List of Peugeot Cars

View List of Peugeot Cars by Model

peugeot is eigenlijk een van de oudste merken op de automarkt, ook al maakten ze aanvankelijk niet echt auto's. het peugeot-bedrijf begon in 1842 als een peper-, zout- en koffiemolenfabrikant en de manier waarop het uiteindelijk auto's maakte is best interessant: van het maken van stalen staven voor hoepelrokjurken, het veranderde in parapluframes en vervolgens spaakwielen, wat alleen een natuurlijke stap richting fietsen. en eenmaal daar was het rond de eeuwwisseling nog maar een korte afstand van auto's, toen persoonlijk vervoer midden in een revolutie zat.

de naam peugeot was een familiebedrijf sinds de jaren 1700. de eerste van de peugeot-familie die geïnteresseerd raakte in de autoproductie was armand peugeot en kort na een ontmoeting met gottlieb daimler werd de allereerste peugeot-auto geboren, een driewielig stoommodel dat voor het eerst uitkwam in 1889. slechts een een jaar later werd stoom gedropt ten gunste van benzine en veranderde het driewielige model in een versie met vier wielen, met een motor onder licentie van Daimler.

het aantal steeg gestaag dankzij vele innovaties zoals driepuntsophanging, schuivende versnellingsbak en de eerste rubberen bandenwielen. het type 12 zoals ze werden genoemd, werd zelfs meegedaan aan races vanaf 1894.

in 1896 begon peugeot met het maken van zijn eigen motoren, een 8 pk horizontale twin. datzelfde jaar brak peugeot af van het moederbedrijf van zijn broers en richtte de societe anonyme des automobiles peugeot op met een fabriek in Adincourt. in 1899 waren de verkoopauto's voor peugeot gestegen tot 300, wat best behoorlijk is gezien het feit dat in dat jaar slechts 1200 auto's werden verkocht in Frankrijk. in 1903 voegde peugeot motorfietsen toe aan zijn fabrieksproductie.

na een korte periode van racen wist een peugeot-auto in 1913 de indianapolis 500 te winnen met Jules Goux aan het stuur. Het succes van de auto was te danken aan de introductie van de dohc 4 kleppen per cilinder motor. Toen de oorlog in Europa aanbrak, wendde Peugeot zich tot het maken van wapens en militaire voertuigen.

Het goede aan het overleven van de oorlog was dat auto's nu meer een noodzaak en minder een luxe werden, wat een grotere omzet voor peugeot betekende. in 1929 werd het eerste 201-model geïntroduceerd, een manier om auto's te nummeren die het handelsmerk zou worden van de Franse autofabrikant.

na de depressie te hebben overleefd, probeerde het bedrijf in 1933 kopers te lokken met een meer aerodynamische uitstraling. het model dat dat jaar uitkwam, had een intrekbare hardtop, een innovatie die ook door Mercedes zou worden opgepikt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam het lot van Peugeot een wending toen de fabrieken werden gedwongen om auto's en wapens te bouwen voor de Duitse oorlogsinspanning. tegen het einde van de oorlog waren de fabrieken zwaar gebombardeerd en moesten ze worden hersteld. het zou tot 1948 duren voordat de autoproductie met het model 203 werd hervat.

dit was nog maar het begin toen een nieuwe serie Italiaans ontworpen modellen door pininfarina de line-up completeerde. het succes van deze auto's bepaalde dat peugeot in 1958 ook in de vs begon te verkopen. tegen die tijd begon peugeot samen te werken met andere fabrikanten zoals renault (1966) en volvo (1972).

in een poging om een ​​groter marktaandeel te verwerven, kocht peugeot in 1974 30% van de citroen en nam het in slechts twee jaar volledig over, wat een verandering betekende in de naam van het bedrijf, nu de psa (peugeot societe anonyme). Door deze samenwerking konden de twee merken gebruik maken van elkaars technische verworvenheden, maar hun onafhankelijkheid op het gebied van design behouden.

de verdere uitbreiding van de psa-groep zorgde ervoor dat de europese divisie van chrysler in 1978 werd ingehaald, een investering die gebrekkig bleek aangezien de meeste chrysler-installaties en -machines oud en versleten waren. deze modellen werden later verkocht onder het merk Talbot. toen de verkoop begon te dalen, besloot peugeot de stekker uit alle modellen te halen, behalve de arizona die in 1986 de 309 werd.

In de jaren 90 kreeg peugeot een deel van zijn oude bekendheid terug na een reeks misrekeningen met betrekking tot de algemene richting van het bedrijf. het huidige modellengamma mikt op een luxere markt, waarbij er niet langer wordt bezuinigd op de algehele look en feel van de auto. enkele overwinningen in de racewereld, waaronder rally's en zelfs formule 1, hebben peugeot geholpen met de verkoop.

nu heeft peugeot verschillende nieuwe modellenreeksen ontwikkeld, buiten de klassieke 200, 300, 400 en 600 series. de 100 en 900 zijn precies het tegenovergestelde, waarbij de 100 naar het supercompacte assortiment kijken, terwijl de 900 niet voor de budgetklanten is. de franse automaker heeft zelfs een hybride auto in de maak, een versie van de 307.