alle som noen gang har sett en lotusbil vet hva den britiske bilprodusenten handler om: fart og stil. for dem er det ikke nok å vinne på racerbanen, du må også se bra ut mens du gjør det. lotusbiler er nå et symbol på hastighet og manøvrerbarhet.

det er en lang vei for merkevaren som først ble etablert da colin chapman, utdannet ved høgskolen i london, bygde sin første bil i en opplåsingsgarasje bak kjærestens bil. året var 1946 og bilen ble kalt av skaperen som austin syv spesielle. han deltok i den i et par løp i 1948 og klarte å hakke noen seire.

den første bilen som han kalte lotus ble bygget i 1949 og den hadde en kraftigere ford-motor. mens denne modellen var kraftig nok til å slå en bugatti type 37 i silverstone-løpet. etter denne seieren bestemte champan seg for å fokusere på sportsbiler som skulle kjøre i formelen 750.

han gikk sammen med michael og nigel allen, og sammen dannet de lotus engineering company i 1952. den første produksjonsbilen var lotus mark vi som kjørte på den nye 1.5 ford konsulmotoren. også denne bilen viste seg å være vellykket på racerbanen, og innen 1955 hadde det blitt gjort nok bestillinger av bilen til at chapman og hans team kunne dedikere seg til selskapet.

samme år gikk de inn i lotusmark ix på le mans-løpet, men de ble diskvalifisert da chapman snudde. uberørt og klar for større ting, skapte chapman nye lotusmodeller, inkludert den oppdaterte versjonen av merket vi kalte de syv. denne bilen skulle oppnå kultstatus og være i produksjon den dag i dag under navnet caterham syv.

Lotus ble utvokst av sine fasiliteter og ble tvunget til å flytte til et nytt anlegg ved kastanje i 1959.
det var på denne fabrikken at den helt nye lotuseliten skulle bygges med sin integrerte glassfiberhus og chassis. lotus hadde allerede gått inn i formelen i 1958, og i 1959 vant de allerede sin første grand prix med rørende mose ved rattet.

lotus vant to verdensmesterskap med jim clark og hadde fortsatt tid til å utvikle en bil som antas å være tidenes beste sportsbil - Ford Cortina. med introduksjonen av lotus europa chapman var klar til å kaste sin kitbil image (av den grunn solgte han den syv modellen til Caterham).

på 70-tallet, etter den mislykkede utgivelsen av lotus 30 og 40v, drepte nesten sportsbilsport for lotus, men i f1 klarte lotus fortsatt å dominere .. modeller fra denne perioden inkluderer eclat, esprit (to seters kupé) og sumbeam som faktisk vant verdensmesterskapet i rally i 1981.

da Colin Chapman døde i 1982 i en alder av 54 år, var det slutten på en tid for mange bilentusiaster. selskapet ble kjøpt av gm i 1986, men solgte senere til a.c.b.n eierandeler i luxembourg i 1993. i 1996 kjøpte den malaysiske bilprodusenten proton merket av dem og kontrollerer det fremdeles i dag.

lotus trakk seg fra formelen i 1995, men klarer likevel å opprettholde sitt rykte som en sportsbilbygger, med lotus elise, exige (og dens variant), europa (også med en turboladet variant) og den nylig utgitte evoraen.