kia høres overraskende leken ut av bilprodusentens navn, og når merkevarens merkelinje lyder, handler de virkelig om å overraske. faktisk har den koreanske bilbyggeren gjort det helt fra starten i 1944 da den begynte som en stålrør- og sykkeldelprodusent. seks år senere ville kia avsløre koreas første sykkel.

når det første trinnet ble gjort, løp kia gjennom prosessen med å utvikle lette transportmidler, for eksempel scootere og spole fremover gjennom motorsykkelbygging på det punktet å nå de nødvendige ressursene og erfaringene for å starte bilbygging. hele konverteringsprosessen tok kia omtrent to og et halvt tiår å fullføre.

større, rikere og drevet av begeistringen av å ha sitt eget bilmerke, helte kia en betydelig mengde kontanter i et anlegg for å imøtekomme dets samlebånd. innen 1973 ble det nye anlegget i sohari ferdigstilt, og ble koreas første i sitt slag. fullt integrert og utstyrt med de nyeste skjære-, bolte- og sveisemaskineriene, ble anlegget utenfor livmoren der kores første forbrenningsbensinmotor skulle utvikles. den første kia-bygget bilen ble avduket ett år senere, en middels personbil med navnet brisa.

kias klingende debut og moderne teknologi fanget blikket til forskjellige utenlandske produsenter (for eksempel peugeot og fiat) som de samarbeidet med om å huse produksjon av noen av deres modeller som peugeot's 604 og fiat's 132.

på 80-tallet hadde kia utvidet seg til nesten størrelsen på hovedkonkurrenten, hyundai som fremdeles var nr. 1 koreansk produsent. noen av kias nyere modeller på den tiden ble rebadged og markedsført i utlandet, for eksempel stoltheten som solgte utenlands som ford festiva. bare noen få år senere, ville ford vise interesse for avella, en subcompact bil tilgjengelig i en 5-dørs kombiversjon og en 4-dour sedan drevet av enten en 1,3 eller en 1,5 liters motor. avella ble rebadged som ford aspire på det nordamerikanske markedet.

Den koreanske produsenten hadde ennå ikke nådd oss ​​på egen hånd, men det var bare noen få slag unna. i 1992 ble merkevaren innlemmet i USA og startet forsiktig sin virksomhet gjennom et lite fireforhandlernettverk som solgte sine første biler i 1994. Helt siden har kia utvidet seg metodisk og nådd alle stater bortsett fra Nord-Dakota.

det viktigste salgsargumentet for kia-biler var overkommelige priser, som senere ble supplert med kias utvidelse til andre markedssegmenter gjennom introduksjonen av deres første sportsbil i 1995, sportage. Fra det tidspunktet led Kia en skjebne som var veldig lik den til Hyundai, et selskap den senere ville blande seg i på grunn av mislykket håndtering av økonomiske vanskeligheter.

problemer begynte på slutten av 90 da selskapet ble stillestående og dermed ikke kunne lansere nye modeller. det var da hyundai kom til spill. den store koreanske bilbyggeren kvittet seg med konkurranse ved fusjon. begge selskapene har hatt problemer og lite salg på grunn av pålitelighetsklager over kjøretøyene sine.

den litt kjedelige stilen var heller ikke akkurat det kjøperne lette etter i en bil, så begge måtte gjennomgå kostbare omstillingsfaser. kia fant seg forynget i 2001 da den, etter eierens eksempel, begynte å jobbe med en ny kjøretøyserie med vekt på kvalitet og tilbud om lang garanti. Helt siden har kia stadig erobret deler av det europeiske markedet, spesielt gjennom modellene cee'd, sorento og rio. utviklingen av nyere, dristigere design er også blant kias prioriteringer, forut for en fremtidig oppstilling med kunngjøringen av konsepter som sjelen, avduket på montreal auto show i 2006 og kee, en fersk coupé med sterkt tiltalende stilelementer.