ποια είναι η διαφορά μεταξύ της bugatti και άλλων εμπορικών σημάτων αυτοκινήτων; Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές του, ο ettore bugatti δεν σχεδίασε και κατασκευάζει τα αυτοκίνητά του, τους "γέννησε". οι ιδέες του ξεπήδησαν σε μυριάδες έργα που αργότερα θα ξεπέρασαν μερικά από τα πιο γνωστά αυτοκίνητα στις αγωνιστικές πίστες της Ευρώπης.

Η ιστορία της bugatti δεν είναι μια εταιρεία που έπρεπε να αντιμετωπίσει αμέτρητα οικονομικά προβλήματα, ούτε αυτή μιας εταιρείας που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο δημιουργώντας χώρους πώλησης ή κατασκευάζοντας εργοστάσια σε ολόκληρο τον Ατλαντικό. Η ιστορία του bugatti είναι η ιστορία ενός επαναστατικού οραματιστή, μιας νέας ιδιοφυΐας που θα μπορούσε να εντοπίσει την καταγωγή του πίσω από μια σειρά καλλιτεχνών και τεχνιτών. γεννημένος στο Μιλάνο, Ιταλία, 1881, ο ettore ήταν ο γιος του carlo bugatti, ο οποίος όχι μόνο εργάστηκε ως ζωγράφος αλλά και ως αργυροχόος, γλύπτης και ξυλογλυπτική.

ακόμα στην εφηβεία του, ο ettore στάλθηκε για να μελετήσει γλυπτική στην ακαδημία brera art, αλλά λίγο αργότερα ανακάλυψε το πάθος του για τα αυτοκίνητα. Μετά την απόφασή του να γίνει μηχανικός σε ηλικία μόλις δεκαεπτά ετών, ο νεαρός ettore άρχισε να εργάζεται και σε ένα μόνο χρόνο, είχε σχεδιάσει και κατασκευάσει ένα τρίτροχο όχημα με δύο κινητήρες.

Παρά το μικρό του μέγεθος, το πρωτότυπο του ettore σχεδόν καθάρισε τα έπαθλα στους τοπικούς αγώνες, έχοντας κερδίσει ένα εκπληκτικό 8 στα 10 γεγονότα. τροφοδοτείται από την επιτυχία του τρίκυκλου του, ένας ενθουσιώδης ettore μπήκε στο «μωρό» του στο Παρίσι-Μπορντό. το καροτσάκι ήρθε στην τρίτη θέση. εκστατικά με το αποτέλεσμα, ο ettore επέστρεψε στο milano αποφασισμένο να συνεχίσει την κατασκευή αυτοκινήτων.

μέχρι την ηλικία των 19, ο ettore bugatti μόλις ολοκλήρωσε την κατασκευή του πρώτου πραγματικού του αυτοκινήτου. Θεωρώντας τη συνολική τεχνολογική εξέλιξη εκείνη την εποχή - ήταν η αρχή της δεκαετίας του 1900 - το αυτοκίνητό του φαινόταν σχεδόν φουτουριστικό. το αυτοκίνητο περιείχε ένα κιβώτιο ταχυτήτων τεσσάρων ταχυτήτων, έναν τετρακύλινδρο κινητήρα εναέριας βαλβίδας και μια ποικιλία βελτιώσεων μηχανικής που μόνο ένας προικισμένος κατασκευαστής θα μπορούσε να είχε βρει.

από εκείνο το σημείο και μετά, το όνειρό του ξεκίνησε και εξελίχθηκε σε μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση, με πολλές παραγγελίες να έρχονται. Σύντομα, ο ettore θα συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να αγοράσει τη δική του εγκατάσταση. το 1909, λαμβάνει οικονομική υποστήριξη από τον τραπεζίτη de vizcaya, αγόρασε ένα μεγάλο ακίνητο στο molsheim, στη γερμανική επικράτεια της Αλσατίας. λίγο μετά το νεοαποκτηθέν εργοστάσιό του, ο ettore αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και δημιούργησε μια μικρή, ελαφριά μηχανή αγώνων για να ανταγωνιστεί στον αγώνα.

Παρόλο που έμοιαζε με έναν τετράτροχο νάνο σε σύγκριση με τα γιγαντιαία αυτοκίνητα των ανταγωνιστών του, όπως ένα fiat, de dietrich και άλλα, το μικρό αλλά γρήγορο και ισχυρό αυτοκίνητο ήρθε στη δεύτερη αποδεικνύοντας ότι ο ettore ήταν ένας πιο ταλαντούχος σχεδιαστής αυτοκινήτων σε σύγκριση με πολλούς οι παλαιότεροι μηχανικοί εκείνη την εποχή. το έτος ήταν το 1911.

τρία χρόνια αργότερα, ήρθε ο πόλεμος και έμοιαζε, όπως και η πλειοψηφία των κατασκευαστών αυτοκινήτων, έπρεπε να αναδιανείμει την προσοχή του στους πολύ αναγκαίους κινητήρες αεροσκαφών. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, ο ettore επανέλαβε τη δουλειά του και σύντομα έγινε «βαρώνος» οδηγώντας έναν μπαρόκ τρόπο ζωής που του κέρδισε τον τίτλο «le προστάτης».

