Ladas historie kan spores tilbake til 60-tallet da et bilanlegg åpnet som en del av et joint venture mellom kommunistiske Russland og Italia. bygget på Volga-elven, utløste fabrikken den akselererte utviklingen av en nærliggende italiensk-kommunist-navngitt by toglietti som til slutt vokste rundt anlegget og dannet et lite industrisamfunn.

fiat-modeller var grunnlaget for tidlige ladas som var ment som en "folkebil" fra begynnelsen. plattformen til fiat 124 ble tilpasset for å oppfylle kravene til russiske kjøreforhold, ved temperaturer under null celsius og ulendt terreng. For å oppnå en robust konstruksjon ble den ytre kroppen herdet, den totale bakkeklaringen økte og aluminiumsbremsene ble montert bak. motoren ble byttet ut med en nyere design med en overliggende kamaksel. rart, motoren, som var bedre enn den som ble funnet på fiat-modeller, ble aldri brukt av fiat.

kulde var hovedårsaken til motorfeil i Russland, og det ble tatt forholdsregler for å unngå "ulemper" som å sette seg fast midt i ingensteds med få sjanser til å overleve. således ble det montert en ekstra manuell drivstoffpumpe samt et starthåndtak for å dekke for plutselig batteritap.

lada, som det er vanlig å tro, er ikke en bilprodusent, men et varemerke som tilhører den russiske produsenten autovoz. som navnet antyder, ble lada-biler bygget enkle og langvarige, omtrent som eastpak gjør ryggsekkene i dag. de første fiat-inspirerte modellene inkluderte sedaner (vaz 2101) og stasjonsvogner (vaz 2102) som senere ble etterfulgt av introduksjonen av luksusversjoner som vaz 2103, med to frontlykter og en forbedret 1,5 l bensinmotor.

da 1980-tallet kom, hadde lada allerede utviklet nyere og ferskere modeller. et godt eksempel på designforbedring var niva, utgitt i 1978. Modellen var rask til å tjene russernes beundring gjennom sin nye karosseristil, firehjulsdrift og kraftig 1,7 liters motor.

flere forbedringer i forhold til tidligere modeller fulgte senere med lanseringen av sputnik, en 3-dørs kombi som senere ble omdøpt til samsara. utviklingen av nyere ladas hadde fordeler av samarbeid med tyske produsenter som porsche som det arbeidet med å forbedre forbrenningskamrene med.

noen av modellene som ble produsert i løpet av den tiden som vaz 2105 og 2107 gikk forbi under navnet zhiguli, som senere ble droppet på grunn av likheter med ordet “gigolo”. produksjonen fortsatte til fabrikken ble tvunget til å utsette sin nye 110-serie i kjølvannet av det kommunistiske regimets fall.

90-tallsmodeller inkluderer gnom, en mikrobil nær nissan micra når det gjelder utseende og 92 'utgitt natacha, en sporty kupé. lada kan se ut til å ha operert under jorden sammenlignet med andre bilprodusenter, men det har med suksess utfoldet sin virksomhet i andre deler av verden som Asia og Sør-Amerika.

For tiden er en del av en større gruppe sammen med Renault og Nissan, og lada går raskt gjennom den russiske økonomien som for tiden blomstrer, delvis enn bilindustrien. etter noen store transaksjoner som involverer salg av aksjer i Lada, har Russland nesten over natten blitt verdens raskest voksende bilmarkeder. ifølge selskapets estimater vil omsorgssalget snart overstige det som er registrert av det tyske markedet.

som gjennomgår en kompleks omstruktureringsprosess, er lada planlagt å doble salget i Russland og bli introdusert på nytt i verden innen 2015. I mellomtiden høster den russiske produsenten fortjeneste oppnådd av sin nåværende serie, bestående av samara-baserte samara 2 3-dørs og 5-dørs kombi, kalina, priora og porsche medutviklet silhuett.