omstendighetene som honda ble til under er i det minste manga verdige. revet av andre verdenskrig, var landet likevel langt fra å oppnå full gjenoppretting. med fokus på alle ressursene som var igjen for å gjenoppbygge det som var ødelagt, kunne japan knapt fylle alle tomrommene som var opprettet. den japanske bilindustrien var forbløffet, mange fabrikker hadde måttet konvertere for å imøtekomme krav i militære kjøretøyer og fly.

de åpne stedene som krigen hadde skapt måtte okkuperes raskt, og honda var rask nok til å bosette seg på grunnlag som senere ville være vitne til veksten som den 5. største bilprodusenten i verden. soichiro honda grunnla selskapet i 1948. Timingen var perfekt da mange bil- eller sykkelanlegg ble ødelagt under krigen.

med fokus på å utvikle et billig uunnværlig kjøretøy, festet honda en motor til en sykkel, og leverte et veldig effektivt bevegelsesmiddel. billig og allsidig, satte den hjørnesteinen i Hondas utrolige utvidelse. ti år senere ville honda nå amerikansk land og etablere den amerikanske honda co. verdensherredømme ville naturlig følge, gjort enkelt gjennom smarte datterselskaper og forhandleroppgjør.

den blodhundede neselederen, soichiro kunne ane at honda ville være stor og forpliktet til å sette en ny standard innen bilproduksjonskvalitet. dette kombinert med hans nesten napolske markedsovertakelser viste seg å være en kraftig blanding som gjorde at honda utviklet seg uforminsket av konkurranse.

merkevaren ble synonymt med nytte og nyskapende prosjektering. selskapets motorsykkelavdeling registrerte en enorm salgsøkning, og presset honda på motorsykkelprodusentens pall. i løpet av 1970-tallet ble honda verdens største motorsykkelprodusent.

Produksjonen av biler som hadde startet i løpet av 60-tallet, ga imidlertid langsom oppmerksomhet som de tohjulsdriftene gjorde. Selv om den hadde deltatt i motorsportskonkurranser, klarte ikke Honda-biler å imponere den gjennomsnittlige amerikanske sjåføren. etter å ha blitt designet for det japanske markedet, hadde de små bilene nesten ingenting å gjøre mot de store bilene som amerikanerne favoriserte.

i et forsøk drevet av markedets erobringsønsker, lanserte honda den amerikanskorienterte civic, en større modell enn noen annen tidligere utgitt. selv om det fortsatt er lite i forhold til de us-made bilene, ble civic den første som tiltrukket den amerikanske kjøperen. 70-tallets energikrise og påfølgende utslippslover åpnet en andre rad med porter for honda. gjennom sine senere samfunnsmodeller som cvcc som var en variasjon på den lagdelte motoren, klarte den japanske bilprodusenten å oppfylle utslippsbestemmelsene uten å måtte utstyre bilene sine med katalysatorer som i tillegg til å redusere forurensning også hevet bilprisene.

på midten av 70-tallet ville honda slippe et annet amerikansk vennlig kjøretøy, overenskomsten som raskt ble mr. populær på grunn av drivstofføkonomi og enkel kjøring. innen 1982 hadde honda nådd høyder som ingen andre japanske bilprodusenter hadde før: Å åpne et anlegg på amerikansk jord. der ble den første samlebåndet bygget i maysville, ohio. tre andre planter fulgte senere, så vel som byggingen av en i Lincoln, Alabama og en annen i Timmonsville, South Carolina. den siste hondafabrikken åpnet i 2006 i Tallapoosa, Georgia.

etter å ha bygget merkevaren i delstatene, fant honda det vanskelig å konkurrere i luksusbilsegmentene mot veteran-amerikanske produsenter og europeisk import, så den introduserte sin on-line luksusbiler i 1986. kjent som acura, serien inneholder variasjoner av vellykket honda modeller som legenden eller integra. honda var den første japanske bilprodusenten som gjorde det, etterfulgt av andre nissan og toyota som har lansert sine egne separate luksuslinjer, infiniti og lexus.

søken etter en bedre motor ble fullført i 1989 da honda kunngjorde introduksjonen av v-tec. i stand til variabel ventilkontroll, synkroniserer v-tec ventilenes åpning / lukketid for å øke effekten ved høye turtall og redusere drivstofforbruket ved lave. For tiden er Honda involvert i smart motorforskning, sikkerhetsforbedringer og varslings- og unngåelsessystemer før krasj.

så langt som deres engasjement i motorsport, har honda hele tiden forsøkt å holde sin posisjon med den ene foten på pallen, og den andre fanget i truende tilbakeslag og taper mot andre japanske produsenter som yamaha, suzuki og kawasaki.

selskapets siste forbedringer av bilteknikk er først og fremst drivstoff- og sikkerhetsorientert, og sistnevnte har blitt et av de viktigste kriteriene for valg av bilkjøp, spesielt i USA. selskapets engasjement i å utvikle nye renere biler har endelig lønnet seg med den nylige utgivelsen av fcx-klarhet. drevet av hydrogenceller, slipper bilen ut forurensende stoffer, bare produktene er vann og oksygen. når den ikke utvikler ny drivstoffteknologi, er honda opptatt av å være den største produsenten på jorden, med over 14 millioner motorer produsert per år.