A romeo nemcsak thespiai shakespeare-i karakter, hanem egy olasz mechanikus istenség részét is képezi, amelynek célja az autók isteni színvonalon történő megépítése a halandó sofőrök számára. az omega nélküli alfa azóta, amióta 1910-ben megkezdte az autók gyártását, soha nem fenyegette tevékenységét a végleges leállítás. az alfa romeo címer úgy néz ki, mintha a korai vallási szerepvállalás jeleit viselné, fehér alapon piros kereszttel emlékeztetve azokra a keresztes hadjáratokra, amelyek egy sárkányfejű kígyóval állnak, amely hasonlít a Szent György megölt ördögi lényre, de valójában emberi tervezte fejek csak egyetlen célt tartanak szem előtt: odaadás és teljesítmény.

bár a céget széles körben 100% -ban olasznak tartják, kezdete mást bizonyít. a társaságot eredetileg societa anonima italiana darracq néven alapította a francia autóipar vállalkozó, Alexandré Darracq, olasz befektetők segítségével 1906-ban. Az egyik nagy görgős, az ugo stella néven ismert arisztokrata később az újonnan alakult milano elnöke lett - székhelyű vállalati szervezet, amely nehezen tudna autókat eladni 1909-ig.

Az ugo ezután döntő lépést tett azzal, hogy új motorvállalatot alapított a többi befektető és a darracq társaságában. az alfa, az anonima lombarda fabbrica automobili rövidítése lombard autógyárnak, állami társaságnak fordítva. a korai alfák kétségtelenül néhány finom gép voltak, és segítették a céget abban, hogy sikeresen készítsen olyan autókat, amelyek vonzóak voltak az olasz piacon, és amelyek később sarokkövévé váltak az autómérnöki munkában és a tervezésben. 1915-ben a nápolyi nicola romeo - matematikatanár - átvette a vállalat vezetését az első világháború idején, és jelentős változásokat hozott a gyár futószalagjaiban annak érdekében, hogy megfeleljen az akkori katonai felszerelések iránti nagy igénynek.

Az alfa romeo versenyzéssel is foglalkozik, és 1924-ben született első 24 LE-s modelljük születése óta versenyeket nyert - amelyek neveztek a híres szicíliai targa florio versenyre. nem sokkal a kitűnő rajt után sok győzelem érhető el azonos számú versenypályán egész Európában. az elkövetkező 5 évtizedben az alfa romeo modellek óriási sikere - amelyek imázsának nagy hasznot hajtott a motorversenyzésben elért lenyűgöző teljesítményük - nem jelentette az olasz vállalat gazdasági növekedését. következésképpen az alfa romeot a finmeccanica s.p.a. - egy kormány által ellenőrzött ipari csoport - körülbelül 50 évvel később, a csőd elkerülése érdekében.

az állam azonban nem tartott túl sokáig rajta, és pénzügyi nehézségei miatt végül (ismét) feladta. mielőtt a kóbor és dezorientált lett, a fiat a csoport egyik leányvállalataként fogadta el. az alfa 1986 óta gurul a fiattal.

A márka egyike azon kevés európai országnak, amelyek jelenleg nem érhetők el az USA-ban, és 1995-ben leállította az észak-amerikai piacra irányuló összes exportot. Ugyanakkor a maserati luxusgyártókkal kölcsönösen előnyös partnerségen keresztül tervezi a visszatérést hozzánk.