mi a különbség a bugatti és más autómárkák között? versenytársaival ellentétben, ettore bugatti nem tervezte és gyártotta autóit, ezeket "szülte". ötletei számtalan olyan projektben származtak, amelyek később megelőzték Európa legismertebb autóit Európa versenypályáin.

a bugatti története nem egy olyan vállalaté, amelynek számtalan pénzügyi problémával kellett szembesülnie, sem egy olyan társaságé, amely az egész Atlanti-óceánon keresztül értékesítési helyek létrehozásával vagy üzemek építésével szerte a világon elterjedt; a bugatti története egy lázadó látnok, egy fiatal géniusz meséje, aki eredetét művészek és kézművesek sorára vezetheti vissza. született 1881-ben, Milánóban, Olaszországban, ettore Carlo Bugatti fia volt, aki nemcsak festőként, hanem ezüstművesként, szobrászként és fafaragóként is dolgozott.

még serdülőkorában ettore-t szobrász szakra küldték a brera művészeti akadémiára, de hamarosan felfedezte szenvedélyét az autók iránt. a tizenhét éves mérnöki posztot követően a fiatal ettore elkezdett dolgozni, és csak egy év alatt megtervezett és gyártott egy kétkerekű háromkerekű járművet.

kicsi mérete ellenére az ettore prototípusa szinte megtisztította a helyi versenyeken bedobott nyereményeket, és tízből elképesztő nyolcat nyert meg. háromkerekű sikereinek köszönhetően egy lelkes ettore belépett „babájába” Párizs-Bordeaux-ba. a bugos harmadik lett. eksztatikus eredménnyel Ettore visszatért a milánóba, eltökélten folytatta az autók építését.

tizenkilenc éves korára ettore bugatti éppen befejezte első igazi autójának építését. az akkori általános technológiai fejlődést figyelembe véve - ez az 1900-as évek eleje volt - autója szinte futurisztikusnak tűnt. az autó négyfokozatú sebességváltót, négyhengeres felső szelepes motort és különféle műszaki fejlesztéseket tartalmazott, amelyekre csak egy tehetséges építész tudott előállni.

ettől kezdve álma felszállt és nagyon jövedelmező vállalkozássá fejlődött, rengeteg megrendelés érkezett. Ettore elég hamar elegendő pénzt gyűjtött a saját telephelyének megvásárlásához. 1909-ben, amikor a banker de vizcaya pénzügyi támogatásban részesült, megvásárolt egy nagy ingatlant Molsheimben, Elzász német területén. nem sokkal az újonnan megszerzett gyára után ettore úgy döntött, hogy egy lépéssel tovább megy, és egy kicsi, könnyű versenygépet épített, hogy versenyezzen a le mans versenyen.

négykerekű törpének tűnt, összehasonlítva óriási versenytársainak autóival, mint például egy fiat, de dietrich és mások, a kicsi, de gyors és nagy teljesítményű autó második lett, bizonyítva, hogy ettore tehetségesebb autótervező volt sokhoz képest az akkori idősebb mérnökök. az év 1911 volt.

három évvel később eljött a háború, és ettore, az autógyártók többségéhez hasonlóan, újra kellett osztania a figyelmét a nagyon szükséges repülőgép-hajtóművekre. amint a háború véget ért, ettore folytatta munkáját, és hamarosan barokk életmódot folytató „báró” lett, amely elnyerte a „mecénás” címet.

1922-ben a bugatti bemutatott egy forradalmian új szivar alakú autót (29/30 típus), amely hidraulikus fékekkel és a gyártó első nyolchengeres motorjával volt ellátva. a "szivarnak" titulált autó 1922-ben debütált az afc nagydíjon, és a második helyet szerezte meg. egy évvel később a bugatti bemutatta a 32-es típust, amely szárnyszerű kialakításának, rövid tengelytávjának és fedett kerekeinek köszönhetően szenzációt váltott ki. a 32-es típust "tanknak" nevezték el, és a korábbi 8 hengeres motor átalakított változatával büszkélkedhetett.

1924-ben a bugatti a lyonban tartott francia nagydíjon lépett be a 35-ös típusba. Míg az autó dizájnja korának hagyományos nyitott kerekes kialakításához fordult, a 35-ös típus megtartotta a korábbi 8 hengeres motort, és folyamatosan a következő évtizedben legyőzhető autóvá vált.

ettore bugatti végül 1926-ban valósította meg álmát, hogy minden idők legnagyobb autóját hozza létre, amikor bemutatta a 41-es típusú royale-t. valójában ez volt a legdrágább autó, amelyet viszonylag magas áron felülmúltak. a sarkon lévő nagy depresszió miatt azonban a 41-es típusú királyi ruha a bugatti egyik legnagyobb pénzügyi fenyegetésének is bizonyult. a royale eladása csak 3 darabot ért el.

1931-ben a gazdasági világválság francia partokra jutott, és a bugatti nagy pénzügyi segítséget kapott egy kormányszerződés formájában egy nagysebességű vonat megépítésére. és így született meg az autorail, a 41-es típusú royale hatalmas motorját használó vonat, amely a világpálya-rekordot tartotta fenn a belső égésű motorral szerelt járműveknél.

A bugatti utolsó nagy győzelme a motorsportban 1939-ben történt, amikor fia kérésére a társaság felkészült egy 57-es típusú, kompresszoros típussal, amely Pier man wimille és pierre veyron vezetésével le Mans-ban nyert. sajnos még ugyanabban az évben, augusztus 11-én, egyetlen fia, Jean meghalt ugyanezen típusú 57-es autó tesztelésén. csak néhány nappal később kitört a második világháború.

a háború után többször is kísérletet tettek a termelés újjáélesztésére, de különösebb eredmény nélkül. 1947. augusztus 21-én ettore bugatti 66 éves korában tüdőgyulladásban halt meg egy párizsi katonai kórházban. ezt követően a márka öröksége több eredménytelen partnerség formájában folytatódott.

a hispano suiza repülőgép-társaság 1963-ban vásárolt bugatti-t, 1987-ben pedig Romano artioli vállalkozó megvásárolta a bugatti név jogait, és új gyárat épített az olaszországi campogalliano-ban egy új szuper autó gyártásához. 1991-ben a bugatti Párizsban mutatta be az eb 110 szuperautót, ünnepelve a bugatti ettore születésének 110. évfordulóját. 1995 őszén a bugatti automobili s.p.a csődöt jelent, három évvel később pedig a német volkswagen autógyártó veszi át a társaságot annak érdekében, hogy felelevenítse a sport luxusmárkáját.

a 2001-es frankfurti motorkiállítás során a bugatti bemutatja az eb 16.4 veyron modellt, 16 hengeres és négyturbós motorral. 2005 szeptemberében megkezdődik a veyron 16.4 gyártása. az autó számos média dicséretet kapott, és a legdrágább kortárs sorozatgyártású autónak bizonyul, miközben 2 évig a leggyorsabb sorozatgyártású autó címet viseli, homologizált végsebessége 408,47 km / h (253,81 mph).