De geschiedenis van cadillac gaat terug tot het begin van de 18e eeuw. hoewel touringcars, paardrijden of wandelen in die tijd de favoriete manier van voortbewegen waren en er nog geen auto's waren gemaakt, is het belangrijk om het merk te herleiden tot zijn oorsprong. het ontstaan ​​van cadillac zoals het tegenwoordig algemeen bekend is, begon in 1701, toen een groep Franse ontdekkingsreizigers onder leiding van le sieur antoine de la mothe cadillac naar de noordelijke delen van de vs reisde en ville d'etroit vestigde. de nederzetting zou uiteindelijk bekend worden als Detroit, een bloeiende industriestad, vol autofabrieken en gieterijen.

meneer cadillac zou echter geen enkele connectie hebben met de toekomst van de cadillac autowerkplaatsen. het daadwerkelijke begin ervan is terug te voeren tot het midden van de 19e eeuw, toen een jongen genaamd Henry Martyn Leland werd geboren. leland groeide op op een boerderij in de buurt van Barton, Vermont, waar hij een gedegen arbeidsopleiding kreeg die hem leerde hoe belangrijk het is om een ​​werk goed te doen, ongeacht het belang ervan.

de boerderijopleiding die hij kreeg, gecombineerd met zijn voorliefde voor het verbeteren van werkmethoden, leidde tot zijn groei als ingenieur. cadillac zou echter nog niet als automerk ontstaan. tegen 1890 had leland zijn eigen bedrijf opgericht in samenwerking met robert c. faulconer en norton, nadat ze eerstgenoemde hadden overtuigd van de behoefte aan machinewerkplaatsen van de stad. het expertisegebied van het bedrijf was het slijpen van tandwielen en de ontwikkeling van speciaal gereedschap.

kort nadat het bedrijf algemeen krediet kreeg voor de kwaliteit van de producten die het op de markt bracht en Leland zich als een getalenteerde ingenieur had bewezen, werd de verschuiving van door stoom aangedreven voertuigen naar door benzine aangedreven voertuigen gemaakt. Na het werk van de visionaire Daimler en Benz in Europa, werkte een man genaamd Ransom Eli Olds uit Michigan samen met een groep investeerders onder een firma die Olds Gasoline Engine Works heet. hun hoofddoel was om een ​​benzinemotor te bouwen die op het chassis van een voertuig zou worden gemonteerd.

het project was een succes, maar het resulterende product was gebrekkig: de versnellingen in de transmissie waren te luid. oudjes wendden zich tot leland en faulconer voor hulp. de twee namen deel aan een rechte wedstrijd tegen de Dodge-broers die ook motoren voor ouderen leverden. hoewel de uiteindelijk ontwikkelde motor van 10,25 pk van Leland beter was dan die van Dodge, wezen de ouderen het af vanwege de hoge autoverkopen die zijn bedrijf destijds registreerde. eigenlijk was er geen nieuwe motor nodig.

toch zou de motor van Leland binnenkort in gebruik worden genomen. Kort nadat oudjes weigerden de nieuw ontworpen motor te gebruiken, werd Leland door twee mannen opgezocht met betrekking tot de liquidatie van een bedrijf dat eerder auto's had gebouwd. zijn naam was het Detroit Automobile Company en was aanvankelijk gereorganiseerd door Henry Ford, die vertrok kort nadat het bedrijf weer begon af te brokkelen. leland haalde de investeerders over om in het bedrijfsleven te blijven en overtuigde hen van het nut en het belang van de auto-industrie in de nabije toekomst.

met een reeds ontworpen motor werden leland en faulconer binnengehaald en nam het bedrijf de naam cadillac aan, die van de ontdekkingsreiziger die de stad meer dan twee eeuwen geleden had gesticht. het wapenschild van cadillac werd aangenomen als het nieuwe logo van het bedrijf en de babyfirma zou nog steeds internationale erkenning krijgen voor zijn auto's.

De motoren van leland hadden al waardering gekregen en behoorden tot de nauwkeurigst gebouwde eenheden van die tijd. in feite waren niet alleen de motoren betrouwbaar en gebouwd met uiterste precisie, maar ze waren ook zeer veelzijdig en voldeden met succes aan de behoefte aan uitwisselbaarheid. deze functie leverde cadillac de dewer-trofee op, de eerste keer dat een dergelijke onderscheiding werd uitgereikt aan een Amerikaanse autofabrikant.

later zou cadillac deel uitmaken van een grotere entiteit, de General Motors Company, vervolgens geleid door William Crapo Durant - die $ 4,5 miljoen contant betaalde om het bedrijf van Leland te laten fuseren met GM. vanaf dat moment zouden er bij het vertrek van leland in 1917 verschillende modellen worden ontwikkeld en in productie gaan.

de brougham, fleetwood, deville en de eldorado zijn enkele van de beroemdste modellen die door de wonderbaarlijke tak van de gm zijn gebouwd. de prestaties variëren van het breken van records op Amerikaans grondgebied tot technische verbeteringen die een première waren voor de autowereld. Zo introduceerde cadillac het revolutionaire delco-systeem voor elektrische verlichting en ontsteking als standaarduitrusting op hun auto's, en in 1934 beschikte het ook over 's werelds eerste onafhankelijke voorwielophanging op al zijn auto's.

gesloten koelsystemen, elektronische injectiesystemen en katalysatoren behoren ook tot de lange lijst van eerste dingen die cadillac in de VS heeft geïntroduceerd. Ondanks de lage ontvangst van het merk in Europa, blijft cadillac een van de grote klassiekers in het buitenland en geniet het nog steeds van een bevoorrechte status onder Amerikaanse autoproducenten. het is tenslotte een merk dat diep geworteld is in adellijke gronden.