Som de fleste italienske bilprodusenter, var maserati også en familiebedrift, født av ren lidenskap for bil og bilkjøring. brødrene maserati som gikk sammen om å bygge selskapet, alfieri, bindo, carlo, eltore, ernesto og mario, var på en eller annen måte forbundet med racing og biler.

1. desember 1914 ble maserati etablert i byen Bologna, Italia, og kort tid etter begynte det å bygge forskjellige racerbiler. Tre av maserati-brødrene bygde racerbiler for diatto, men da produksjonen i 1926 ble avbrutt, bestemte de seg for å lage sine egne modeller. tilsynelatende visste de en ting eller to om hvordan man satte en bil sammen for et løp fordi en av deres første kreasjoner vant targa florio-løpet det samme året.

maserati-biler ble raskt kraftigere og oppgraderte motorene fra 4 sylindere til 6, deretter 8 og til slutt 16 (to 8-sylindrede motorer montert parallelt). tridentlogoen antas å være skapt av mario, ansett som kunstneren i familien.

da alfieri maserati døde i 1932, holdt de andre brødrene selskapet i gang og fortsatte å bygge biler og kjøre dem. fem år senere, i 1937, solgte de sine aksjer i selskapet til familien adolfo orsi, men beholdt sine jobber i selskapet. en av de viktigste endringene som skjedde under orsi-ledelsen, var flyttingen av selskapet i modena, Italia, hvor det fremdeles finnes den dag i dag.

nå hadde maserati-biler vist sitt slag på racerbanen, og holdt seg til slike som Mercedes, som kulminerte med en seier i Indianapolis 500 i 1939 og igjen året etter. deres innsats ble avbrutt av krigen, i løpet av hvilken tid den mest bemerkelsesverdige innsatsen var en plan om å bygge v16 bybil for Benito mussolini raskere enn porsche kunne bygge en for hitler.

etter krigen gjenopptok produksjonen med a6-serien som igjen var bestemt for racerbanen. det neste trinnet var å sette sammen et team som skulle bygge biler for å konkurrere med Ferrari og Alfa Romeo på banen. For å oppnå dette var det nødvendig med nye motorer og chassis. det ville være dette teamet som til slutt vil komme opp med en av de mest vellykkede bilene: Maserati a6gcm.

med juan-miguel fangio og andre førere ved rattet, klarte maserati å vinne verdensmesterskapet i 1957 i maserati 250f. etter det året trakk selskapet seg fra racing etter guidizzolo-ulykken, men det fortsatte fortsatt å bygge biler for racingkunder. i stedet vendte de oppmerksomheten mot gatebiler.

den første modellen fra denne nye serien var maserati 3500 coupé som hadde en aluminiumsdel og brukte samme chassis som maserati 5000. I løpet av 60-tallet kom noen få nye modeller ut: vignale i 1962, mistral coupe i 1963, edderkopp i 1964 og ghibli coupe i 1967.

kom 1968, selskapet skulle skifte hender enda en gang, denne gangen skulle det være franskmennene på citroen som økte antall biler som kom ut av produksjonen. generelt var det en god handel, fordi citroen tok fra maserati sin motorteknologi og maserati tok hydraulikk fra dem. modeller fra 70-tallet inkluderer bora (1971), merak og khamsin.

da drivstoffkrisen rammet på 70-tallet, fikk maserati og citroen en nedgang i etterspørselen, og citroen gikk konkurs. maserati ble overtatt av den nydannede psa peugeot citroen-gruppen som erklærte det italienske selskapet i avvikling. bare med hjelp fra myndighetene klarte selskapet å overleve.

i 1975 ble selskapet vekket til live av den tidligere racerkjøreren alessandro de tomaso, som også kontrollerte Benelli motorsykkelgruppen. i løpet av sin tid som leder for selskapets modeller ble større og flyttet fra midtplasserte motorer til frontmontert og bakdrevet.

først i 1993 og overtakelsen av fiat ville maserati virkelig få tilbake sin ære. fiat kjøpte selskapet i 1993 og foretok store investeringer. de lanserte i 1999 3200 gt, en to-dørs coupé drevet av en 3,2 l tvilling-turboladet motor. transmisjonen ble designet og produsert av ferrari som siden hadde kjøpt 50% av selskapet (til tross for at ferrari selv ble kontrollert av fiat). ferrari bestemte seg for å endre maserati til et luksusmerke.

i 2005 kjøpte fiat tilbake maserati fra ferrari, etter at produsenten fra modena gjorde store investeringer i et helt nytt anlegg som er et av de mest teknologisk avanserte i verden takket være sine høyteknologiske enheter. under fiat erklærte maserati sitt første lønnsomme kvartal på 17 år i 2007.