hva er forskjellen mellom bugatti og andre bilmerker? i motsetning til konkurrentene, designet og bygde ettore bugatti ikke bilene sine, han "fødte" dem. ideene hans spiret ut i et mylder av prosjekter som senere skulle løpe ut av noen av de mest kjente bilene på Europas racingbaner.

historien om bugatti er ikke historien til et selskap som måtte møte utallige økonomiske problemer, og heller ikke det til et selskap som spredte seg over hele verden ved å etablere salgssteder eller bygge anlegg over Atlanterhavet; historien om bugatti er historien om en opprørsk visjonær, om et ungt geni som kunne spore sin opprinnelse tilbake til en rekke kunstnere og håndverkere. født i milano, Italia, 1881, var ettore sønn av carlo bugatti som ikke bare jobbet som maler, men også som sølvsmed, billedhugger og treskjærer.

fremdeles i ungdomsårene ble ettore sendt for å studere skulptur ved brera art academy, men ganske snart etter oppdaget han sin lidenskap for biler. etter at han bestemte seg for å bli ingeniør i en alder av bare sytten, begynte unge ettore å jobbe, og på bare ett år hadde han designet og bygget et trehjulet kjøretøy drevet av to motorer.

til tross for sin lille størrelse, tørket ettores prototype nesten av premiene som ble kastet inn på de lokale løpene, etter å ha vunnet fantastiske 8 av 10 arrangementer. drevet av trehjulssuksessen, kom en entusiast ettore inn i "babyen" i paris-to-bordeaux. buggyen kom på tredjeplass. ekstatisk med resultatet, returnerte ettore til milano fast bestemt på å fortsette å bygge biler.

i en alder av nitten hadde ettore bugatti nettopp fullført byggingen av sin første virkelige bil. han anså den samlede teknologiske utviklingen på den tiden - det var begynnelsen på 1900-tallet - hans bil virket nesten futuristisk. bilen inneholdt en fire-trinns girkasse, en firesylindret motor med luftventil og en rekke tekniske forbedringer som bare en begavet byggmester kunne ha funnet på.

Fra det tidspunktet tok drømmen av og utviklet seg til en veldig lønnsom virksomhet, med mange ordrer som kom inn. snart nok ville ettore skaffe nok penger til å kjøpe sin egen etablering. i 1909, mottatt økonomisk støtte fra banker de vizcaya, kjøpte han en stor eiendom i molsheim, på det tyske territoriet Alsace. kort tid etter den nyanskaffede fabrikken bestemte ettore seg for å gå et skritt videre og bygde en liten, lett racermaskin for å konkurrere i le mans-løpet.

selv om det så ut som en firhjulet dverg sammenlignet med sine gigantiske konkurrenters biler som en fiat, de dietrich og andre, kom den lille, men raske og kraftige bilen i andre, og beviste at ettore var en mer talentfull bildesigner sammenlignet med mange av de eldre ingeniørene på den tiden. året var 1911.

tre år senere kom krigen og ettore, omtrent som flertallet av bilbyggere, måtte omfordele oppmerksomheten til de sårt tiltrengte flymotorene. så snart krigen var over, gjenopptok ettore sitt arbeid og ble snart en 'baron' som ledet en barokk livsstil som ga ham tittelen 'le patron'.

i 1922 introduserte bugatti en revolusjonerende bil formet som en sigar (type 29/30) som inneholdt hydrauliske bremser og produsentens første åttesylindrede motor. kalt "sigaren" bilen debuterte på afc grand prix i 1922 og tok andreplassen. ett år senere introduserte bugatti typen 32 som forårsaket sensasjon på grunn av dens vingelignende design, korte akselavstand og tildekkede hjul. type 32 ble kalt "tanken" og skrøt av en nyutviklet versjon av den forrige 8-sylindrede motoren.

i 1924 kom bugatti inn på type 35 i den franske Grand Prix holdt i Lyon. mens bilens design vendte seg mot sin tidens tradisjonelle åpnehjulsdesign, beholdt type 35 den forrige 8-sylindrede motoren og ble stadig bilen å slå det neste tiåret.

ettore bugatti realiserte endelig drømmen om å lage tidenes mest bil i 1926 da han introduserte type 41 royale. dette var faktisk den dyreste bilen å bygge, med en relativ pris som fortsatt overgår alt som er produsert siden. imidlertid, med den store depresjonen rett rundt hjørnet, viste type 41 royale seg også å være en av bugattis største økonomiske trusler. salget av royale nådde bare 3 enheter.

i 1931 nådde den globale økonomiske krisen franske bredder, og bugatti fikk stor økonomisk hjelp i form av en myndighetskontrakt for å bygge et høyhastighetstog. og slik ble autorailen født, et tog som brukte den enorme motoren fra type 41 royale, som hadde verdenshastighetsrekorden for skinnebiler med forbrenningsmotorer.

bugattis siste store seier i motorsport skjedde i 1939, da selskapet på sønnens forespørsel forberedte en superladet type 57 som vant på le mans, drevet av pierre wimille og pierre veyron. dessverre samme år 11. august døde hans eneste sønn jean i en testkjøring av samme type 57-bil. bare noen få dager senere brøt andre verdenskrig ut.

etter krigen ble det gjort flere forsøk på å gjenopplive produksjonen, men uten noe karakteristisk resultat. i 1947 21. august døde ettore bugatti 66 år gammel av lungebetennelse på et militærsykehus i paris. etter det fortsatte merkevarens arv i form av flere ufruktbare partnerskap.

flyselskapet hispano suiza kjøpte bugatti i 1963 og i 1987 kjøpte entreprenør romano artioli rettighetene til bugatti-navnet og bygde en ny fabrikk i campogalliano, Italia, for å produsere en ny superbil. i 1991 avduket bugatti superbilen eb 110 i paris og feiret 110-årsjubileet for bugatti ettores fødsel. høsten 1995 overlever bugatti automobili s.p.a konkurs, og tre år senere overtar den tyske bilprodusenten volkswagen selskapet i et forsøk på å gjenopplive sportsluksemerket.

i løpet av 2001 Frankfurt Motor Show, bugatti avdekker eb 16.4 veyron-modellen, med en 16-sylindret og fireturbomotor. i september 2005 begynner produksjonen av veyron 16.4. bilen får flere medieprisninger og etablerer seg som den dyreste moderne produksjonsbilen, samtidig som den har den raskeste tittelen på produksjonsbilen i to år, med en homologert toppfart på 408,47 km / t (253,81 mph).