Είναι ασφαλές να πούμε ότι το spyker των κατασκευαστών αυτοκινήτων έχει προχωρήσει πολύ από την αρχική ιδέα των δύο αδελφών, των κατασκευαστών πούλμαν στο Άμστερνταμ, οι οποίοι ίδρυσαν την εταιρεία το 1898. αλλά η βασική ιδέα παραμένει η ίδια: φτιάξτε ποιοτικά αυτοκίνητα που είναι επίσης καινοτόμα.

αλλά η εταιρεία κατασκοπείας που γνωρίζουμε σήμερα έχει κάνει έναν σημαντικό μετασχηματισμό από την αρχή της. Δεν γνωρίζουν πολλοί ότι η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον jacobus και τον hendrik-jan spijker το 1898 χρεοκόπησε το 1922, παρά τις προσπάθειες να την κάνει κερδοφόρα. Παρ 'όλα αυτά, ο κατασκοπευτής ήταν γνωστός εκείνη την εποχή για την κατασκευή αξιόπιστων αυτοκινήτων που θεωρούνταν ως "rolls royce της ηπείρου".

το 1903 60/80 hp ήταν ένα πολύ καινοτόμο αυτοκίνητο για την εποχή του, με έναν 6-κύλινδρο κινητήρα, τετρακίνηση και φρένα και στους 4 τροχούς. Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα εφεύρεση ήταν μια κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ασπίδα σκόνης που τοποθετήθηκε κάτω από το αυτοκίνητο για να την βοηθήσει να αναδεύσει σκόνη σε χωματόδρομους.

Τα αυτοκίνητα κατασκοπείας έκαναν ιστορία όταν ολοκλήρωσαν τον εξαντλητικό μαραθώνιο του Παρίσι, φτάνοντας στη δεύτερη θέση. μέχρι τότε, η εταιρεία είχε ήδη δημιουργήσει ένα όνομα για την ίδια. κατά τη διάρκεια του wwi, η εταιρεία άρχισε να παράγει αεροπλάνα και κινητήρες αεροπλάνων προκειμένου να παραμείνει στην επιχείρηση.

μετά τον πόλεμο, η παραγωγή αυτοκινήτων ξαναρχίζει, αλλά το spyker χρεοκόπησε το 1922, αγοράζοντας από έναν βρετανό διανομέα. Τελικά, όταν εξαντλήθηκαν όλα τα χρήματα, το εργοστάσιο έκλεισε τις πόρτες του για καλό το 1929. αλλά η μάρκα και το τι αντιπροσωπεύει παρέμεινε βαθιά ενσωματωμένη στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στα τέλη του αιώνα, το 2000, ο Victor Muller και ο Maarten de Brujin ίδρυσαν μια νέα εταιρεία με το όνομα του spyker, αποφασισμένη να συνεχίσει την κληρονομιά της ολλανδικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το νέο spyker κατασκευάζει φανταχτερά και αποκλειστικά σπορ αυτοκίνητα όπως το c8 spyder και το c8 laviolette. Η παραγωγή συνεχίστηκε το 2005 με το spyker c12 laturbie και το 2007 με τα d12 και c12 zagato. Τα αυτοκίνητά τους εμφανίστηκαν για λίγο στο κύκλωμα f1 στη σεζόν 207, εξοπλισμένα με κινητήρες ferrari.