hvad er forskellen mellem bugatti og andre bilmærker? i modsætning til sine konkurrenter designede og byggede ettore bugatti ikke sine biler, han "fødte" dem. hans ideer spirede ind i et utal af projekter, der senere ville løbe ud af nogle af de bedst kendte biler på Europas racerbaner.

historien om bugatti er ikke historien om et selskab, der måtte stå over for utallige økonomiske problemer, heller ikke historien om et firma, der spredte sig over hele verden ved at etablere salgssteder eller bygge anlæg over Atlanten; historien om bugatti er fortællingen om en oprørsk visionær om et ungt geni, der kunne spore sin oprindelse tilbage til en række kunstnere og håndværkere. født i milano, italien, 1881, var ettore søn af carlo bugatti, der ikke kun arbejdede som maler, men også som sølvsmed, billedhugger og træskærer.

stadig i sin ungdomsår blev ettore sendt for at studere skulptur på brera kunstakademi, men ganske snart derefter opdagede han sin lidenskab for biler. efter sin beslutning om at blive ingeniør i en alder af kun sytten år begyndte unge ettore at arbejde, og på kun et år havde han designet og bygget et trehjulet køretøj drevet af to motorer.

på trods af sin lille størrelse tørrede etores prototype næsten de præmier, der blev kastet ind på de lokale løb, efter at have vundet fantastiske 8 ud af 10 begivenheder. drevet af hans trehjulede cykels succes, kom en entusiast etore ind i sin 'baby' i paris-til-bordeaux. buggyen kom på tredjepladsen. ekstatisk med resultatet vendte ettore tilbage til milano fast besluttet på at fortsætte med at bygge biler.

i en alder af nitten var ettore bugatti lige færdig med at bygge sin første rigtige bil. idet han betragtede den samlede teknologiske udvikling på det tidspunkt - det var begyndelsen af ​​1900-tallet - virkede hans bil næsten futuristisk. bilen indeholdt en fire-trins gearkasse, en firecylindret motor til overhøjde og en række tekniske forbedringer, som kun en begavet bygherre kunne have fundet på.

fra dette tidspunkt begyndte hans drøm og udviklede sig til en meget rentabel forretning med mange ordrer, der kom ind. snart nok ville ettore rejse penge nok til at købe sin egen virksomhed. i 1909 modtog han økonomisk støtte fra bankmand de vizcaya og købte en stor ejendom i Molsheim på det tyske territorium Alsace. kort efter sin nyerhvervede fabrik besluttede ettore at gå et skridt videre og byggede en lille letvægts racermaskine til at konkurrere i le mans race.

selvom det lignede en firehjulet dværg sammenlignet med sine gigantiske konkurrenters biler som en fiat, de dietrich og andre, kom den lille, men hurtige og kraftfulde bil i anden række, hvilket beviser, at ettore var en mere talentfuld bildesigner sammenlignet med mange af de ældre ingeniører på det tidspunkt. året var 1911.

tre år senere kom krigen og etore måtte, ligesom flertallet af bilbyggerne, omfordele sin opmærksomhed til de meget tiltrængte flymotorer. så snart krigen var forbi, genoptog ettore sit arbejde og blev snart en 'baron', der førte en barok livsstil, der gav ham titlen 'le protektor'.

i 1922 introducerede bugatti en revolutionerende bil formet som en cigar (type 29/30), som indeholdt hydrauliske bremser og producentens første otte-cylindrede motor. døbt "cigaren", bilen debuterede ved afc grand prix i 1922 og tog andenpladsen. et år senere introducerede bugatti typen 32, der forårsagede fornemmelse på grund af dens vingelignende design, korte akselafstand og overdækkede hjul. typen 32 blev kaldt "tanken" og pralede af en ombygget version af den tidligere 8-cylindrede motor.

i 1924 kom bugatti ind i type 35 i det franske grand prix, der blev afholdt i Lyon. mens bilens design vendte sig mod sin tid traditionelle åbne hjul design, type 35 bibeholdt den forrige 8-cylindrede motor og støt blev bilen til at slå i det næste årti.

ettore bugatti realiserede endelig sin drøm om at skabe den mest bil nogensinde i 1926, da han introducerede typen 41 royale. dette var faktisk den dyreste bil at bygge med en relativ pris, der stadig overgår alt, der er produceret siden. men med den store depression lige rundt om hjørnet viste sig type 41 royale også at være en af ​​bugattis største økonomiske trusler. salget af den kongelige nåede kun 3 enheder.

i 1931 nåede den globale økonomiske krise franske kyster, og bugatti modtog en stor økonomisk hjælp i form af en regeringskontrakt til at bygge et højhastighedstog. og sådan blev autorail født, et tog, der bruger den enorme motor fra en type 41 royale, som havde verdenshastighedsrekorden for skinner med forbrændingsmotorer.

bugattis sidste store sejr i motorsport skete i 1939, da virksomheden på sin søns anmodning forberedte en supercharged type 57, der vandt ved le mans, drevet af Pierre Wimille og Pierre Veyron. desværre det samme år d. 11. august døde hans eneste søn jean i en testkørsel af samme type 57 bil. kun få dage senere brød anden verdenskrig ud.

efter krigen blev der gjort flere forsøg på at genoplive produktionen, men uden noget markant resultat. i 1947 den 21. august døde ettore bugatti i en alder af 66 år af lungebetændelse på et militærhospital i Paris. derefter fortsatte brandets arv i form af flere ufrugtbare partnerskaber.

flyselskabet hispano suiza købte bugatti i 1963 og i 1987 købte iværksætteren romano artioli rettighederne til bugatti-navnet og byggede en ny fabrik i campogalliano, Italien, til at fremstille en ny superbil. i 1991 afslørede bugatti superbilen eb 110 i Paris og fejrede 110-året for bugatti ettores fødsel. i efteråret 1995 indgiver bugatti automobili s.p.a konkurs, og tre år senere overtager den tyske bilproducent volkswagen virksomheden i et forsøg på at genoplive sportsluksemærket.

i løbet af 2001 Frankfurt Motor Show, bugatti afslører eb 16.4 veyron model, med en 16-cylindret og fire-turbo motor. i september 2005 begynder produktionen af ​​veyron 16.4. bilen modtager adskillige medie ros og etablerer sig som den dyreste moderne produktionsbil, samtidig med at den har den hurtigste produktion bil titel i 2 år med en homologeret tophastighed på 408,47 km / t (253,81 mph).