για το όνειρο του αυτοκινήτου, το tvr σημαίνει εξαιρετικά ισχυρούς κινητήρες με βιδωτό φωτισμό και εκπληκτικά αμαξώματα από ανθρακονήματα. είναι η εξαίρεση από τον κανόνα όταν πρόκειται για βρετανική κατασκευή αυτοκινήτων, το άγγιγμα των εξωτικών σε ένα κατά τα άλλα συντηρητικό μέσο. αυτό ακριβώς σκεφτόταν ο ιδρυτής trevor wilkinson όταν ξεκίνησε την εταιρεία το 1947 στο Μπλάκπουλ του Λάνκαστερσαϊρ.

Το tvr προέρχεται από το όνομά του, trevor και αρχικά δημιουργήθηκε για να επισκευάσει και να πουλήσει αυτοκίνητα, αλλά αφού ο Wilkinson δημιούργησε το πρώτο του αυτοκίνητο τροποποιώντας το αμάξωμα σε ένα σασί του alvis firebird, ζευγαρώθηκε με τον jack pritchard και άρχισε να κατασκευάζει σπορ αυτοκίνητα.

Στην αρχή, χρησιμοποιούσαν υπάρχοντες κινητήρες (από bmc ή ford) που περιόρισαν σημαντικά τις επιδόσεις για τα αυτοκίνητά τους, αλλά τουλάχιστον συνθέτουν με υπέροχα σχέδια αμαξώματος από υαλοβάμβακα και σωληνοειδή ατσάλινα πλαίσια. το πρώτο επίσημο μοντέλο tvr ήταν το mk 1, αργότερα το grantura το 1954. για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα αυτοκίνητα tvr ήρθαν σε μορφή κιτ για να εκμεταλλευτούν ένα κενό στο φορολογικό νόμο, αλλά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 αυτό το κενό ήταν διορθωμένο και έτσι το τα αυτοκίνητα ήρθαν τώρα πλήρως συναρμολογημένα.

οι αρχικοί ιδιοκτήτες, pritchard και wilkinson εγκατέλειψαν την εταιρεία το 1962 για να δημιουργήσουν μια νέα επιχειρηματική επιχείρηση, αυτή τη φορά στη μηχανική από γυαλί. η εταιρεία πέρασε μια περίοδο αταξίας, αλλά επέστρεψε δυνατά με το tvr griffith, το οποίο πήρε το όνομά του από τον αμερικανικό έμπορο αυτοκινήτων jack griffith που σκέφτηκε να κολλήσει έναν ισχυρό κινητήρα ac cobra v8 στην τηλεοπτική εκπομπή του. αυτό το αυτοκίνητο θα βοηθούσε το tvr να επιστρέψει στο παιχνίδι.

το 1965, η εταιρεία άλλαξε τη διοίκηση ξανά, αυτή τη φορά από έναν μέτοχο της τηλεόρασης, τον martin lilley, ο οποίος αποφάσισε να φέρει ένα υψηλότερο επίπεδο τερματισμού στο brand. Υπό την ηγεσία του, ο tvr ήρθε με το πρώτο μοντέλο στη σειρά της Τοσκάνης. Το άλλο νέο αυτοκίνητο που δημιούργησε ήταν το vixen του 1968, με βάση τη γήρανση του Grura.

Τώρα έχοντας μια σειρά προϊόντων ποιότητας, η tvr προσπάθησε να βελτιώσει την απόδοση και εισήγαγε το σασί της σειράς m που θα αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ. Αυτό που έπρεπε ακόμη να δανειστούν ήταν ο κινητήρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 προήλθε από θριάμβους και φορτία.

καθώς η δεκαετία του '80 έφτασε, ο peter wheeler έγινε διευθυντής του tvr και αυτός ήταν που εισήγαγε για πρώτη φορά τους υπερσυμπιεστές σε κινητήρες tvr (τη στιγμή που ο tvr χρησιμοποιούσε ένα rover v8). σιγά-σιγά, η ανάγκη για ισχυρότερους κινητήρες οδήγησε σε σημαντικές τροποποιήσεις στον κινητήρα rover και τελικά, τη δεκαετία του '90, το tvr βρήκε τον δικό του μοντέλο κινητήρα, που ονομάζεται ajp8. το αμάξωμα του αυτοκινήτου θα υποστεί επίσης πολλές σημαντικές αλλαγές κάτω από το peter wheeler.

με την αλλαγή του αιώνα και την πώληση tvr στη Νικολάι Σμολένσκι το 2004. Λόγω της πτώσης της ζήτησης, αρκετοί υπάλληλοι αφέθηκαν ελεύθεροι και φημολογείται ότι η έδρα τους μετακόμισε στο Τορίνο της Ιταλίας. Αυτό προκάλεσε οργή μεταξύ των θαυμαστών και των πελατών που διαδήλωσαν σε μια διαμαρτυρία στο Λονδίνο. για λίγο φαινόταν ότι η εταιρεία θα έκλεινε τις πόρτες της για πάντα, αλλά νωρίτερα φέτος ανακοίνωσαν ότι θα ξαναρχίσει μια νέα έκδοση του sagaris, το sagaris 2.