mitä eroa on bugattilla ja muilla automerkkeillä? toisin kuin kilpailijansa, ettore bugatti ei suunnitellut ja rakentanut autojaan, hän "synnytti" ne. hänen ideansa versasivat lukemattomiksi projekteiksi, jotka myöhemmin ohittivat joitain tunnetuimpia autoja Euroopan kilparadoilla.

bugatti-tarina ei ole yritys, jonka oli kohdattava lukemattomia taloudellisia ongelmia, eikä yritys, joka levisi ympäri maailmaa perustamalla myymälöitä tai rakentamalla kasveja Atlantin yli; bugatti-tarina on tarina kapinallisesta visionääristä, nuoresta neroista, joka voisi jäljittää alkuperänsä taiteilijoiden ja käsityöläisten joukkoon. syntynyt Milanossa, Italiassa, 1881, ettore oli carlo bugattin poika, joka työskenteli paitsi maalarina myös hopeaseppänä, kuvanveistäjänä ja puunveistäjänä.

vielä murrosiässä ettore lähetettiin opiskelemaan veistosta Breran taideakatemiaan, mutta pian sen jälkeen hän löysi intohimonsa autoihin. jälkeen hänen päätöksen tulla insinööriksi vain 17-vuotiaana, nuori ettore aloitti työnsä ja vain yhdessä vuodessa hän oli suunnitellut ja rakentanut kolmipyöräisen ajoneuvon, jossa oli kaksi moottoria.

pienestä koostaan ​​huolimatta ettoren prototyyppi melkein pyyhki paikallisissa kilpailuissa heitetyt palkinnot voitettuaan hämmästyttävän kahdeksan kymmenestä tapahtumasta. kolmipyörän menestyksen innoittamana harrastaja ettore tuli vauvaansa Pariisista Bordeaux'hin. buginen tuli kolmanneksi. hurmioitunut tuloksen kanssa, ettore palasi Milanoon päättäen jatkaa autojen rakentamista.

yhdeksäntoistavuotiaana ettore bugatti oli juuri valmistanut ensimmäisen todellisen autonsa. ajatteli tuolloin yleistä teknistä kehitystä - se oli 1900-luvun alku - hänen auto näytti melkein futuristiselta. autossa oli nelivaihteinen vaihteisto, nelisylinterinen yläventtiilimoottori ja erilaisia ​​teknisiä parannuksia, joita vain lahjakas rakentaja olisi voinut keksiä.

siitä hetkestä lähtien hänen unelmansa nousi ja kehittyi erittäin kannattavaksi yritykseksi, jossa oli paljon tilauksia. Aika pian ettore keräsi tarpeeksi rahaa ostamaan oman laitoksensa. Vuonna 1909 hän sai rahatukea pankkiiri de vizcayalta, ja hän osti suuren kiinteistön Molsheimista, Alsacen saksalaiselta alueelta. pian äskettäin hankitun tehtaansa jälkeen ettore päätti mennä askelta pidemmälle ja rakensi pienen, kevyen kilpa-koneen kilpailemaan le mans -kilpailussa.

vaikka se näytti nelipyöriseltä kääpiöltä verrattuna jättiläisten kilpailijoidensa autoihin, kuten fiat, de dietrich ja muut, pieni, mutta nopea ja tehokas auto tuli toiseksi osoittaen, että ettore oli lahjakkaampi autosuunnittelija verrattuna moniin muihin vanhemmat insinöörit tuolloin. vuosi oli 1911.

kolme vuotta myöhemmin sota tuli ja ettore, aivan kuten suurin osa autonrakentajista, joutui jakamaan huomionsa kaivattuihin lentokoneiden moottoreihin. heti kun sota oli ohi, ettore jatkoi työtään ja pian hänestä tuli '' paroni '', joka johti barokkityyliä, joka ansaitsi hänelle '' suojelijan '' arvonimen.

