del av mitsubishi-virksomhetskonglomeratet, mitsubishi motors har tjent sin plass på det japanske og internasjonale bilmarkedet. selskapets historie starter en gang i 1917, da den første mitsubishi-modellen, en syv-seters sedan basert på fiat tipo 3, ruller av samlebåndet. ikke veldig vellykket, produksjonen ble avviklet etter at bare 22 modeller ble bygget.

ekte produksjon begynner etter sammenslåing av mitsubishi skipsbygging og mitsubishi fly co. i 1934. konsentrert om å bygge fly, skip og jernbanevogner, fant selskapet tid til å lage en prototype sedan i 1937 som den kalte px33. dessverre var det hovedsakelig for militær bruk da krigen nærmet seg.

først etter krigen kom selskapet virkelig i bilproduksjon med et lite kjøretøy med tre kjøretøy, mizushima og en scooter med et morsomt navn, sølveduen. så kom splittelsen av det tidligere konglomeratet, fordi de seirende allierte ikke så med gunstige øyne Japans industrielle utvikling.

et tiår senere så ting i Japan opp og personlig transport ble et problem igjen etter hvert som flere og flere familier hadde råd til biler. gå inn i mitsubishi 500, en sedan for massene, og senere minica-småbilen og colt 1000 i 1963. Med et økende salg ble restene av mitsubishi-konglomeratet igjen samlet i 1970.

det neste trinnet for selskapet var å alliere seg med et utenlandsk selskap, chrysler i dette tilfellet, som kjøpte 15% av mitsubishi, som ga den japanske produsenten lisens til å selge rebadged galants som dodge colts i statene og som chrysler scorpions i Australia.

på denne måten var mitsubishi i stand til å øke antallet i produksjonen og sette opp en serie forhandlere rundt om i Europa. men hvis ting for Mitsubishi så opp, kunne det samme ikke sies om den amerikanske partneren som ble tvunget til å selge den australske produksjonsdivisjonen i 1980.

to år senere kom mitsubishi inn på det amerikanske markedet under eget navn med tredia-sedan, cordia og starion-kupéen. bilkvoten ble etablert til 30.000 biler, men japanerne var opptatt av å øke antallet, og de startet en kampanje med aktiv reklame. mot slutten av 80-tallet hadde mitsubishi oppnådd 1,5 millioner enheter produsert over hele verden.

for å omgå de strenge importbestemmelsene og for å lette spenningen mellom de to selskapene, grunnla mitsubishi og chrysler et nytt kjøretøyproduserende selskap i normal Illinois under navnet diamantstjernemotorer som startet produksjonen i 1987. modellene som kom ut av dette anlegget inkluderer mitsubishi-ørnen, ørnetalonen og plymouth-laseren.

i 1988 endret selskapet status fra å være privateid til offentlig. mitsubishi industrier forble den største aksjonæren med 25% av selskapet, mens chrysler økte sin andel til 20%. senere, i 1992, reduserte den egenkapitalen til bare 3% og solgte til og med sin interesse i diamantstjernemotorer, og etterlot mitsubishi som eneste eier.

i 1995 endret mitsubishi motors navn til strøm på fra dsm som det tidligere var kjent på det amerikanske markedet. også åpnet den en ny nordamerikansk produksjonsavdeling i 2002.

i 2000 søkte mitsubishi et nytt partnerskap med det nyopprettede daimler-chrysler-anlegget som kostet den tysk-amerikanske gruppen 1,9 milliarder dollar, 200 millioner dollar mindre enn den opprinnelige prisen når mangelforsikringsskandalen kom ut. det ser ut til at mitsubishi systematisk hadde dekket over mangler i produksjonsbilene helt tilbake i 1977, og involverte alt fra sviktende bremser til defekte koblingssystemer. da nyheten ble avslørt, ble selskapet tvunget til å huske 163 707 biler for gratis reparasjoner.

det, kombinert med en økonomisk krise i den asiatiske regionen, forårsaket mitsubishi et tap i fortjeneste og til og med behovet for å redusere for å takle fallende etterspørsel. en ny type biler, revitaliserte modeller og fremtidsrettet var det som brakte mitsubishi tilbake på sporet. mitsubishi i, en liten bil perfekt for det asiatiske markedet og den nye lanseren og outlanderen var nok til å sette selskapet tilbake på markedet. dette førte til det første lønnsomme kvartalet på Mitsubishi på fire år som ble erklært i 2006.