τι είναι πιο πολυτελές και πολυτελές από ένα ρολό royce; Λοιπόν, τίποτα άλλο στην πραγματικότητα, εκτός ίσως από επιχρυσωμένο porsche, αλλά επειδή δεν έχουν ακόμη μια ολόκληρη σειρά από αυτά, οι άνθρωποι τείνουν να κολλάνε σε ρολά. Γεννημένος από τη συνεργασία μεταξύ charles stewart rolls και frederick henry royce, η εταιρεία ξεκίνησε το 1906 στη Βρετανία.

από την αρχή, ξεκίνησαν να χτίζουν «το καλύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο» όπως ονομάστηκε το ασημένιο φάντασμα. Η προσοχή στη λεπτομέρεια και η εξαιρετική απόδοση σήμαινε ότι το ασημένιο φάντασμα είχε επιτυχία από την κυκλοφορία του το 1906.

Όπως και με πολλούς άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, τα rolls royce μετατράπηκαν σε πολεμική παραγωγή, αλλά αντί να κατασκευάζουν αυτοκίνητα, κατασκευάζουν κινητήρες αεροπλάνων όπως ο αετός που χρησιμοποιούν οι μισοί από τους συμμαχικούς μαχητές.

Μετά τον πόλεμο, η εταιρεία συνέχισε την έρευνα στο τμήμα κινητήρων και βρήκε τον κινητήρα «r» που χρησιμοποιήθηκε σε αεροπλάνα και αυτοκίνητα για να δημιουργήσει νέα παγκόσμια ρεκόρ. Μεταπολεμικά αναπτυγμένα αυτοκίνητα περιλαμβάνουν το φάντασμα i και το φάντασμα ii αυξάνοντας την παραγωγή. επειδή η ζήτηση αυξήθηκε, η Rolls Royce έπρεπε να ανοίξει ένα δεύτερο εργοστάσιο στην Αμερική, στη Μασαχουσέτη.

Μια άλλη επιτυχημένη κίνηση ήταν η απόκτηση του bentley το 1931, το οποίο αργότερα θα αποδειχθεί επωφελές και για τις δύο μάρκες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα ρολά και οι κυρτές θα ήταν μηχανικά πανομοιότυπες.

Ο κινητήρας r εξελίχθηκε τελικά στον εγκάρδιο κινητήρα merlin Ήταν κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου που η merlin αποδείχθηκε πραγματικά, καθώς όλοι οι τυφώνες, οι lancasters και οι πυρκαγιές που εμπλέκονταν στη μάχη για τη Βρετανία θα ήταν εξοπλισμένοι με τέτοιους κινητήρες. Ο royce δεν θα ζήσει για να δει την επιτυχία του κινητήρα του καθώς πέθανε το 1933, σε ηλικία 70 ετών.

Η παραγωγή αυτοκινήτων επαναλήφθηκε σε ρολά royce μετά την πυρκαγιά και, καθώς οι πωλήσεις αυξάνονταν σταθερά, η εταιρεία άνοιξε νέα εργοστάσια στο crewe, chesire κατά μήκος ενός στο ντέρμπι. Το πρώτο θα γίνει το επίσημο σπίτι της εταιρείας ξεκινώντας από το 1946. Τα μοντέλα αυτής της περιόδου περιλαμβάνουν το ασημένιο wraith, το τελευταίο αυτοκίνητο που έχει το σώμα του κατασκευασμένο από έναν ανεξάρτητο προπονητή. μετά από αυτό, όλα τα ρολά αυτοκίνητα royce θα κατασκευάζονταν εντελώς εσωτερικά.

Η δεκαετία του '40 και του '50 ήταν ευημερούσες στιγμές για την εταιρεία rolls royce και γι 'αυτό, το 1966, ο κατασκευαστής αποφάσισε να επεκτείνει περαιτέρω την επιρροή του και να εξαγοράσει το bristol siddeley, τον άλλο μεγάλο κατασκευαστή κινητήρων aero στη Βρετανία. το 1950 το phantom iv, το πιο αποκλειστικό ρολά royce που παρουσιάστηκε ποτέ. Μόνο 18 αυτοκίνητα παρήχθησαν και όλα παραδόθηκαν σε δικαιώματα και αρχηγούς κρατών. το ασημένιο σύννεφο i και ii προέρχεται επίσης από αυτήν την περίοδο, ακολουθούμενο στη δεκαετία του '60 από το ασημένιο σύννεφο iii και φάντασμα vi.

ξεκινώντας από τη δεκαετία του '70, το rolls royce έρχεται σε μια περίοδο οικονομικής παρακμής, που ανήκει εν μέρει σε μια αποτυχημένη σύμβαση για την ολοκλήρωση ενός νέου κινητήρα τζετ, το rb211. η κυβέρνηση έπρεπε να παρεμβαίνει και το 1971 η εταιρεία εθνικοποιήθηκε, αλλά αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα. το 1973 η αεροπορική βιομηχανία και οι αυτοκινητοβιομηχανίες διαχωρίστηκαν από την κυβέρνηση και η τελευταία πούλησε για να διατηρήσει την αεροπορική βιομηχανία κυλιόμενη.

Rolls royce motors αγοράστηκε το 1980 από την vickers plc. το ασημένιο αλκοόλ ρολς royce αναπτύχθηκε το 1981, το πρώτο αυτοκίνητο με τη νέα μάρκα. Ακολούθησε μια εντελώς νέα γραμμή, με στόχο μια νεότερη αγορά και ήταν πολύ πιο ασφαλής και πληρούσε τους κανονισμούς για τις εκπομπές.

η εξαγορά των vickers θα έληγε τη δεκαετία του '90, καθώς η εταιρεία τέθηκε προς πώληση ξανά. ο πιθανός αγοραστής φαινόταν να είναι οι Γερμανοί στο bmw, καθώς είχαν ήδη κάποιους δεσμούς με ρολά royce, παρέχοντας ανταλλακτικά για αυτοκίνητα bentley. αλλά την τελευταία στιγμή ήταν απαλλαγμένοι από το Volkswagen, το οποίο έφερε τα πράγματα σε μια δύσκολη κατάσταση. Η vw είχε δικαιώματα στο πνεύμα της μασκότ έκστασης και στο σχήμα της μάσκας ψυγείου, αλλά η bmw είχε τα δικαιώματα για το λογότυπο διπλού r και το όνομα της μάρκας.

οι δύο εταιρείες έφτασαν σε μια συνεννόηση δεδομένου ότι η vw ήθελε πραγματικά τον bentley και αποφάσισε να πουλήσει το δικαίωμα για τη μασκότ στο bmw για 40 εκατομμύρια λίρες. Κοιτάζοντας τον Ιανουάριο του 2003, οι δύο μάρκες, τα ρολά royce και το bentley, που πήγαν πολύ πίσω, θα διαχωριστούν τώρα, ενώ οι μπάτλεϊ παράγονται από την Volkswagen και οι Rolls Royces από την bmw.

αυτή ήταν επίσης η χρονιά που η royce κυκλοφόρησε το νέο φάντασμα, ένα αυτοκίνητο που κατάφερε να σχεδιάσει τη νέα κατεύθυνση της εταιρείας για τον επόμενο αιώνα.