Vuonna 1922 bugatti esitteli vallankumouksellisen, sikarin muotoisen auton (tyyppi 29/30), jossa oli hydrauliset jarrut ja valmistajan ensimmäinen kahdeksasylinterinen moottori. "sikariksi" kutsuttu auto teki debyyttinsä afc grand prix -kilpailussa vuonna 1922 ja saavutti toisen sijan. vuotta myöhemmin, bugatti esitteli tyypin 32, joka aiheutti tuntemusta siipimaisen rakenteensa, lyhyen akselivälinsä ja peitettyjen pyörien ansiosta. tyyppi 32 kutsuttiin "säiliö" ja kehui uudistettu versio edellisestä 8-sylinterinen moottori.

Vuonna 1924 bugatti kirjoitti tyypin 35 lyonissa järjestetyssä ranskalaisessa Grand Prix -tapahtumassa. Vaikka auton muotoilu kääntyi aikansa perinteiseen avoimen pyörän malliin, tyyppi 35 säilytti edellisen 8-sylinterisen moottorin ja tuli tasaisesti autoksi voittamaan seuraavan vuosikymmenen ajan.

ettore bugatti toteutti lopulta unelmansa luoda kaikkien aikojen eniten autoja vuonna 1926, kun hän esitteli tyypin 41 royale. tämä oli itse asiassa kallein rakennettu auto, jonka suhteellinen hinta ylitti edelleen kaiken sen jälkeen tuotetun. Kuitenkin kulman takana olevan suuren masennuksen takia tyypin 41 royale osoittautui myös yhdeksi bugatin suurimmista taloudellisista uhista. Royalen myynti oli vain 3 yksikköä.

Vuonna 1931 maailmanlaajuinen talouskriisi saavutti ranskalaiset rannat, ja bugatti sai suurta taloudellista apua hallituksen sopimuksella suurnopeusjunan rakentamisesta. ja näin syntyi autorail, juna, joka käytti tyypin 41 royale valtavaa moottoria, jolla oli polttomoottorilla varustettujen kiskoautojen maailmanennätysrekisteri.

bugattin viimeinen suuri voitto moottoriurheilussa tapahtui vuonna 1939, kun yritys valmisti poikansa pyynnöstä ahdetun tyypin 57, joka voitti Le Mansissa, ohjaamana Pierre Wimille ja Pierre Veyron. valitettavasti samana vuonna 11. elokuuta hänen ainoa poikansa jean kuoli saman tyyppisen auton koeajoissa. vasta muutama päivä myöhemmin puhkesi toinen maailmansota.

Sodan jälkeen tuotannon elvyttämistä yritettiin useita kertoja, mutta ilman erillistä tulosta. vuonna 1947 21. elokuuta ettore bugatti kuoli 66-vuotiaana keuhkokuumeeseen Pariisin sotilassairaalassa. sen jälkeen tuotemerkin perintö jatkui useiden hedelmättömien kumppanuuksien muodossa.

lentoyhtiö hispano suiza osti bugatti vuonna 1963 ja vuonna 1987 yrittäjä romano artioli osti oikeudet bugatti-nimiin ja rakensi uuden tehtaan Campogallianoon, Italiaan uuden superauton valmistamiseksi. Vuonna 1991 bugatti esitteli eb 110 -superauton Pariisissa, joka juhlii bugatti ettoren syntymän 110. vuosipäivää. syksyllä 1995 bugatti automobili s.p.a hakee konkurssia ja kolme vuotta myöhemmin saksalainen autovalmistaja volkswagen, ottaa yrityksen haltuunsa elvyttääkseen urheilun luksusbrändin.

vuoden 2001 Frankfurtin autonäyttelyssä Bugatti paljastaa eb 16.4 veyron -mallin, jossa on 16-sylinterinen ja neliturboinen moottori. syyskuussa 2005 aloitetaan Veyron 16.4: n tuotanto. auto saa useita mediakiitoksia ja vakiinnuttaa itsensä kalleimmaksi nykyaikaiseksi tuotantoautoksi samalla, kun hänellä on myös nopein tuotantoauton titteli 2 vuoden ajan, homologoidulla huippunopeudella 408,47 km / h (253,81 mph).