Henry Ford startet selskapet i 1902 med $ 28.000 i kontanter fra tolv investorer, blant annet John og Horace Dodge, som senere skulle finne Dodge Brothers Motor Company. han var 40 år da han først etablerte selskapets første fabrikk på Bagley Street, Detroit.

senere innlemmet han firmaet 16. juni 1903. ford motorselskap fortsatte og merket modellene sine kronologisk i alfabetisk rekkefølge, og startet med modellen a til modellen k og model s, som var Fords siste høyrestyringskjøretøy. i 1908 introduserte ford modellen t, som ble designet av childe harold wills og to ungarske innvandrere, joseph a. galamb og eugene farkas. denne modellen viste seg å være et viktig ford-kjøretøy, og plasserte selskapet blant de mest innflytelsesrike bilmerkene i historien.

Ford-modellen t var pålitelig, praktisk og rimelig, noe som gjorde den til en stor hit i USA, der den ble annonsert som middelklassens kjøretøy. bilens suksess tvang ford til å utvide sin virksomhet og utforme det grunnleggende om masseproduksjonsprinsipper i 1913 med introduksjonen av verdens første kjøretøymonteringslinje. innen 1912 nådde produksjonstallene for modellen t nesten nesten 200 000 enheter.

denne organisatoriske nyvinningen som ble ført i kjøretøykonstruksjonsfeltet tillot ford å redusere monteringstiden på chassiset med så mye som 10 timer, og falt fra 12 ½ time til 2 timer og 40 minutter.

i tillegg til å sikre effektiviteten i produksjonsprosessen, forvandlet ford sitt selskap til en interaktiv enhet ved å kunngjøre en ny policy for fortjeneste. dette vil gi kjøperne et kutt av fortjeneste hvis salget nådde 300 000. Som forventet nådde salget uanstrengt 300 000 terskelen og gikk enda lenger for å slå rekord 501 000 i 1915.

som en del av et nytt sett med økonomisk taktikk, ga Ford arbeidsplasser for funksjonshemmede som ellers hadde vanskelig for å finne en jobb, reduserte arbeidsskift og doblet alle ansattes lønn. endringer som disse utløste en enorm salgsøkning, mens de også satte grunnlaget for moderne arbeidsforhold.

fremdeles ville det amerikanske og kanadiske markedet vise seg å være for lite til å passe fords planer. på midten av 20-tallet hadde ford-merket krysset havet og nådd england, frankrike, tyskland, danmark, østerrike samt fjernt australia. selskapets aktivitet på europeisk grunnlag bidro videre til merkevarens omsetningsvekst.

krig ville ikke riste ford-selskapet like ille som andre bilprodusenter. forbedringer etter wwi inkluderer introduksjon av firehjulsbremser og en serie nye kjøretøyutgivelser for å matche nye forbrukernes krav. i 1922 gikk ford inn i luksusbilsegmentet med oppkjøpet av Lincolns motorselskap, oppkalt etter Abraham Lincoln som Henry Ford beundret.

ford motor co. var et av de få store amerikanske selskapene som overlevde den store depresjonen, selv om det kraftige bilsalget førte til at selskapet reduserte virksomheten og permitterte mange arbeidere. i mai 1929, ford motor co. undertegnet en avtale med Sovjetunionen om å yte teknisk assistanse til 1938 med å bygge et integrert bilproduksjonsanlegg i nizjnij novgorod, i bytte mot at sovjettene kjøpte biler og deler til en verdi av 13 millioner dollar. under denne avtalen gikk mange amerikanske ingeniører og dyktige bilarbeidere i 1932 for å jobbe på gorkovsky avtomobilny zavod (gaz), eller gorki bilanlegg. de få som ble værende i Sovjetunionen etter at fabrikken var ferdig, ble ofre for stalins store terror og endte enten skutt eller forvist til sovjetiske gulager.

med ankomsten av andre verdenskrig økte fordelen sin innflytelse på den globale scenen og ble en aktiv aktør i krigsinnsatsen. da den amerikanske krigsavdelingen ga produksjonen av b-24 befriende fly til ford, økte produksjonen til 20 fly per dag i stedet for bare en per dag administrert av det konsoliderte flyselskapet.

etter at andre verdenskrig fortsatte sin personbilsvirksomhet og i 1955 introduserte den ikoniske Thunderbird-modellen. deretter introduserte den edsel-merket i 1958, som viste seg å være en fiasko og ble oppløst i 1960. del edsel's fiasko som bilmerke bodde i begynnelsen av 1957-resesjonen i statene og bilens høye prislapp.

ford motor co. klarte å komme opp igjen fra sin edsfeil med introduksjonen av falkmodellen i 1960 og mustangen i 1964. Selskapets neste store skritt var representert ved dannelsen av ford europe divisjon i 1967.

ford stupte inn i en tilstand av utmattelse som ville bringe selskapet til punktet nær konkurs. etter store salgstap på 2000-tallet ble ford festet mot veggen av gjeld og nært forestående nedleggelse.

foretrekker å gjøre det tilbake alene, pantsatte ford alle eiendelene i 2006. Fra da av har selskapet gitt ut en rekke nye modeller både under ford-merkenavnet og resten av undermerkene det eier, for eksempel friskere og edgier kvikksølv og prangende Lincolns, Fords luksusdivisjon. virksomheten i europa har også vært bra for ford, spesielt etter introduksjonen av fokusmodellen i 1997, og selv om den ikke har gjenopprettet helt, er den definitivt på vei til å gjenvinne popularitet.