hva gjør du når du har ganske mye bilracingtalent, god lidenskap for biler og din entusiasme, hvis den blir omgjort til elektrisitet, kan drive en liten by? du starter din egen bilproduksjon og salgsvirksomhet, selvfølgelig. det var akkurat slik aston martin-merket ble startet, stolt født i en garasje, omtrent som grunge-musikk. Lionel Matin og Robert Bamford fikk suksessnivåer som Kurt Cobains nirvana. Imidlertid ble martin og bamfords versjon av nirvana konstruert av skrap gjennom et partnerskap som til slutt ville føre til et spark i lysken i bilmarkedet.

aston martin ble grunnlagt i 1913, kort tid etter at martin gikk seirende ut av det berømte aston hill race. duoen produserte sin første bil to år senere ved å montere en firesylindret coventry-simplex-motor på et 1908 isotta-fraschinni chassis. planene deres om å starte produksjonen ble imidlertid brått knust av det første verdenskrigsutbruddet da begge bilprodusentene ble med i hæren.

fremdeles ville aston martin seire så snart krigen var over, og selskapet ble refundert for å gjenoppta aktiviteten. imidlertid gikk det ikke mye tid før bamford forlot aston martin i 1920. Heldigvis så en velstående investor merkevarens sanne potensial og helte tunge midler i foryngelsen. count louis zborowski investering ble nesten over natten til en deilig teknologisk forbedringsbelønning toppet med racingbanevinninger pisket krem.

i 1922 produserte aston martin kjøretøy for å konkurrere i den franske Grand Prix. Foruten å få berømmelse ved å møte på noen av de mest populære løpene på den tiden, samlet bilene også anerkjennelse ved å sette nye hastighets- og utholdenhetsrekorder i Brooklands. de tre typene chassis som ble brukt på den tiden ble kjent som den vinnende trioen med chassisnummer 1915 øverst og støttetall 1914 og 1916 på sidene.

tidevannsbølgen av berømmelse som har drevet aston martin til nye høyder, brøt imidlertid mot den faste muren til en konkurs fra 1924. fortsatt overlevde den, etter å ha blitt kjøpt av lady charnwood som ga sønnen John Benson en viktig administrativ rolle. det skulle til syvende og sist bevise at sønnen hennes ikke kunne møte utfordringene med en slik stilling, og selskapet mislyktes igjen bare ett år senere. innen 1926 hadde dørene smalt, med Lionel Martin som gikk inn i skoene til sin tidligere forretningspartner, Robert Bamford.

kort tid etter at Martin forlot, ville selskapet bli gjenopplivet for andre gang av en ring av rike investorer, inkludert bill renwick og augustus bertelli, som var ansvarlige for utformingen og ytelsen til noen av modellene som senere skulle komme i produksjon. innen 1937 hadde bertelli allerede utviklet en rekke biler, noen av de mest berømte var 'le mans', mk ii 'og' ulster '.

selv om det gikk bra med aston martin, ble det snart rammet av et tredje sett med økonomiske problemer som ble fikst av l. prideaux brune, som fortsatte å finansiere selskapet i kort tid. etter å ha skiftet eierskap for fjerde gang, ble luksusbilprodusenten stille, når den andre verdenskrig brøt ut.

i 1947 mottok slappheten som hadde tett seg rundt selskapets aktivitet, en coupe de grace fra 'charioteer' David Brown, som også hadde anskaffet lagonda samme år. aston martin motors, som hadde fått navnet under oppstandelsen i 1926, hadde gått inn i et nytt stadium av produksjonen. den første modellen av db-serien ville snart dukke opp, med en etterfølger som ble kunngjort i 1950, db3 syv år senere og så videre til tidlig på 70-tallet med dbs v8.

selv om aston martin likte suksess og takknemlighet, byttet det til økonomisk problemer-modus igjen, og endret to eierforhold i løpet av de neste to tiårene til ford overtok tidlig på 90-tallet. i løpet av denne tiden hadde aston vokst i størrelse og beryktelse med en mye bredere palett av tilbud som spenner fra volante til utsiktspunkt og db7. selv om ford ikke ville slakke regjeringene på aston martins ledelse, ble styret komiteen tvunget til å ta den samme avgjørelsen som astons tidligere eiere: selge selskapet. i fjor (2007) gikk aston martin inn i en ny æra da den ble kjøpt av en prodrive styreleder david richards-ledet konsortium for et beløp på $ 848 millioner. Helt siden har aston registrert en samlet salgsøkning og har utvidet seg ved å åpne flere forhandlere i Europa og til og med flytte til Kina, en ytelse som ikke har blitt oppnådd i et århundres verdi av bilmerkehistorie.