kjent under mange navn, har dette store asiatiske konglomeratet laget biler siden 1914. i dag er nissan den tredje største bilprodusenten i japan. nissan motorselskapet overtok datsun selskapet i 1933 og i 1934 ville det ta på seg navnet vi alle kjenner i dag.

den første datsun personbilen kom av samlebåndet i 1935 og ganske snart begynte nissan å eksportere til australia. i 1937 ble datsun type 15 det første masseproduserte kjøretøyet i japan, som også kommer i form for mini-pickup og varebil.

noensinne å utvide produksjonen, bestemmer nissan seg for å utvide seg til USA. dette trekket fra 1958 ble gjort på grunn av den amerikanske innflytelsen nissan hadde takket være designeren, william r. gorham. modellene som ble eksportert til oss var 1200 sedaner med en 48 hk motor, en kompakt pickup med 37 hk som senere ble en bestselger i løpet av 50-tallet.

da 60-tallet rullet inn nissan allerede hadde gjort seg bemerket på begge sider av Stillehavet. nå flytter selskapet inn i en annen del av markedet, og begynner å selge sportsbiler. i begynnelsen ville det være spl 210, en smal, høy roadster hadde en sammenleggbar myk topp og en 48 hk motor, snart oppgradert til en 85 hk versjon.

catering for det amerikanske markedet, introduserer nissan bluebird, med synkronisert 3-trinns girkasse i 1962. I off-road sektoren blir patruljen debutert, med en sjenerøs mengde hestekrefter, som ble markedsført som i stand til å "klatre i trær" . i 1967 slippes roadster fra 2000 på den intetanende publikum og på racingverdenen som den tar med storm.

den sportslige linjen videreføres på 70-tallet med “z” -linjen, en fortsatte fortsatt i dag. 1970 240z blir den bestselgende sportsbilen i verden ved å tilby kvalitet og komfort til en overkommelig pris. salget i Amerika begynner å ta fart til slutt, i 1975, blir datsun importør nummer 1 i delstatene.

nissan begynner å utvide i løpet av 80-tallet for å holde tritt med etterspørselen og åpner nye fabrikker. og akkurat når alle trodde at nissan ikke kunne bli større, følger en helt ny merkevare nissan, en som retter seg mot et mer luksuriøst segment av markedet, infiniti. i 1989, da infiniti-prosjektet kom av banen, feiret morselskapet nissan sin million bil bygget i USA.

etter hvert som nye anlegg bygges gjennom 90-tallet, blir nye modeller lagt til linjen for å hjørne markedet. altima sedan og sentra blir frontløpere som de best solgte modellene i nissan-serien. neste, i 1999, var det tid for det europeiske markedet, nissan signerte en avtale med den franske produsenten renault om å bruke hverandres ekspertise og styrker.

i 2002 gjenopplives z-konseptet med 350z, en sporty bil som raskt vinner over bilentusiaster, men også spesialister. det evigformede SUV-markedet vil også være representert i nissan-serien med murano. Nå ser guttene over på nissan ut til å ha et veldig vanskelig poeng å komme med da de har sluppet gtr, en supersportslig bil, kronjuvelen til nissan motoring og engineering.