fiat demonstrerer den iboende bibelsk-støttede kraften til ord gjennom en enkel staveøvelse. fiat. enkelt, ikke sant? den høres hel og kommanderende utover å være og forkortelse for fabbrica italiana automobili torino, betyr det også "la det være" på latin. etterligner oppstartsprogrammet, episode 1, "la det være lys", en gruppe dyktige forretningsmenn som kjøpte fabrikken i begynnelsen av 1910-årene, sa "la det være biler". og det var biler i orden.

den første fiat-merkede bilen rullet ut fabrikken en gang i 1901. Konstruert av talentfulle ceirano-ansattes faccioli, ble den vognbaserte bilen drevet av en 2-sylindret arkaisk 3-hk motor. investeringskonsernets ledere nærmet seg faciolli om å utvikle et frontmotorisk kjøretøy. faciollis svar var ikke den forventede: han trakk seg.

som ethvert selskap ville ha gjort, ble en erstatning søkt og funnet i løpet av et øyeblikk. enrico tok på seg jobben og om et år presenterte han en ny 1,2 liters firesylindret modell, utviklet med teknologi lånt fra Mercedes.

etter hvert som selskapet gikk i popularitet, og selv om det ble større for dagen, hadde det fortsatt ikke gått ut av sine lange utviklings- og forskningstrinn. etter mange forsøk med 4 og 6 sylindrede modeller, var fiat klar til å avsløre sin første masseproduserte bil, "tipo zero" fra 1912.

tiden før krigen var snart over, og fiat ville stupe i kjedelig nye produksjonsstadier for å dekke for fly- og tankbehov. etterkrigstiden ville imidlertid gi fiat mange salgstallsrelatert lyst - den 501 cavalli-designede modellen ble bygget i over 45 000 enheter innen 1926. Etter å ha eksperimentert med noen floppy luksuriøse stormotormodeller, gjenopptok fiat utviklingen av sine svært populære modeller. resultatet var 509, en lettvektbil som oversteg alle fiat-salgsrekorder til den tiden: innen 1929 hadde den solgt i mer enn 90.000 enheter.

en serie med nyere modeller som samsvarte med eller til og med overgikk populariteten til de før dem, ble senere utgitt, noen av de mest bemerkelsesverdige har vært tipo 508 ballila fra 1932. med 995cc 25 hk og 36 hk motorer, ble bilen adoptert av utenlandske produsenter. lisensbyggede rebadged-versjoner av ballila ble vellykket solgt i Tyskland, Tsjekkoslovakia og Frankrike.

noen år før andre verdenskrig utbrøt, var fiat raskt ute med å frigjøre de langlivede 1500- og tipo 500-modellene, sistnevnte hadde holdt seg nesten uendret til 1948. da krigen kom, fikk fiat en enda større popularitet takket være sine bestselgende modeller på tiden, 500 og 1100, nesten kjent som millecento. Selv om det ikke ble gjort noen større forbedringer i de umiddelbare etterkrigsårene, nådde det italienske selskapet den fantastiske terskelen på 1 million enheter av 600-modellen - topolino-erstatning - solgt.

fortsatt hadde fiat nå vokst. 1957-utgitt tosylindret nuova 500-modell ble bygget i over 3 millioner enheter. i samme tradisjon for å utvikle utrolig populære modeller, lanserte fiat 124 i 1966, en bil som skulle bli en av de mest kjente, rett ved siden av 500. fiat sportsbiler hadde sin egen andel av anerkjennelse, spesielt dino v6 utstyrt med 1987 cc ferrari dobbel kamakselmotor.

snakker om ferrari, den ble senere absorbert av fiat, i 1969 for å være presis. samme år ble Lancia anskaffet. etter å ha blitt til en stor gruppe, valgte fiat også abrth i 1971. For tiden utvikler fiat et nytt utvalg av sedaner og bybiler og har hei jackpotten med rivalen til 500 og punto-modellene.