romeo er ikke bare en thespian shakespearean karakter, men representerer også en del av en italiensk mekanisk guddom, viet til å konstruere biler på gudfryktige standarder for dødelige sjåfører. det er alfa uten omega helt siden den begynte å produsere biler tilbake i 1910, har aldri aktiviteten blitt truet av permanent stopp. Alfa Romeo-våpenskjoldet ser ut som det bærer preg av tidlig religiøs involvering med et rødt kors på en hvit bakgrunn som minner om korstogene sammen med en dragehodet slange som ligner den djevelske skapningen drept av saint george, men den ble faktisk designet av mennesker hoder med bare ett formål i tankene: hengivenhet og ytelse.

selv om firmaet er ansett som 100% italiensk, viser begynnelsen noe annet. selskapet ble opprinnelig grunnlagt som societa anonima italiana darracq av den franske bilindustri-entreprenøren alexandre darracq med hjelp fra italienske investorer i 1906. en av high-rollers, en aristokrat kjent med navnet ugo stella, ble senere styreleder for det nydannede milano - basert bedriftsenhet som ville ha vanskelig for å selge biler innen 1909.

ugo tok da et avgjørende skritt ved å stifte et nytt motorselskap i samarbeid med de andre investorene og darracq. alfa, et akronym for anonima lombarda fabbrica automobili oversatt til lombard bilfabrikk, offentlig selskap. de tidlige alfas var utvilsomt noen fine maskiner, og hjalp selskapet til å lykkes med å lage biler som appellerte til det italienske markedet, og som senere skulle bli en hjørnestein innen bilteknikk og design. i 1915 overtok den napolitanske nicola romeo - en matematisk lærer - selskapets ledelse under første verdenskrig og brakte betydelige endringer i fabrikkens samlebånd for å imøtekomme den høye etterspørselen etter militært utstyr på den tiden.

alfa romeo har også vært involvert i racing, etter å ha vunnet konkurranser helt siden fødselen av deres første 24 hk-modell i 1910 - som deltok i den berømte sicilianske targa florio-konkurransen. like etter den fulminatoriske starten, ville mange seire komme på like mange racerbaner over hele Europa. den enorme suksessen til alfa romeo-modellene gjennom de kommende fem tiårene - hvis image hadde stor nytte av deres imponerende prestasjoner innen motorsport - oversatte ikke økonomisk vekst for det italienske selskapet. følgelig ble alfa romeo kjøpt av finmeccanica s.p.a. - en regjeringskontrollert industrikonsern - 50 år senere, for å unngå konkurs.

staten ville imidlertid ikke holde på den for lenge og til slutt ga den opp (igjen) på grunn av sine økonomiske vanskeligheter. før fiat ble forvillet og desorientert, adopterte den det som et av konsernets datterselskaper. alfa har rullet med fiat siden 1986.

markeringen er en av de få europeiske som for tiden ikke er tilgjengelig i USA, etter å ha stoppet all eksport til det nordamerikanske markedet i 1995. Imidlertid planlegger det kanskje å komme tilbake til vårt område gjennom et gjensidig fordelaktig partnerskap med luksusprodusenten Maserati.