å finne deg selv strandet midt i blinken fordi du trodde du visste at du skulle dra, er dårlig, men det er enda verre når årsaken til din nød er selve bilen du kjører. motor- eller fjæringsfeil er ikke et alternativ når du skal off-road, og landrover-byggere er godt klar over dette.

det var derfor da bilens skapere, wilks-brødrene, designet den første landroveren i 1948, fikk de det til å stikke som en okse. det verdenskjente kjøretøyet var ikke et produkt av en lang bilbyggeres graviditet med nye ideer, men snarere et svar på en hvorfor-ikke-spørsmålstype. maurice wilks, som var sjefdesigner hos rover og stolt eier av en jeep, begynte å tenke på å bygge sitt eget kjøretøy da han innså at den han hadde til slutt ville gå i stykker.

jeeper hadde allerede bevist sin nytte i andre verdenskrig, og sivile versjoner av militærkjøretøyene var på randen til masseproduksjon. dette var gode tider for britene å overgå amerikanerne med lanseringen av landrover. Heldigvis beviste wilks for roverfabrikkshoder at hans design ville være en kommersiell suksess, så vel som et pålitelig flerbruksbil som lett kunne utfordre jeeps overlegenhet.

den første landroveren ble avslørt på bilutstillingen i Amsterdam 30. april 1948 hvor den fikk øye på mange. langt modus bestillinger enn det maksimale som kunne håndteres strømmet inn, noe som gjør en kjendis ut av det nylanserte kjøretøyet. bygget på et jeep-understell, var landroverens viktigste salgsargumenter den robuste, lette konstruksjonen og evnen til å dekke ujevnt terreng uten problemer.

Storbritannia var fremdeles et koloniale imperium på den tiden og utnyttet sin posisjon på det tidspunktet fullt ut for å spre landrover gjennom provinsene. før landet ble venn med ekspedisjonsledere og off-road entusiaster, ble landrover populær blant bønder over hele Storbritannia. for at bønder skulle omfavne ideen om å bytte fra hest til dieseldrevne kjøretøy, måtte landroveren bevise sine evner som den sikkert gjorde. kort tid etter ble den den valgte bilen blant herrer og herskere.

kort tid etter ble landroveren det viktigste kjøretøyet som skulle brukes i ekspedisjoner og fikk et rykte som er hemmet frem til i dag for sin pålitelighet under ekstreme forhold. faktisk ble landrover så populær og var transportmiddel for å nå mange avsidesliggende områder rundt om i verden at det påstås å være det første kjøretøyet som har blitt sett av 1/3 av jordens befolkning.

senere modeller hadde et solid 4wd-system som umiddelbart tillot landrover å bryte nye markeder. på 1970-tallet opplevde landrover en plutselig tilbakeslag med bønder som henvendte seg til lignende biler av japansk merke som kunne gjøre en rovers jobb til økt pris. de asiatiske bilprodusentene hadde allerede gjort seg et rykte for sine pålitelige kjøretøy og var nær å erobre oss markeder, et stadium som landrovere fortsatt var langt fra. situasjonen ble delvis løst med introduksjonen av en forbedret forsvarsmodell som klarte å gjenvinne noe av sin popularitet.

etter noen få eierskifter blir landrover eiendommen til bmw der flere nye modeller frigjøres, samt noen mindre og større oppgraderinger på eldre biler. disco og freelander er de to første modellene som ble gitt ut under bmw patronage som har en betydelig innvirkning på SUV og MPV markedet. robust konstruksjon er mykgjort over kvalitetsstyling.

2000-tallet fant landrover og jaguar på vei til ford etter en transaksjon med den amerikanske produsenten. per nå blir landrover målet for ugunstige forbrukerrapporter på grunn av mindre kvalitet og pålitelighet. det rettmessig kastede presseslamet tørkes imidlertid av landrovers frontrute når bilene går gjennom en seriøs kvalitetsstyringsprosess. til tross for comeback, blir selskapet nok en gang overført til en ny eier fra og med i år etter å ha blitt med jaguar en del av den indiske gruppen tata motors.