In de jaren '70 kreeg GM, het typische Amerikaanse automerk, verkoopproblemen toen de oliecrisis in hevigheid won. hun grote benzineslurpende motoren waren niet opgewassen tegen de Europese en Aziatische importen en als gevolg daarvan leed het imago van het bedrijf. Om dit te bestrijden lanceerde GM op 7 januari 1985 een nieuw merk auto's, Saturn Motors, de naam werd ontleend aan de Saturn-raket, degene die de astronauten naar de maan droeg in de jaren 60.

een interessant feit wordt vertegenwoordigd door het aantal dat dit bedrijf begon: 99 mensen met alle achtergronden: ontwerp, productie, marketing enz., vanaf die dag bekend als "de 99". ok, ze begonnen als 100, maar een van hen viel vroeg weg, vandaar de 99.

De productie van Saturnus-auto's begon in de vroege jaren 90 en het doel was vanaf het begin om buitenlandse marketingstrategieën zoals de Japanse na te bootsen om een ​​gevecht op de Amerikaanse markt te leveren. Dergelijke strategieën omvatten een betere kwaliteitscontrole, wat zich vertaalde in een betere betrouwbaarheid van het eindproduct en meer controle voor de arbeiders in de fabriek.

kort nadat de eerste auto's de straten van amerika bereikten, stromen de lovende recensies binnen. De verkoop gaat goed en de auto's van Saturnus verdienen de ene na de andere prijs. in 1993 meldde saturnus dat het eerste winstgevende jaar was en alles leek goed te gaan voor het kleine merk dat eigendom was van gm. in 1995 hadden ze hun eerste miljoen auto's gemaakt. een uniek kenmerk van saturn-auto's in het begin waren deukvaste carrosseriedelen (z-carrosserie), maar na 2000 werden ze langzaam uit productie genomen.

ook nadat 2000 gm een ​​actievere interesse in Saturnus als bedrijf begon te nemen en zich bemoeide met de opstelling en het algemene beleid. Tegenwoordig zijn de meeste modellen in het Saturn-assortiment gekopieerd naar Opel-auto's, net zoals Vauxhalls in het VK zijn.

Vanaf 2003 begon de verkoop van saturns af te nemen, waardoor GM verschillende modellen, zoals de l-serie en de ion, met pensioen moest gaan. Volgens de laatste rapporten wil GM nu Saturnus verkopen of zelfs sluiten om de financiële druk waar het momenteel onder staat te verlichten.