isuzu er ikke en rollefigur i en biomekanisk leiemorderfilm, men en japansk produsent av mellomstore lastebiler som har eksistert i rundt 90 år. isuzus begynnelse ligner veldig på andre japanske bil- og lastebilprodusenter, som Hyundai og Kia, som har kommet inn i bilindustrien som følge av bedriftsvekst og gunstige ekspansjonsbetingelser. før isuzu var det tokio ishikawajima skipsbyggings- og ingeniørfirma som planla å ta virksomheten videre allerede i 1910.

etter et partnerskap med tokio gass- og elektrisk industriselskap, ga ishikawajima ut sin første lastebil i 1918. kort tid etter at selskapet tok sine første skritt i lastebilvirksomheten, fikk det lisens til å produsere britisk-baserte Wolseley-biler, og la grunnlaget for hva ville bli en lang rekke samarbeid med utenlandske selskaper.

selskapet bygde sin første bil i 1922. til tross for den ganske tidlige utviklingen av kjøretøyet, var den likevel langt fra feilfri. etter et 13 års sprang gjennom teknologi og konstante produktforbedringer, takler selskapet oppgaven med å lage en buss. prototypen fra 1935 var den første i sitt slag i japan, utstyrt med luftbremser og en gulvmontert motor.

to år og flere fusjoner og utslipp senere, ble Tokyo jidosha kogyo-selskapet grunnlagt, og markerte utgangspunktet for isuzus fremtidige aktivitet med vekt på utvikling av dieselmotorer. Mot slutten av 40-tallet hadde selskapet godt utvidet seg til markedet for mellomstore og tunge lastebiler; den adopterte navnet på en elv, isuzu, som betyr "femti bjeller som peller i harmoni og feiringer".

når det gjelder "harmoni og feiring", har isuzu-utstyr vært i ekstrem kulde på Japans antarktiske observasjonsbase siden 1955. Fire år senere leverte selskapet verdens første to-tonns fremdrift - kontrollbil, i påvente av at bakre utseende av n-serien. vekst tiltrukket investorer, blant annet generelle motorer, med hvem den i fellesskap produserte modeller som Buick Opel og Chevrolet Luv, de første isuzu-bilene som nådde nordamerikanske markeder.

en ytterligere økning i interessen for isuzu tvang GM til å styrke partnerskapet med den japanske bilprodusenten og låse opp passasjen til vårt område. de amerikanske isuzu motors Inc. ble grunnlagt i 1983, og hjalp selskapet i den svært etterspurte verdens erobringen. gjennom 80-tallet fikk isuzu mye anerkjennelse i hjemlandet, etter å ha blitt tildelt mer enn 20 gode designtroféer av det japanske departementet for internasjonal handel og industri. lastebilproduksjon nådde også terskelen på 3 millioner enheter, og overgikk produsenter som Daimler-Benz og tjente isuzu verdens største lastebilprodusent.

90-tallet brakte frem nye prestasjoner med lanseringen av trooper og rodeo, sistnevnte hadde vunnet tre ganger på rad alcan vinterrallyet. introduksjon av nyere biler som aksiomet og bedre teknologi som den fellesutviklede duramax injeksjonsstøtten isuzu når den holder sin privilegerte posisjon på det amerikanske markedet. For tiden en del av GM-gruppen, er isuzu fortsatt en av de største leverandørene av mellomstore kommersielle lastebiler og pickups. bortsett fra den enorme amerikanske forhandleren og markedsandelen, er isuzu allment kjent for sine lette prislapper, og overkommelige priser er blant bilens viktigste egenskaper.