født som toyo kork kogyo co. i 1920 startet mazda som et produksjonsanlegg for maskinverktøy, men vendte seg raskt til å lage biler. den første mazda-bilen, kalt mazda-go, dukket opp en trehjuls lastebil i 1931, som et år senere begynte å eksportere til Kina. dette var den eneste bilen som var i produksjon til andre verdenskrig brøt ut da mazda-fabrikker begynte å lage rifler.

etter krigen fungerte en del av mazda-anlegget som Hiroshima-prefektur en kort stund. produksjon og eksport gjenopptok i 1949 med samme trehjulede lastebil. den første firehjulsbilen var Mazda romper, introdusert i 1958.

den første personbilen kom i 1960, mazda r360 coupe. Mazdas første partnerskap med et utenlandsk selskap var det i 1961 med NSU / Wankel som det produserte og utviklet rotasjonsmotorer med. dette ble gjort for å skille mazda fra de andre japanske selskapene. den dag i dag er mazda den eneste produsenten av wankel-rotasjonsmotorer da de andre selskapene (nsu og citroen) ga opp designen en gang i løpet av 70-tallet.

Mazda betalte seg fordi modellene raskt fikk et navn som kraftige, men lette biler. den mest suksessrike serien for mazda skulle være r100 og rx-modellene som til slutt førte til selskapets utvikling.

fra og med 1970 begynte Mazda å se på det største markedet for bilene sine, USA. den åpnet en nordamerikansk filial under navnet mazda nordamerikanske operasjoner, og den viste seg å ha den vinnende oppskriften. faktisk var mazda-modeller så vellykkede at selskapet til og med produserte en lastebil basert på rotasjonsmotoren.

med 1973 og oljekrisen forårsaket de tørste rotasjonsmotorene som Mazda brukte et fall i salget, men det japanske selskapet hadde ikke gitt opp stempelmotorer, så det var i stand til å bruke en 4-sylindret modell på bilene. den mindre familiaserien og capella ble født.

men mazda var ikke i ferd med å gi opp sine sportslige biler, og det bestemte seg for å utvikle et parallellanlegg som skulle produsere biler utenfor mainstream. i 1978 kom de opp med den veldig sporty rx7 og senere med rx8. stempelmotoren dukket også opp på Mazdas linje med mx-5 eller miata.

i 1979 ble ford motorselskap en investor i mazda med en andel på 27% etter den økonomiske nedgangen i selskapet. senere, på 80-tallet, kjøpte ford 20% mer av selskapet etter noen få joint ventures som å bruke familia-serieplattformen til laser- og eskortemodellene, samt å bygge den nye sonden og Mazda-anlegget i flat rock, Michigan.

90-tallet startet med et nytt joint venture med ford på utforskeren i 1991, som viste seg å være en dårlig investering for japanerne mens amerikanerne høstet alle fordelene. etter sin fascinasjon med alternative motordesign, startet mazda utviklingen av miller-syklusmotoren i 1995.

siste del av 90-tallet viste seg ikke å være så lønnsomt for japanerne som finanskrisen rammet i 1997, der ford kjøpte 39,9% av selskapet. Fra det tidspunktet intensiverte samarbeidet mellom de to merkene, og delte motordesign og til og med noen plattformer (ford escape med mazda-hyllest og den nye generasjonen ford fokuserte med mazda axela).

for fremtiden har Mazda til hensikt å opprettholde sin fremtidsrettede og eksperimentelle teknologi ved å utvikle en hydrogendrevet bil. prototypen har så langt nådd en 200 kilometer autonomi.