Britse autofabrikanten Morgan Motor Company hebben een lange geschiedenis die begint aan het begin van de 20e eeuw, in 1909 om precies te zijn, toen h.f.s. Morgan besloot om zijn eigen auto's te maken in het kleine stadje Malvern, Worcestershire. het enige verschil tussen Morgan en de andere moderne autofabrikanten is dat Morgan-auto's nog steeds in kleine aantallen met de hand worden gebouwd, net als honderd jaar geleden.

de vroege Morgan-modellen hadden 2 stoelen en rolden op 3 of 4 wielen, wat ze niet echt kwalificeerde als auto, maar eerder als fietsauto. het bedrijf vond een goede plek op de markt en besloot daar in ieder geval een tijdje aan vast te houden, toen de concurrentie van de aston martin 7 en de morris minor begon te hevigen.

Net als veel andere fabrikanten verwierf Morgan bekendheid door zijn auto's in races te laten rijden. de eerste race die hij won was in 1913 in Amiens, Frankrijk. Op basis van de auto die de geblokte vlag veroverde, bouwde Morgan zijn eerste Grand Prix-model van 1913 tot 1926. deze auto zou ook de algemene lijnen leveren voor de bekendste modellen van het bedrijf, de aero, de supersporten en sporten.

deze auto's hadden een voorin geplaatste motor die voor de voorwielas lag en ook een chassis van stalen buizen. deze zouden de productie voortzetten tot de tweede wereldoorlog, toen het bedrijf de productie moest stopzetten. slechts twee afdelingen bleven open voor herstellingen. later werden ze bekend als de v-twin-serie vanwege hun v-motoren.

in 1932 werd de f-serie gestart, opnieuw met de driewielige f-4, en later met de f-2 en f-super die allemaal werden aangedreven door een ford zijklepmotor die ook in het model y werd gebruikt. deze auto's zouden tot 1952 in productie blijven.

wat auto's met vier wielen betreft, Morgan's eerste poging hiermee was de 4-4, voor het eerst gebouwd in 1936. vierwielige en driewielige auto's werden ook samen geproduceerd tot 1952. een verbeterde versie van de 4-4 (opgewaardeerd wat de motor betreft) was de +4 die de 2088 standaard voorhoede-motor als hart gebruikte, terwijl de standaard 4-4 een 1267cc-motor had. latere versies van het = 4-model zouden worden uitgerust met triumph tr2- en tr4-motoren (1954 - 1969), fiat-motoren (1985 - 1988) en rover-motoren (1988 - 2000).

Toen grote 4-cilindermotoren schaars werden, begon Morgan vanaf 1968 rover V8-motoren op zijn auto's te installeren. deze auto's werden + 8's genoemd en behielden de houten carrosserie die de producten van Morgan beroemd maakte. ondanks het gebrek aan ontwikkeling bleef het bedrijf gedurende zijn hele bestaan ​​winstgevend. in feite zijn wachtlijsten nooit korter dan een jaar, met een periode van maar liefst 10 jaar op zijn hoogtepunt.

de enige poging tot moderniteit was het model uit 2000, de aero 8, die op een BMW V8-motor liep. het bracht een enorme kracht naar een heel cool en retro-ontwerp. het is geen wonder dat rijke mensen van over de hele wereld zich haastten om zich in te schrijven op de wachtlijst. de lichtgewicht auto had een stalen frame, een houten onderconstructie en daar bovenop een aluminium “skin”. daardoor kwam hij in slechts 4,5 seconden tot 100 km / u.

het hele beeld van het bedrijf is dat van een klassiek model en het management, peter en charles morgan, zoon en kleinzoon van de oprichter, lijken niet van plan te zijn de technologie van de 21e eeuw onder het morgan-logo te brengen. ok, misschien is er één uitzondering: de morgan lifecar, een concept van sportwagen dat zal draaien op brandstofceltechnologie. de aankondiging werd gedaan in 2006, maar we moeten deze nieuwigheid nog in het echt zien.