Net als de meeste Italiaanse autofabrikanten was Maserati ook een familiebedrijf, geboren uit pure passie voor auto's en autorijden. de broers Maserati die hun krachten bundelden om het bedrijf op te bouwen, alfieri, bindo, carlo, eltore, ernesto en mario, waren allemaal op de een of andere manier verbonden met racen en auto's.

op 1 december 1914 werd Maserati opgericht in de stad Bologna, Italië en kort daarna begon het met het bouwen van verschillende racewagens. 3 van de gebroeders Maserati bouwden racewagens voor diatto, maar toen in 1926 de productie werd stopgezet, besloten ze om hun eigen modellen te maken. blijkbaar wisten ze het een en ander over hoe ze een auto in elkaar moesten zetten voor een race, want een van hun eerste creaties won datzelfde jaar de Targa Florio-race.

Maserati-auto's werden al snel krachtiger en verbeterden hun motoren van 4 cilinders naar 6, vervolgens 8 en uiteindelijk 16 (twee 8-cilindermotoren parallel gemonteerd). het drietand-logo wordt verondersteld te zijn gemaakt door Mario, die wordt beschouwd als de kunstenaar in de familie.

Toen Alfieri Maserati in 1932 stierf, hielden de andere broers het bedrijf draaiende en bleven ze auto's bouwen en ermee racen. vijf jaar later, in 1937, verkochten ze hun aandelen in het bedrijf aan de familie Adolfo Orsi, maar behielden hun baan in het bedrijf. een van de meer belangrijke veranderingen die onder orsi-management plaatsvonden, was de verhuizing van het bedrijf naar Modena, Italië, waar het tot op de dag van vandaag nog steeds te vinden is.

Ondertussen toonden Maserati-auto's hun moed op het racecircuit en hielden ze het tegen die van Mercedes, met als hoogtepunt een overwinning in 1939 van de Indianapolis 500 en opnieuw het volgende jaar. hun inspanningen werden onderbroken door de oorlog, gedurende welke tijd de meest opmerkelijke onderneming een plan was om sneller een v16 stadsauto voor Benito Mussolini te bouwen dan Porsche er een voor Hitler kon bouwen.

na de oorlog werd de productie hervat met de a6-serie die opnieuw bestemd was voor het racecircuit. de volgende stap was het samenstellen van een team dat auto's zou bouwen om op het circuit te wedijveren met Ferrari en Alfa Romeo. Om dit te bereiken waren nieuwe motoren en chassis nodig. Het zou dit team zijn dat uiteindelijk een van de meest succesvolle auto's zal bedenken: de Maserati a6gcm.

met juan-miguel fangio en andere coureurs aan het stuur, wist maserati in 1957 het wereldkampioenschap te winnen in de maserati 250f. na dat jaar stopte het bedrijf met racen na het ongeval met guidizzolo, maar het bleef nog steeds auto's bouwen voor raceklanten. in plaats daarvan richtten ze hun aandacht op straatauto's.

het eerste model uit deze nieuwe reeks was de maserati 3500 coupé die een aluminium carrosserie had en hetzelfde chassis gebruikte als de maserati 5000. in de jaren 60 kwamen er een paar nieuwe modellen uit: de vignale in 1962, de mistral coupé in 1963, de spider in 1964 en de ghibli-coupé in 1967.

In 1968 zou het bedrijf weer van eigenaar wisselen, deze keer zouden de Fransen bij Citroen het aantal auto's dat uit productie zou komen, hebben verhoogd. Over het algemeen was het een goede ruil, want Citroen nam van Maserati zijn motortechnologie over en Maserati nam de hydraulica van hen over. modellen uit de jaren 70 zijn onder meer de bora (1971), merak en khamsin.

Toen de brandstofcrisis in de jaren '70 toesloeg, leden Maserati en Citroen een afname van de vraag en ging Citroen failliet. Maserati werd overgenomen door de nieuw gevormde psa peugeot citroen-groep die het Italiaanse bedrijf in liquidatie verklaarde. alleen met hulp van de overheid wist het bedrijf te overleven.

in 1975 werd het bedrijf weer tot leven gewekt door voormalig autocoureur Alessandro de Tomaso, die ook de controle had over de Benelli-motorgroep. tijdens zijn tijd als hoofd van het bedrijf werden de modellen omvangrijker en verhuisden van midden geplaatste motoren naar vooraan gemonteerde en achter aangedreven motoren.

pas in 1993 en de overname door fiat zou Maserati echt zijn glorie terugkrijgen. fiat kocht het bedrijf in 1993 en doet grote investeringen. ze lanceerden in 1999 de 3200 gt, een tweedeurs coupé aangedreven door een 3,2 l twin-turbomotor. de transmissie was ontworpen en geproduceerd door Ferrari, dat sindsdien 50% van het bedrijf had gekocht (ondanks het feit dat Ferrari zelf werd bestuurd door Fiat). Ferrari besloot Maserati te veranderen in een luxemerk.

in 2005 kocht fiat Maserati van Ferrari terug, nadat de maker uit Modena enorme investeringen had gedaan in een geheel nieuwe fabriek die dankzij zijn hightech-apparaten een van de technologisch meest geavanceerde ter wereld is. onder fiat verklaarde Maserati in 2007 zijn eerste winstgevende kwartaal in 17 jaar.