en av de lettest gjenkjennelige bilene i verden, har mini klart å oppnå kultstatus til tross for at den er like vanlig som de kommer. ideen og utformingen av mini kom opprinnelig fra det britiske motorselskapet, men den lille bilen har gjennomgått flere endringer når det gjelder produsenten.

tilbake på 60-tallet startet det en helt ny mani, til tross for at den var veldig liten, hadde den faktisk nok plass inne for passasjerer og bagasje. Dette var takket være den innovative designen på forhjulsdrift og motor. i utgangspunktet ble bilene solgt enten under austin- eller morris-merket. det var først i 1969 at mini ble et eget merke.

minibussene var også ganske effektive fra ytelsessynspunktet, og hadde en kropp som ytterligere reduserte vekten og ga mer plass inne i bilen. dens design ble så kjent at innen 1990 bestemte rover group, etterkommere av bmc, å merke bilen.

den første mini ble produsert i august 1959, merket i også kjent som austin 850 og morris 850 i internasjonale markeder, mens de i Storbritannia var kjent som austin seven eller morris mini-minor. frem til slutten av den første generasjonen i 1967, fikk bilene flere oppgraderinger, inkludert bedre fjæring og automatgir.

den andre generasjonen av biler ble produsert mellom 1967 og 1970. De hadde en redesignet frontgrill og et større bakrute. det var disse bilene som ble brukt til å lage hitfilmen "den italienske jobben" i 1969.

en interessant versjon av mini-boksen i 1961 da John Cooper, eier av Cooper Car Company, så potensialet til små biler og bestemte seg for å lage Mini Cooper, en kraftigere versjon av den grunnleggende Austin Mini Cooper og Morris Mini Cooper. den hadde en større motor på 997 cc, 55 hk, twin su forgassere, en nærmere rasjon girkasse og skivebremser.

de gode anmeldelsene for denne versjonen førte til utviklingen av en enda mer sportslig versjon, mini cooper s i 1963. Cooper bygde også biler spesielt for racerbanen. disse var spesielt vellykkede i monte carlo-rallyet som de vant i 1964, 1965 og 1967 (i 1966 ble de diskvalifisert til tross for at de endte på de tre beste plasseringene).

tredje generasjon minis, mark iii, kom mellom 1970-2000. disse hadde større karosserier, skjulte dørhengsler og svingete vinduer (tidligere modeller hadde skyvedører). til tross for alt de gjorde, kunne produsentene rett og slett ikke bringe det nye luftutseendet til mini, som nå har et stort behov for en make-over, et faktum som sterkt påvirket det totale salget.

den eneste måten mini overlevde i løpet av 80- og 90-tallet var å komme med "spesialutgaver". Dette var delvis å gjøre BMW som kjøpte restene av BMW under Rover-merket. disse modellene ble sett på som kule moteikoner, et snev av retro i et ellers moderne marked. men bmw var ikke ferdig med mini-logoen som den fremdeles hadde, i 2001 ble den teknologisk avanserte nye mini lansert, som ellers ikke var relatert til den gamle bilen. i 2007 nådde antall produserte biler 1 million.