når det gjelder genese, er chrysler nesten synonymt med en uønsket for tidlig detonasjon. midt i depresjonen i 1921 og den store kollapsen i 1929, da de fleste bilprodusenter sto overfor utryddelse på grunn av drastisk nedgang i salget, mangel på ressurser og investorer, ville et lite selskap prøve å komme seg til bilutstillingene og inn i de amerikanske innbyggerne 'garasjer. til tross for den økonomiske sammenbruddet som drev investorer vekk og låste selskaper raskere enn en andre istid, ble det amerikanske bilmarkedet hovedsakelig delt mellom to makter: den stadig voksende gm og ford.

Summen av slike forferdelige forhold ville normalt ha kjørt bort kandidater, men Walter s. chrysler trodde noe annet. fast bestemt på å få en like bit av markedsandelspizzaen til seg selv, stilte han ut en kjekk bil på bilutstillingen i new york i 1924. bilen var ingen ringere enn chrysler 70, modellen som ville trekke chrysler-navnet til pantheon av amerikanske bilbyggere.

chrysler ble imidlertid ikke født som chrysler (fra selskapets synspunkt). overfor en rask og muligens permanent oppløsning, slo de to første selskapene som Walter p., maxwell og chambers hadde, seg sammen for å danne en ny enhet som senere skulle gni skuldrene med sine konkurrenter på den tiden. 70-modellen hadde en øyeblikkelig suksess som tillot det nyopprettede selskapet å utvide seg fritt, uforminsket av konkurransens innsats og mye bredere raseri av biler.

kamerenes navn ble droppet, men whist maxwell ble ommerket som en plymouth. I 1931 hadde plymouth-merket allerede blitt en hard konkurrent i småbilsegmentet og banket insisterende på ford høyborgs dør og ropte for å få plass eller kaste ut stedet. selv om ford i utgangspunktet festet på grunn av det høye salget som ble registrert av modellen deres, gjorde det mer avanserte Plymouth langt bedre. sportslige hydrauliske bremser, mer flytende karosserilinjer og en "flytende kraft" -motor, kastet plymouth en fryktelig stor sky av tvil over Fords hovedkvarter.

forbedringene som ble gitt av plymouth ble så populære at andre produsenter begynte å bruke dem også. Citroen ville senere bruke Chrysler patenterte "flytende motor" -teknologi som hadde den store fordelen av å redusere motorvibrasjoner gjennom bruk av tre gummifester som skilte motoren fra å ha direkte kontakt med understellet.

chrysler gjorde det så bra de følgende årene at det på slutten av 30-tallet allerede hadde overgått ford og flyttet til en komfortabel andreplass. nesten uvitende ble chrysler en titan. tiden for å bryte nei. 1 bilprodusent var i nærheten, og chrysler gjorde nøye opp kampen.

det som ble designet som en modell for knusende skjønnhet ble imidlertid ikke godt mottatt av den amerikanske offentligheten. luftstrømningsmodellen fra 1934, en nydelig svingete glitrende skjønnhet, klarte ikke å påvirke, og følgelig falt salget raskere enn cbs droppet "viljen".

morsomt nok, ble ikke publikum berørt av en bil som var langt foran sin tid, i det minste så langt som karosseriet gjaldt. imidlertid ble dårlig salg motvirket effektivt når chrysler lanserte den keiserlige modellen. Den var stor, kraftig og luksuriøs, og ble øyeblikkelig rammet og imøtekommet behovet for en fremtredende motorisert sosial statuserklæring, samt en pålitelig dag til dagstur.

så snart andre verdenskrig var over hadde chrysler gått i salgsløshet, med mer fokus på forskning og tekniske forbedringer i stedet for å ha selskapets posisjon som en ledende bilindustri. innlegget ww ii dager førte til noen betydelige endringer i auto design og form, med en legendarisk halefinne mani initiert av ford og gm.

som svar på eksisterende trender, ble Chryslers biler lengre og bredere og ofret ytelse og pålitelighet for utseende. dette skjedde på grunn av et skifte i forbrukernes perspektiv som foretrakk stil og utvendige funksjoner fremfor praktisk og kvalitet. de kjente, veletablerte Chrysler-produktene ble fjernet for å gi plass til et nytt utvalg av prangende biler som ikke klatret til høyden av den tidligere serien. på den måten ble chrysler presset tilbake til tredjeplassen nok en gang.

ved begynnelsen av 60-tallet gjorde chrysler et comeback med introduksjonen av den spektakulært varige, raske og godt balanserte 300-f. Selv om noen sjåfører klaget over kjøretøyets store størrelse, var ytelsen vanskelig, om ikke umulig å bestride. maskinen kunne utvikle 400 hk og akselerasjonen var fantastisk.

Når moderne tid kom, beviste chrysler sin allsidighet og endret seg en gang med bilindustrien, og leverte kvalitetsbiler for en stadig økende masse entusiaster. modeller som sebring, 300m, 300c og ​​pt cruiser, et kjøretøy som ble oppfattet som en blanding av moderne teknologi og retro-stilelementer, klarte å holde chrysler blant de beste valgene innenfor våre grenser. i motsetning til andre amerikanske bilmerker, som cadillac, buick eller Lincoln, har Chrysler også fått stor oppmerksomhet utenlands. i løpet av 90-tallet fusjonerte selskapet med daimler-benz ag og dannet daimler chrysler, som for tiden er verdensledende innen transport.