peugeot er faktisk et af de ældste mærker på bilmarkedet i dag, selvom de først ikke lige lavede biler. peugeot-forretningen startede som producent af peber-, salt- og kaffekværn i 1842, og den måde, hvorpå det endte med at fremstille biler, er ret interessant: fra at fremstille stålstænger til crinolinekjoler vendte det sig til paraplyrammer og derefter wirehjul, der kun syntes at være en naturlig skridt mod cykler. og der en gang var det kun en kort afstand fra biler ved århundredskiftet, da personlig transport var lige midt i en revolution.

Peugeot-navnet var en familievirksomhed lige siden 1700'erne. den første af peugeot-familien, der blev interesseret i bilproduktion, var armand peugeot, og kort efter et møde med gottlieb daimler blev den første peugeotbil nogensinde født, en trehjulet dampdrevet model, der først kom ud i 1889. bare en år senere blev damp faldet til fordel for benzin, og trehjulsmodellen blev til en firehjulsversion ved hjælp af en motor under licens fra daimler.

antallet steg støt takket være mange innovationer såsom trepunktsophæng, glidegearkasse og de første gummihjul. typen 12, som de blev kaldt, blev endda deltaget i løb startende med 1894.

i 1896 begyndte peugeot at fremstille sine egne motorer, en vandret tvilling med 8 hestekræfter. samme år brød peugeot af fra moderselskabet, der blev styret af sine brødre og oprettede societe anonyme des automobiles peugeot med en fabrik i adincourt. I 1899 steg salgsbiler til peugeot op til 300, hvilket er ret anstændigt i betragtning af, at der kun blev solgt 1200 biler i Frankrig i løbet af det år. i 1903 tilføjede peugeot motorcykler til sin fabriksproduktion.

efter en kort periode ude af racing lykkedes en peugeot-bil at vinde Indianapolis 500 med Jules Goux ved rattet i 1913. Bilens succes skyldtes introduktionen af ​​dohc 4-ventiler pr. cylindermotor. da krigen begyndte i Europa vendte peugeot sig naturligvis til at fremstille våben og militære køretøjer.

det gode ved at overleve krigen var, at biler nu blev mere af en nødvendighed og mindre af en luksus, hvilket betød større salg for peugeot. i 1929 blev den første 201-model introduceret, en måde at nummerere biler, der ville være varemærket af den franske bilproducent.

efter at have overlevet depressionen, forsøgte virksomheden i 1933 at opsøge købere med et mere aerodynamisk udseende. modellen, der kom ud det år, havde en udtrækkelig hård top, en innovation, der også ville blive hentet af Mercedes.

under den anden verdenskrig skiftede peugeot-skæbnen til det værre, da fabrikkerne blev tvunget til at bygge biler og våben til den tyske krigsindsats. ved krigens afslutning blev planterne stærkt bombet og havde brug for reparationer. det ville tage virksomheden indtil 1948 at genoptage bilproduktionen med 203-modellen.

dette var kun begyndelsen, da en ny serie af italiensk designede modeller af pininfarina afsluttede opstillingen. succesen med disse biler besluttede, at peugeot også begyndte at sælge i USA i 1958. På dette tidspunkt begyndte peugeot at samarbejde med andre producenter som Renault (1966) og Volvo (1972).

i et forsøg på at erhverve en større andel af markedet købte peugeot 30% af citroen i 1974 og overtog helt på bare to år, hvilket betød en ændring i virksomhedens navn, nu PSA (peugeot societe anonyme). dette partnerskab betød, at de to mærker kunne gøre brug af hinandens tekniske bedrifter, men holde deres uafhængighed designmæssigt.

yderligere udvidelse af PSA-gruppen så forbi den europæiske division af Chrysler i 1978, en investering, der viste sig at være defekt, da de fleste Chrysler-faciliteter og maskiner var gamle og udslidte. disse modeller blev senere solgt under mærket talbot. da salget begyndte at gå under, besluttede peugeot at trække stikket på alle modeller undtagen arizona, som blev 309 i 1986.

i løbet af 90'erne fik peugeot noget af sin gamle berømmelse tilbage efter en række fejlberegninger vedrørende den generelle retning for virksomheden. den nuværende modelopstilling sigter mod et mere luksuriøst marked, hvor omkostningsbesparelser ikke længere foretages for at ofre bilens generelle udseende. nogle sejre i racerverdenen, inklusive løb og endda formel 1, har hjulpet peugeot med salget.

nu har peugeot udviklet flere nye modeller, uden for den klassiske serie 200, 300, 400 og 600. 100 og 900 er nøjagtigt det modsatte, idet 100 holder øje med det super kompakte sortiment, mens 900 ikke er for budgetkøbere. den franske bilproducent har endda et hybridkøretøj i mærket, en version af 307.