det er sikkert at sige, at bilproducenter spionerer er kommet langt fra den oprindelige idé om de to brødre, coachbuildere i amsterdam, der grundlagde virksomheden tilbage i 1898. men grundideen forbliver den samme: lav kvalitetsbiler, der også er innovative.

men det spykerfirma, vi kender i dag, er gået en større transformation fra starten. ikke mange mennesker ved, at selskabet grundlagt af jacobus og hendrik-jan spijker i 1898 gik konkurs i 1922 på trods af bestræbelser på at gøre det rentabelt. på trods af dette var spyker dengang kendt for at fremstille pålidelige biler, der blev betragtet som "kontinentets royce".

1903 60/80 hk var en meget innovativ bil for sin tid med en 6-cylindret motor, firehjulstræk og bremser på alle 4 hjul. en anden meget interessant opfindelse var et patenteret støvskærm, der blev monteret under bilen for at hjælpe det med at røre støv på grusveje.

spyker-biler skabte historie, da de afsluttede den anstrengende pekin til Paris-maraton og ankom til andenpladsen. på dette tidspunkt havde virksomheden allerede oprettet et navn for sig selv. i løbet af 2. verdenskrig begyndte virksomheden at producere fly og flymotorer for at forblive i forretning.

efter krigen genoptog bilproduktionen, men spyker gik konkurs i 1922 og blev købt af en britisk distributør. endelig, da alle pengene løb tør, lukkede fabrikken sine døre for godt i 1929. men mærket og hvad det stod for forblev dybt indlejret i bilindustrien. det var derfor ved århundredskiftet, i 2000, grundlagde victor muller og maarten de brujin et nyt firma med navnet spyker, fast besluttet på at videreføre arven fra den hollandske bilproducent.

den nye spyker bygger prangende og eksklusive sportsvogne som c8 spyder og c8 laviolette. produktionen fortsatte i 2005 med spyker c12 laturbie og i 2007 med d12 og c12 zagato. deres biler blev kort præsenteret på f1-kredsløbet i sæsonen 207 udstyret med ferrari-motorer.