historien om lamborghini er veldig nær et bestemt eventyr som involverer magiske bønner, gigantiske bønnestengler og flere millioner dollar eksotiske bilimperier. ferrucio lamborghinis "bønner" var hans enestående reparasjonsevne og lidenskap for mekanikere som til slutt fikk ham til å kjøre opp sportsbilens stilk og fikk ham en plass i bilhistorien.

født i 1916 i Italia, ble feruccios talent først lagt merke til under den første verdenskrig. gjennom en heldig vri på skjebnen var han stasjonert på øya Rhodos, som på grunn av sin posisjonering var et ganske fredelig sted sammenlignet med fastlandet. hans primære jobb var å fikse ødelagte motoroppgaver som han uanstrengt fullførte, og høste respekt og beundring fra sine kolleger.

da han kom tilbake til sitt hjem nær modena etter krigen, var det den mekaniske svisen om å etablere sin egen virksomhet. han opprettet en liten motorsykkel og verksted som viste seg å være en veldig lønnsom innsats. feruccio hadde blitt en noe fremtredende skikkelse på grunn av hans mekaniske dyktighet som tiltrukket de fleste klienter.

virksomheten hans utvidet seg senere med feruccio å sette inn et produksjonsanlegg for traktorer som svar på Italias store etterspørsel etter landbruksredskaper. traktorene hans ble bygget av krigsavfall og deler hentet fra ødelagte kjøretøy, vrak, i utgangspunktet hvert metallstykke som kunne reddes og brukes til produksjon.

innen 1960 hadde han også utvidet seg innen oppvarming og klimaanlegg, begge hadde vist seg å være veldig vellykket. feruccios inntreden i bilproduksjonsvirksomheten ville snart komme etter at han hadde bygget rikdom. kjenner av alt mekanisk, ble ferrucio skuffet over noen av Italias beste bilmerker for kjøretøyene de leverte, spesielt med motorene. tidligere eier av oscas, ferrarier og maseratis, var feruccio godt kjent med bilteknikk på den tiden.

en dag bestemte ferrucio seg for å besøke fetrari-eieren, enzo, etter clutchrelaterte problemer han hadde møtt på en av modellene hans. enzo, som ikke var akkurat kjent for sine gode og diplomatiske evner, sendte ganske enkelt feruccio på tur. Enzos oppførsel utløste feruccios ivrige ønske om å bygge sin egen sportsbil, som et eksempel på hvordan man egentlig burde være bygget. drevet av rivalisering og lidenskap, ble automobili lamborghini spa grunnlagt i 1963.

anlegget ble bygget i sant'agata nær bologna på et område på 90.000 kvadratmeter. ansatte ble snart funnet å fylle fabrikken som det bare tok åtte måneder å oppføre. blant folket som ble med på laget var toppingeniører og tidligere ferrari-arbeidere som giotto bizzarrini, giampaolo dallara og giampaolo stanzani. den første v12 lamborghini-motoren ble snart designet og ble grunnlaget for et svært vellykket utvalg av biler.

huset av en scaglione-touring karosseri, leverte motoren en spektakulær 350 hk. Kalt 350 GTV, ble prototypen først avslørt spiste turinautoshow samme feruccio hadde grunnlagt sitt selskap. bilen var en hit og ordrene begynte å strømme inn. GT, som det ble kalt når det kom inn i masseproduksjon, ble fulgt av 450 GT og fireseter 450 2 + 2.

alle tre bilene fikk nok midler til at feruccio kunne utvikle et nytt kjøretøy som ville være den mest berømte lamborghini-modellen til utgivelsen av countach i 1973. miuraen var en veldig egoistisk bil: den delte sine funksjoner uten andre biler. dens unikhet strukket fra front til bakre støtfanger og fra topp til bunn over en vakkert designet marcello gandini kropp. med en tverrgående midtmontert motor, så miuraen ut som et kryss mellom en mekanisk okse og en racerbil.

den neste etterfølgeren i Lambo-dynastiet var den romskip-formede countach som hadde premiere på bilutstillingen i Genève i 1975. Countach var en opprørende tiltalende visning av tegnebrettbrutalitet. dens futuristiske utseende ble ytterligere godkjent av de berømte telefonskivefelgene, 4-liters motoren full av okseinspirert kraft og svingbare dører. Selv om det har en innvirkning som er vanskelig å forstå i dag, hadde bilen sine mangler: høye innvendige støynivåer og fullstendig mangel på bakfra. man kunne bare parkere grevben ved å henge halvparten utenfor bilen og styre mens man ser tilbake.

til tross for sin prestisje, ville lamborghini snart bli rammet av barnehjem som var økonomisk vanskelig. etter et stort tilbakeslag i traktorvirksomheten i 1974 solgte feruccio kontrollerende eierandel (51%) av auto lamborghini spa til den velstående sveitsiske industrien georges-henri rossetti. ytterligere problemer forårsaket av oljekrisen på 70-tallet tvang den italienske ikke lenger eieren til å selge den resterende rente til en annen sveitsisk forretningsmann, rene leimer.

kort tid etter eierskiftet ble lamborghini erklært konkurs. Heldigvis kom hjelp fra racingteamets eier Walter Wolf rett i tide, og etter en serie tester ble det utviklet en forbedret versjon av countach, 400-tallet. ulvens planer om å kjøpe fabrikken ble avvist av den italienske domstolen som ga den til giorgio mirone 28. februar 1980. den nye eieren tilbød anlegget tilbake til feruccio for en liten sum penger, men overraskende nektet han avtalen.

etter feruccios avslag ville selskapet finne sveitsisk veiledning igjen under mimram-brødrene. under deres regjeringstid så selskapet et nytt liv, og fikk nok ressurser til å gjenoppta utviklingen av grevsmannen med lp500 s og quattrovalvole som senere ble frigitt. frem til 1984 kjøpte mimran-broren Shad ennå ikke selskapet, etter å ha fått midlertidig administrasjon av anlegget som bevis på deres dyktighet. mimran-overtakelsen var begynnelsen på en omfattende helbredelses- og senere utviklingsprosess, og selskapet hadde produsert en rekke nye modeller som gass-sugende lm004 og 002 off-roaders samt den eksotiske jalpaen.

så godt som ting kan ha vært under mimran eierskap, ble selskapet solgt til chrysler corp. i 1987, som skulle selge den til en gruppe laget av tre fjernøstlige selskaper i 1994 ett år etter feruccios død. alle de tre selskapene var en del av en eierandel eid av indoneserne tommy suharto og setjawan djody. etter en rekke komplikasjoner ble den lille italienske superbilprodusenten overtatt av audi ag. den tyske investoren gjenopplivet lamborghini ved å fokusere ressursene på utvikling av nyere modeller. audi spilte en viktig rolle i utformingen av murcielago, bilen som basunerte lamborghinis comeback. modeller som gallardo og den siste jetfighterinspirerte reventon fulgte. bare 20 enheter av sistnevnte ble bygget så langt, og alle av dem er allerede kjøpt for en ”mager” + $ 1.300.000 per enhet.