wat is het verschil tussen Bugatti en andere automerken? In tegenstelling tot zijn concurrenten ontwierp en bouwde ettore Bugatti zijn auto's niet, hij "baarde" ze. zijn ideeën groeiden uit in een groot aantal projecten die later enkele van de bekendste auto's op de Europese racebanen zouden overtreffen.

het verhaal van bugatti is niet dat van een bedrijf dat met talloze financiële problemen te kampen had, noch dat van een bedrijf dat zich over de hele wereld verspreidde door verkooplocaties op te richten of fabrieken te bouwen in de Atlantische Oceaan; het verhaal van Bugatti is het verhaal van een rebelse visionair, van een jong genie dat zijn oorsprong terug zou kunnen voeren op een rij kunstenaars en ambachtslieden. ettore, geboren in milano, italië, 1881, was de zoon van carlo bugatti die niet alleen als schilder werkte, maar ook als zilversmid, beeldhouwer en houtsnijder.

Nog in zijn adolescentie werd ettore uitgezonden om beeldhouwkunst te studeren aan de Brera Art Academy, maar al snel ontdekte hij zijn passie voor auto's. nadat hij op zijn zeventiende besloot ingenieur te worden, begon de jonge ettore te werken en in slechts een jaar tijd had hij een driewielig voertuig met twee motoren ontworpen en gebouwd.

Ondanks zijn kleine formaat veegde het prototype van ettore bijna de prijzen weg die bij de lokale races waren gegooid, nadat hij maar liefst 8 van de 10 evenementen had gewonnen. aangewakkerd door het succes van zijn driewieler, betrad een enthousiaste ettore zijn 'baby' in het parijs-naar-bordeaux. de buggy werd derde. In extase over het resultaat keerde ettore terug naar Milaan, vastbesloten om door te gaan met het bouwen van auto's.

op negentienjarige leeftijd had ettore bugatti net zijn eerste echte auto gebouwd. Gezien de algemene technologische ontwikkeling in die tijd - het was het begin van de jaren 1900 - leek zijn auto bijna futuristisch. de auto had een vierversnellingsbak, een viercilindermotor met bovenliggende kleppen en een reeks technische verbeteringen die alleen een begaafde bouwer had kunnen bedenken.

Vanaf dat moment nam zijn droom een ​​vlucht en evolueerde hij naar een zeer winstgevende onderneming, met veel bestellingen die binnenkwamen. Al snel zou ettore genoeg geld inzamelen om zijn eigen zaak te kopen. in 1909, met financiële steun van bankier de vizcaya, kocht hij een groot landgoed in Molsheim, op het Duitse grondgebied van de Elzas. Kort na zijn nieuw verworven fabriek besloot ettore een stap verder te gaan en een kleine, lichtgewicht racemachine te bouwen om mee te doen aan de Le Mans-race.

hoewel het eruitzag als een dwerg met vier wielen in vergelijking met de auto's van zijn gigantische concurrenten, zoals een fiat, de dietrich en anderen, kwam de kleine maar snelle en krachtige auto op de tweede plaats, wat bewijst dat ettore een meer getalenteerde auto-ontwerper was in vergelijking met veel van de oudere ingenieurs in die tijd. het jaar was 1911.

drie jaar later kwam de oorlog en moest ettore, net als de meeste autobouwers, zijn aandacht herverdelen over de broodnodige vliegtuigmotoren. Zodra de oorlog voorbij was, hervatte ettore zijn werk en werd al snel een 'baron' met een barokke levensstijl die hem de titel van 'le patron' opleverde.

in 1922 introduceerde Bugatti een revolutionaire auto in de vorm van een sigaar (type 29/30) met hydraulische remmen en de eerste achtcilindermotor van de fabrikant. Met de naam "de sigaar" maakte de auto zijn debuut op de AFC Grand Prix in 1922 en behaalde hij de tweede plaats. een jaar later introduceerde Bugatti het type 32 dat voor sensatie zorgde vanwege zijn vleugelachtige ontwerp, korte wielbasis en afgedekte wielen. het type 32 werd "de tank" genoemd en had een herontwikkelde versie van de vorige 8-cilindermotor.

in 1924 deed Bugatti mee met het type 35 in de Franse Grand Prix die in Lyon werd gehouden. terwijl het ontwerp van de auto veranderde in het traditionele ontwerp met open wielen uit die tijd, behield het type 35 de vorige 8-cilindermotor en werd het gestaag de te kloppen auto voor het volgende decennium.

ettore bugatti realiseerde eindelijk zijn droom om de meest auto aller tijden te maken in 1926 toen hij het type 41 royale introduceerde. dit was eigenlijk de duurste auto om te bouwen, met een relatieve prijs die nog steeds hoger ligt dan alles wat sindsdien is geproduceerd. Maar met de grote depressie om de hoek, bleek het type 41 royale ook een van de grootste financiële bedreigingen van Bugatti te zijn. de verkoop van de royale bereikte slechts 3 eenheden.

in 1931 bereikte de wereldwijde economische crisis de Franse kusten, en Bugatti ontving grote financiële hulp in de vorm van een overheidscontract voor de bouw van een hogesnelheidstrein. en zo ontstond de autorail, een trein met de enorme motor van een type 41 royale, die het wereldsnelheidsrecord hield voor railvoertuigen met verbrandingsmotor.

Bugatti's laatste grote overwinning in de autosport vond plaats in 1939, toen het bedrijf op verzoek van zijn zoon een supercharged type 57 voorbereidde dat won in le mans, aangedreven door pierre wimille en pierre veyron. Helaas stierf datzelfde jaar op 11 augustus zijn enige zoon Jean tijdens een testrit van dezelfde auto van het type 57. slechts een paar dagen later brak de Tweede Wereldoorlog uit.

na de oorlog werden verschillende pogingen ondernomen om de productie nieuw leven in te blazen, maar zonder onderscheidend resultaat. in 1947 op 21 augustus stierf ettore bugatti op 66-jarige leeftijd aan longontsteking in een militair hospitaal in Parijs. daarna ging het erfgoed van het merk verder in de vorm van verschillende vruchteloze partnerschappen.

het vliegtuigbedrijf hispano suiza kocht bugatti in 1963 en in 1987 kocht ondernemer romano artioli de rechten op de naam bugatti en bouwde een nieuwe fabriek in campogalliano, italië, om een ​​nieuwe superauto te produceren. in 1991 onthulde bugatti de eb 110 supercar in parijs, ter gelegenheid van de 110e verjaardag van de geboorte van bugatti ettore. in het najaar van 1995 vraagt ​​bugatti automobili s.p.a faillissement aan en drie jaar later neemt de Duitse autofabrikant Volkswagen het bedrijf over in een poging om het sportluxe merk nieuw leven in te blazen.

Tijdens de Frankfurt Motor Show 2001 onthult bugatti het eb 16.4 veyron-model, met een 16-cilinder en vier-turbomotor. in september 2005 begint de productie van de veyron 16.4. de auto krijgt verschillende media-lof en profileert zich als de duurste hedendaagse productieauto, terwijl hij ook de titel van snelste productieauto gedurende 2 jaar vasthield, met een gehomologeerde topsnelheid van 408,47 km / u (253,81 mph).