το 1922, η bugatti εισήγαγε ένα επαναστατικό αυτοκίνητο σε σχήμα πούρου (τύπου 29/30) που παρουσίαζε υδραυλικά φρένα και τον πρώτο οκτακύλινδρο κινητήρα του κατασκευαστή. ονομάστηκε "πούρο" το αυτοκίνητο έκανε το ντεμπούτο του στο afc grand prix το 1922 και πήρε τη δεύτερη θέση. Ένα χρόνο αργότερα, η bugatti παρουσίασε τον τύπο 32 που προκάλεσε αίσθηση λόγω του σχεδιασμού του με φτερά, του κοντού μεταξόνιου και των καλυμμένων τροχών. ο τύπος 32 ονομάστηκε «δεξαμενή» και καυχιέται για μια αναδιαμορφωμένη έκδοση του προηγούμενου 8-κύλινδρου κινητήρα.

το 1924 η bugatti μπήκε στον τύπο 35 στο γαλλικό grand prix που πραγματοποιήθηκε στη Λυών. ενώ ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου στράφηκε στον παραδοσιακό ανοιχτό τροχό της εποχής του, ο τύπος 35 διατήρησε τον προηγούμενο 8-κύλινδρο κινητήρα και έγινε σταθερά το αυτοκίνητο που θα νικήσει για την επόμενη δεκαετία.

Ο ettore bugatti πραγματοποίησε τελικά το όνειρό του να δημιουργήσει το πιο αυτοκίνητο όλων των εποχών το 1926 όταν εισήγαγε τον τύπο 41 royale. Αυτό ήταν στην πραγματικότητα το πιο ακριβό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε, με σχετική τιμή που ξεπερνά ακόμα ό, τι παράγεται από τότε. Ωστόσο, με τη μεγάλη κατάθλιψη ακριβώς στη γωνία, ο τύπος 41 royale αποδείχθηκε επίσης μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απειλές της bugatti. οι πωλήσεις του royale έφτασαν μόνο σε 3 μονάδες.

το 1931 η παγκόσμια οικονομική κρίση έφτασε στις γαλλικές ακτές και η bugatti έλαβε μια μεγάλη οικονομική βοήθεια με τη μορφή κυβερνητικής σύμβασης για την κατασκευή τρένου υψηλής ταχύτητας. και έτσι γεννήθηκε το αυτοκινητόδρομο, ένα τρένο που χρησιμοποιεί τον τεράστιο κινητήρα ενός τύπου 41 royale, το οποίο κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για σιδηροδρομικά οχήματα με κινητήρες καύσης.

Η τελευταία μεγάλη νίκη της bugatti στο μηχανοκίνητο αθλητισμό συνέβη το 1939, όταν μετά από αίτημα του γιου του, η εταιρεία ετοίμασε έναν υπερτροφοδοτούμενο τύπο 57 που κέρδισε σε le mans, καθοδηγούμενος από τους pierre wimille και pierre veyron. Δυστυχώς, την ίδια χρονιά στις 11 Αυγούστου, ο μόνος γιος του jean πέθανε σε δοκιμαστική διαδρομή του ίδιου τύπου 57 αυτοκινήτων. λίγες μέρες αργότερα ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

μετά τον πόλεμο, έγιναν αρκετές προσπάθειες αναζωογόνησης της παραγωγής, αλλά χωρίς κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. το 1947 στις 21 Αυγούστου, ο ettore bugatti πέθανε σε ηλικία 66 ετών από πνευμονία σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι. Μετά από αυτό, η κληρονομιά της μάρκας συνεχίστηκε με τη μορφή αρκετών άκαρπων συνεργασιών.

η αεροπορική εταιρεία hispano suiza αγόρασε το bugatti το 1963 και το 1987 ο επιχειρηματίας romano artioli αγόρασε τα δικαιώματα για το όνομα bugatti και δημιούργησε ένα νέο εργοστάσιο στο campogalliano της Ιταλίας, για να κατασκευάσει ένα νέο σούπερ αυτοκίνητο. το 1991 η bugatti παρουσίασε το supercar eb 110 στο Παρίσι, γιορτάζοντας την 110η επέτειο από τη γέννηση του bugatti ettore. το φθινόπωρο του 1995, η bugatti automobili s.p.a κατέθεσε πτώχευση και τρία χρόνια αργότερα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία volkswagen, ανέλαβε την εταιρεία σε μια προσπάθεια να αναβιώσει την μάρκα σπορ πολυτελείας.

κατά τη διάρκεια της έκθεσης του 2001 στη Φρανκφούρτη, η bugatti παρουσιάζει το μοντέλο eb 16.4 veyron, με 16-κύλινδρο και τετρα-turbo κινητήρα. τον Σεπτέμβριο του 2005, ξεκινά η παραγωγή του veyron 16.4. το αυτοκίνητο λαμβάνει αρκετούς επαίνους στα μέσα ενημέρωσης και καθιερώνεται ως το πιο ακριβό σύγχρονο αυτοκίνητο παραγωγής, ενώ κατέχει επίσης τον ταχύτερο τίτλο παραγωγής παραγωγής για 2 χρόνια, με ονομαστική τελική ταχύτητα 408,47 km / h (253,81 mph).