het is veilig om te zeggen dat autofabrikanten Spyker een lange weg hebben afgelegd van het oorspronkelijke idee van de twee broers, carrosseriebouwers in amsterdam, die het bedrijf in 1898 oprichtten. maar het basisidee blijft hetzelfde: kwaliteitsauto's maken die ook innovatief zijn.

maar het spykerbedrijf dat we vandaag kennen, heeft vanaf het begin een grote transformatie ondergaan. niet veel mensen kennen het bedrijf dat in 1898 door jacobus en hendrik-jan spijker werd opgericht, in 1922 failliet ging, ondanks pogingen om het winstgevend te maken. Desondanks stond spyker er destijds om bekend betrouwbare auto's te maken die werden beschouwd als de "Rolls Royce van het continent".

de 1903 60/80 pk was voor zijn tijd een zeer innovatieve auto, met een 6-cilinder motor, vierwielaandrijving en remmen op alle 4 de wielen. een andere zeer interessante uitvinding was een gepatenteerd stofscherm dat onder de auto werd gemonteerd om het stof op onverharde wegen te helpen voorkomen.

Spyker-auto's schreven geschiedenis toen ze de slopende marathon van pekin naar parijs voltooiden en op de tweede plaats arriveerden. tegen die tijd had het bedrijf al een naam gevestigd. tijdens WOI begon het bedrijf vliegtuigen en vliegtuigmotoren te produceren om in bedrijf te blijven.

Na de oorlog werd de autoproductie hervat, maar Spyker ging in 1922 failliet en werd gekocht door een Britse distributeur. tenslotte, toen al het geld op was, sloot de fabriek in 1929 voorgoed haar deuren. maar het merk en waar het voor stond bleven diep verankerd in de auto-industrie. daarom richtten victor muller en maarten de brujin rond de eeuwwisseling in 2000 een nieuw bedrijf op met de naam spyker, vastbesloten om de erfenis van de nederlandse autofabrikant voort te zetten.

de nieuwe spyker bouwt flitsende en exclusieve sportwagens zoals de c8 spyder en de c8 laviolette. de productie werd in 2005 voortgezet met de spyker c12 laturbie en in 2007 met de d12 en c12 zagato. hun auto's waren in seizoen 207 kort te zien op het F1-circuit, uitgerust met ferrari-motoren.