a 70-es évek során a legfontosabb amerikai autómárkának, a gm-nek gondjai voltak az eladásokkal, amikor az olajválság intenzívebbé vált. nagyméretű, gázzal tompított motorjaik nem voltak megfelelőek az európai és az ázsiai behozatalhoz, és ennek következtében a vállalat imázsát rontotta. ennek leküzdésére a GM új márkájú autókat, szaturnusz motorokat dobott piacra 1985. január 7-én.

érdekes tényt képvisel az a szám, aki elindította ezt a vállalatot: 99 ember, minden háttérrel: tervezés, gyártás, marketing stb., attól a naptól kezdve „99-esként” ismertek. rendben, száznak indultak, de egyikük korán leesett, ezért a 99-es.

a szaturnuszos autók gyártása a 90-es évek elején kezdődött, és az indulás célja az volt, hogy a külföldi marketing stratégiákat utánozza, például a japánokat, hogy harcot indítson az amerikai piacon. ezek a stratégiák magukban foglalták a jobb minőségellenőrzést, amely a késztermék jobb megbízhatóságát és az üzem dolgozóinak nagyobb ellenőrzését eredményezte.

nem sokkal azután, hogy az első autók eljutottak Amerika utcáira, kedvező vélemények kezdenek megjelenni. Az eladások jól alakulnak, mivel a szaturnuszos autók elnyerik az egyik díjat a másik után. 1993-ban a Saturn arról számolt be, hogy ez az első jövedelmező év, és úgy tűnt, hogy minden jól megy a kis GM tulajdonú márka számára. 1995-re elkészítették első millió autójukat. A szaturnuszos autók egyedülálló jellemzője kezdetben a horpadásmentes karosszériaelemek voltak (z-karosszéria), de 2000 után lassan kikerültek a gyártásból.

2000 gm után is aktívabban kezdett érdeklődni a szaturnusz, mint vállalat iránt, és beavatkozott a felállásba és az általános politikába. manapság a szaturnusz sorozat legtöbb modelljét az Opel autók után másolják, csakúgy, mint a vauxhallokat az Egyesült Királyságban.

2003-tól kezdve a szaturnuszok eladása csökkenni kezdett, ami arra kényszerítette a GM-t, hogy több olyan modellt vonjon nyugdíjba, mint az l-sorozat és az ion. A legfrissebb jelentések szerint a GM most el akarja adni vagy akár le is állítja a szaturnuszt annak érdekében, hogy enyhítse a pillanatnyi pénzügyi nyomást.