jaguarer er unnvikende, kjøttetende skapninger som streifer rundt i søramerikanske regnskoger. de kan lett gjenkjennes av sin distinkte sorte flekkete pels med flekker større enn de for en leopard eller gepard. slik informasjon ville være hjertelig velkommen i et nasjonalt geografisk show, men vi jobber ikke for dem. vi elsker dyr, men dekker biler, og dette handler om jaguaren på hjul.

et syn ikke så sjeldent som det pleide å være, jaguarer dukket opp i 1922 under et annet firmanavn og profil. selskapet ble grunnlagt som svelgesidevognselskapet av william lyons og william walmsley, og droppet senere produksjonen av sidevogner for å påta seg turistbuss som til slutt ville føre til lanseringen av den første jaguar-bilen i 1932. Frem til 1945 produserte alle lyons & walmsley biler bar ss-initialene, en påminnelse om selskapets sidebil som fikk røtter, da bokstavene ble droppet på grunn av likheter med de andre nazistiske troppene. jaguar ble plukket som det nye navnet.

i løpet av pre-jaguar-perioden produserte selskapet flere modeller, vakkert utformede biler som fikk like mye anerkjennelse som de gjorde kritikk. faktisk, noen stemmer insisterte på at jaguar handlet mer om glam og stil i stedet for ren ytelse og pålitelighet. Hovedkontoret i Coventry, Storbritannia frem til i dag, handlet det viktigste jaguaranlegget mer om karosseridesign og montering i stedet for å gå gjennom hele bilproduksjon. motorene og sjassiene ble levert av standard motorselskap, mens den første senere ble modifisert for å passe til jaguardesign av William Heynes og Harry Weslake, to racingentusiaster og lidenskapelige motorutviklere.

etter å ha bygget en rekke luksuriøse sedanbiler gjennom hele 30-tallet, som 1932 ss1 og den sportslige ss90, overrasket jaguar bilindustrien med lanseringen av xk120, den raskeste produksjonsbilen på den tiden. med en 3,4 liters motor som kan levere 180 hk, kan xk nå en topphastighet på over 125 km / t og akselerere fra 0 til 60 på mindre enn 5 sekunder. Den rene ytelsen, rimelige prisene og den sportslige, slanke ovale grillen gjorde bilen til et ikon. Jaguaren hadde endelig smilte og viste en fantastisk rekke med konkurransepunkterende huggtenner.

vekker interesse også i andre land, xk 120 har hatt stor popularitet etter å ha blitt bygget i over 10.000 enheter og blitt jaguars første eksportmodell. oppgraderinger av 120 fulgte med xk 140 og 150.

i løpet av 50-tallet flyttet jaguaren vekt på å bygge store sedanbiler. mk vii var den første av en helt ny oppstilling. til tross for å ha blitt drevet av de anerkjente xk-motorene, var de nye kjøretøyene ikke like vellykkede. mk ii viste en mindre og annerledes stylet salong seg ellers, og ble jaguars nest mest solgte bil på den tiden, etter å ha blitt produsert i rundt 123 000 enheter.

da 60-tallet kom, hadde jaguar allerede bygget et sterkt rykte som ble ytterligere styrket med lanseringen av den voldsomme e-typen. offisielt avslørt på bilutstillingen i Genève i mars 1961, var e-typen den ultimate øye-godteri og rekordbryter. vakkert utformet og utrolig rask, kunne bilen nå utrolige 150 km / t. arving til arven fra c og d-typen, var den nye modellen ulik noe verden hadde sett.

e-typen var mer teknologiforbedret enn forgjengerne, med en overliggende kammotor, firehjulsskivebremser og uavhengig fjæring bak, funksjoner som har gjort den til en champ-bil og mareritt for racerbanen for ferrari som har tapt flere ganger mot britene produsent.

etter å ha blitt bygget i over 70 000 enheter, opphørte produksjonen av e-typen i 1975 da den ble erstattet av den ikke så vellykkede xjs. william lyons 'pensjon i 72' var et slag for selskapet som ikke kunne oppnå standardene som ble grunnlagt av grunnleggeren. det var reddet fra konkurs av leyland-selskapet. innen 1984 kjøpte jaguar seg ut, men klarte ikke å gjøre et imponerende comeback siden den hadde mistet sin tidligere appell. 1989 var året da jaguar ble en del av ford motorselskapet sammen med britisk landrover. fords veiledning varte bare til 2008 da jaguar og landrover ble solgt til indiske gruppatamotorer. jaguars nåværende oppstilling består av luksuriøse sedaner som xj-modellene, den utøvende og friske xf som erstatning for s-typen, den burgeoisiske x-typen og den sportslige xk.