enhver, der nogensinde har set en lotusbil, ved hvad den britiske bilproducent handler om: hastighed og stil. for dem er det ikke nok at vinde på racerbanen, du skal også se godt ud, mens du gør det. lotusbiler er nu indbegrebet af hastighed og manøvredygtighed.

det er en lang vej for mærket, der først blev etableret, da colin chapman, en kandidat fra universitetshøjskolen, london, byggede sin første bil i en aflåst garage bag sin kærestes bil. året var 1946, og bilen blev af sin skabere kaldt austin syv special. han deltog i det i et par løb i 1948 og formåede at få nogle sejre.

den første bil, som han kaldte lotus, blev bygget i 1949, og den havde en mere kraftig ford-motor. mens denne model var stærk nok til at slå en bugatti type 37 i silverstone-løbet. efter denne sejr besluttede champan at fokusere på sportsbiler, der skulle køre i formlen 750.

han slog sig sammen med michael og nigel allen, og sammen dannede de lotus engineering firma i 1952. den første produktionsbil var lotus mark vi, der kørte på den nye 1.5 ford konsul motor. også denne bil viste sig at være en succes på racerbanen, og i 1955 var der foretaget nok ordrer på bilen til, at chapman og hans team fuldt ud kunne dedikere sig til virksomheden.

samme år gik de ind i lotusmark ix ved le mans race, men de blev diskvalificeret, da chapman vendte om. ubeskadiget og klar til større ting, skabte chapman nye lotusmodeller, inklusive den opdaterede version af mærket vi kaldet de syv. denne bil skulle opnå kultstatus og være i produktion den dag i dag under navnet caterham syv.

Lotus blev vokset ud af sine faciliteter og blev tvunget til at flytte til et nyt anlæg ved kastanje i 1959.
det var på denne fabrik, at den helt nye lotus-elite skulle bygges med sin integrerede glasfiberhus og chassis. lotus var allerede kommet ind i formlen i 1958, og i 1959 havde de allerede vundet deres første grand prix med rystende mos ved rattet.

lotus fortsatte med at vinde to verdensmesterskaber med jim clark og havde stadig tid til at udvikle en bil, der menes at være det bedste sportskøretøj nogensinde - Ford Cortina. med introduktionen af ​​lotus europa chapman var klar til at droppe sin kitbil billede (af hvilken grund han solgte den syv model til Caterham).

i 70'erne, efter den mislykkede frigivelse af lotus 30 og 40v, dræbte næsten sportsbilsport for lotus, men i f1-kredsløbet formåede lotus stadig at dominere .. modeller fra denne periode inkluderer eclat, esprit (to sæders coupe) og sumbeam, der faktisk vandt verdensmesterskabet i rally i 1981.

da colin chapman døde i 1982 i en alder af 54 år, var det for mange bilentusiaster slutningen på en æra. virksomheden blev købt af gm i 1986, men solgte senere til a.c.b.n bedrifter i luxembourg i 1993. i 1996 købte den malaysiske bilproducent proton mærket af dem og kontrollerer det stadig i dag.

lotus trak sig tilbage fra formlen i 1995, men det formår stadig at opretholde sit ry som en sportsvognbygger med lotus elise, exige (og dens s-variant), europa (også med en turboladet s-variant) og den nyligt frigivne evora.