Η peugeot είναι στην πραγματικότητα μια από τις παλαιότερες μάρκες στην αγορά αυτοκινήτων σήμερα ακόμα κι αν στην αρχή δεν έφτιαχναν ακριβώς αυτοκίνητα. η επιχείρηση peugeot ξεκίνησε ως κατασκευαστής μύλων πιπεριού, αλατιού και καφέ το 1842 και ο τρόπος με τον οποίο κατέληξε να κατασκευάζει αυτοκίνητα είναι αρκετά ενδιαφέρων: από την κατασκευή χαλύβδινων ράβδων για φορέματα κινολίνης, στράφηκε σε κουφώματα ομπρέλας, και μετά τροχούς από σύρμα που φαινόταν μόνο φυσικό βήμα προς ποδήλατα. και μόλις εκεί, ήταν σε μικρή απόσταση από τα αυτοκίνητα στις αρχές του αιώνα όταν η προσωπική μεταφορά ήταν ακριβώς στη μέση μιας επανάστασης.

το όνομα peugeot ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση από το 1700. Η πρώτη οικογένεια της peugeot που ενδιαφέρθηκε για την κατασκευή αυτοκινήτων ήταν η armand peugeot και σύντομα μετά από μια συνάντηση με τον gottlieb daimler, το πρώτο αυτοκίνητο peugeot γεννήθηκε, ένα τρίτροχο μοντέλο ατμού που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1889. ένα χρόνο αργότερα ο ατμός πέφτει υπέρ της βενζίνης και το τρίτροχο μοντέλο μετατράπηκε σε τετράτροχη έκδοση, χρησιμοποιώντας έναν κινητήρα με άδεια από την daimler.

Οι αριθμοί αυξάνονται σταθερά χάρη σε πολλές καινοτομίες όπως η ανάρτηση τριών σημείων, το κιβώτιο ταχυτήτων και οι πρώτοι ελαστικοί τροχοί. ο τύπος 12 όπως τους καλούσαν μπήκαν ακόμη και σε αγώνες ξεκινώντας από το 1894.

το 1896 η peugeot άρχισε να κατασκευάζει τους δικούς της κινητήρες, ένα οριζόντιο δίδυμο 8 ίππων. Την ίδια χρονιά ο peugeot έσπασε από τη μητρική εταιρεία που διευθύνονταν από τους αδελφούς του και ίδρυσε την εταιρεία ανώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας peugeot με ένα εργοστάσιο στο adincourt. μέχρι το 1899, τα αυτοκίνητα πωλήσεων για την peugeot έφτασαν τα 300, κάτι που είναι αρκετά αξιοπρεπές, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του έτους μόνο 1200 αυτοκίνητα πουλήθηκαν στη Γαλλία. το 1903 ο peugeot πρόσθεσε μοτοσικλέτες στην εργοστασιακή του παραγωγή.

μετά από μια σύντομη περίοδο εκτός αγώνων, ένα αυτοκίνητο peugeot κατάφερε να κερδίσει το indianapolis 500 με jules goux στο τιμόνι το 1913. Η επιτυχία του αυτοκινήτου οφείλεται στην εισαγωγή των βαλβίδων dohc 4 ανά κύλινδρο. καθώς ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ευρώπη, ο peugeot στράφηκε φυσικά στην κατασκευή όπλων και στρατιωτικών οχημάτων.

Το καλό πράγμα για την επιβίωση του πολέμου ήταν ότι τα αυτοκίνητα γινόταν πλέον αναγκαιότητα και λιγότερο πολυτέλεια που σήμαινε μεγαλύτερες πωλήσεις για peugeot. το 1929 εισήχθη το πρώτο μοντέλο 201, ένας τρόπος αρίθμησης αυτοκινήτων που θα ήταν εμπορικά σήματα από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία.

έχοντας επιζήσει από την κατάθλιψη, η εταιρεία προσπάθησε το 1933 να ξεσηκώσει τους αγοραστές με πιο αεροδυναμική εμφάνιση. το μοντέλο που κυκλοφόρησε εκείνο το έτος είχε μια αναδιπλούμενη σκληρή κορυφή, μια καινοτομία που θα μπορούσε επίσης να πάρει από τις mercedes.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, η μοίρα της Peugeot έκανε τη χειρότερη στιγμή καθώς τα εργοστάσιά της αναγκάστηκαν να κατασκευάσουν αυτοκίνητα και όπλα για τη γερμανική πολεμική προσπάθεια. μέχρι το τέλος του πολέμου, τα φυτά βομβαρδίστηκαν βαριά και χρειάστηκαν αποζημιώσεις. θα χρειαζόταν η εταιρεία μέχρι το 1948 για να συνεχίσει την παραγωγή αυτοκινήτων με το μοντέλο 203.

αυτή ήταν μόνο η αρχή καθώς μια νέα σειρά μοντέλων ιταλικής σχεδίασης από την pininfarina ολοκλήρωσε τη σειρά. Η επιτυχία αυτών των αυτοκινήτων καθόρισε την peugeot να ξεκινήσει να πωλείται και στις ΗΠΑ το 1958. Μέχρι τότε, η peugeot άρχισε να συνεργάζεται με άλλους κατασκευαστές όπως η Renault (1966) και η Volvo (1972).

σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, η peugeot αγόρασε το 30% της citroen το 1974, αναλαμβάνοντας εντελώς μέσα σε δύο χρόνια, πράγμα που σήμαινε αλλαγή στο όνομα της εταιρείας, τώρα το psa (peugeotocieteonyony). Αυτή η συνεργασία σήμαινε ότι οι δύο μάρκες θα μπορούσαν να κάνουν χρήση των τεχνικών επιτευγμάτων του άλλου, αλλά να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους ως προς το σχεδιασμό.

Η περαιτέρω επέκταση του psa group είδε την ανάληψη του ευρωπαϊκού τμήματος της chrysler το 1978, μια επένδυση που αποδείχθηκε ελαττωματική καθώς οι περισσότερες εγκαταστάσεις και μηχανήματα της chrysler ήταν παλιά και φθαρμένα. Αυτά τα μοντέλα πωλήθηκαν αργότερα με την επωνυμία talbot. όταν οι πωλήσεις άρχισαν να μειώνονται, η peugeot αποφάσισε να τραβήξει το βύσμα σε όλα τα μοντέλα εκτός από την Αριζόνα που έγινε το 309 το 1986.

κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 η peugeot πήρε μέρος της παλιάς φήμης της μετά από μια σειρά εσφαλμένων υπολογισμών σχετικά με τη γενική κατεύθυνση της εταιρείας. Η τρέχουσα γκάμα μοντέλων στοχεύει σε μια πιο πολυτελή αγορά, χωρίς να γίνονται περικοπές κόστους για να θυσιάσουν τη συνολική εμφάνιση και αίσθηση του αυτοκινήτου. Μερικές νίκες στον κόσμο των αγώνων, συμπεριλαμβανομένων των αγώνων και ακόμη και της φόρμουλας 1, βοήθησαν την Peugeot με τις πωλήσεις.

τώρα η peugeot έχει αναπτύξει αρκετές νέες σειρές μοντέλων, εκτός των κλασικών σειρών 200, 300, 400 και 600. τα 100 και 900 είναι το ακριβώς αντίθετο, με τα 100 να βλέπουν το εξαιρετικά συμπαγές εύρος, ενώ το 900 δεν είναι για τους οικονομικούς αγοραστές. η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ακόμη και ένα υβριδικό όχημα στη μάρκα, μια έκδοση του 307.