A Peugeot valójában az egyik legrégebbi márka az autó piacán, még akkor is, ha eleinte nem éppen autókat gyártottak. a peugeot üzlet paprika-, só- és kávédaráló gyártóként indult 1842-ben, és az, ahogy végül autókat gyártott, egészen érdekes: a krinolin ruhák acélrudainak gyártásától kezdve esernyőkeretekké, majd drótkerékekké váltak, amelyek csak természetesnek tűntek. lépés a kerékpárok felé. és amikor odaért, csak egy rövid távolságra volt az autóktól a századfordulón, amikor a személyes szállítás a forradalom kellős közepén volt.

a Peugeot név családi vállalkozás volt az 1700-as évek óta. A Peugeot család első tagja, aki érdeklődött az autógyártás iránt, az Armand Peugeot volt, és nem sokkal a gottlieb daimlerrel való találkozás után megszületett az első Peugeot autó, egy háromkerekű gőzhajtású modell, amely először 1889-ben jelent meg. egy évvel később a benzin javára csökkent a gőz, és a háromkerekű modellből négykerekű változat lett, a Daimler engedélye szerinti motor használatával.

a számok számos újításnak köszönhetően folyamatosan növekedtek, például a hárompontos felfüggesztésnek, a csúszó sebességváltónak és az első gumiabroncs kerekeknek. a 12-es típus, ahogy hívták őket, még 1894-től kezdődő versenyeken is neveztek.

1896-ban a Peugeot saját motorokat kezdett gyártani, egy 8 lóerős vízszintes ikert. ugyanabban az évben a Peugeot elszakadt a testvérei által vezetett anyavállalattól, és egy gyárral felállította a societe anonyme des automobiles peugeot-t. 1899-re a Peugeot értékesítési autóinak száma elérte a 300-at, ami meglehetősen tisztességes, tekintve, hogy abban az évben Franciaországban csak 1200 autót adtak el. 1903-ban a Peugeot motorkerékpárokat adott gyári termeléséhez.

Rövid versenyidő után egy Peugeot autónak 1913-ban sikerült elnyernie az indianapolis 500-at jules goux-val a kormánynál. Az autó sikere annak volt köszönhető, hogy hengerenkénti motoronként 4 dohc szelep került bevezetésre. amint Európában felvirradt a háború, a Peugeot természetesen fegyverek és katonai járművek gyártása felé fordult.

A háború túlélésében az volt a jó, hogy az autók egyre inkább szükségessé és kevésbé luxusgá váltak, ami a Peugeot nagyobb eladásait jelentette. 1929-ben bevezették az első 201 modellt, amely a francia autógyártó védjegyével ellátott autók számozásának módja.

miután túlélte a depressziót, a vállalat 1933-ban megpróbálta aerodinamikusabb megjelenéssel csábítani a vásárlókat. abban az évben megjelent modellnek visszahúzható kemény teteje volt, ezt az újítást a mercedesek is felvennék.

a második világháború alatt a Peugeot sorsa rosszabbra fordult, mivel gyárai autókat és fegyvereket kényszerítettek a német háborús erőfeszítésekre. a háború végére a növényeket erősen lebombázták, és javításra szorultak. 1948-ig tartana a cégnek, hogy folytassa az autógyártást a 203-as modellel.

ez csak a kezdet volt, amikor a pininfarina olasz tervezésű modelljeinek új sora befejezte a felállást. Ezeknek az autóknak a sikere arra késztette a Peugeot-t, hogy 1958-ban kezdjen el értékesíteni az Egyesült Államokban is. Ekkorra a Peugeot együttműködni kezdett más gyártókkal, mint például a Renault (1966) és a Volvo (1972).

A nagyobb piaci részesedés megszerzésére tett ajánlattételként a Peugeot 1974-ben megvásárolta a citroen 30% -át, mindössze két év alatt teljesen átvéve a társaság nevét, ma a psa-t (peugeot societe anonyme). ez a partnerség azt jelentette, hogy a két márka kihasználhatta egymás technikai vívmányait, de tervezési szempontból megőrizhette függetlenségét.

A psa csoport további terjeszkedésével 1978-ban megelőzték az európai chrysler-részleget, amely beruházás hibásnak bizonyult, mivel a legtöbb chrysler-létesítmény és -gép régi és elhasználódott. ezeket a modelleket később a Talbot márkanév alatt értékesítették. amikor az értékesítés kezdett csökkenni, a Peugeot úgy döntött, hogy minden modellnél meghúzza a dugót, kivéve az arizonát, amely 1986-ban 309 lett.

a 90-es években a Peugeot visszaszerezte régi hírnevét, miután a vállalat általános irányát illetően számos téves számítás történt. a jelenlegi modellcsalád a fényűzőbb piac felé irányul, és már nem hajtanak végre költségcsökkentéseket az autó általános megjelenésének és érzetének feláldozására. a versenyvilágban elért egyes győzelmek, köztük ralik és még az 1. formula is segítették a Peugeot-t az értékesítésben.

Most a Peugeot számos új modellt fejlesztett ki, a klasszikus 200, 300, 400 és 600 szériákon kívül. a 100 és a 900 pont az ellenkezője, a 100 pedig a szuper kompakt választékot figyeli, míg a 900 nem a költségvetési vásárlóknak szól. a francia autógyártónak még hibrid járműve is van, a 307-es változata.