peugeot er faktisk et av de eldste merkene på bilmarkedet i dag, selv om de først ikke laget biler. peugeot-virksomheten startet som produsent av pepper-, salt- og kaffekvern i 1842, og måten det endte med å lage biler på, er ganske interessant: fra å lage stålstenger til crinolinekjoler, snudde det seg til paraplyrammer, deretter wirehjul som bare virket naturlige gå mot sykler. og en gang der var det bare kort avstand fra biler ved århundreskiftet da personlig transport var midt i en revolusjon.

Peugeot-navnet var et familiebedrift helt siden 1700-tallet. den første av peugeotfamilien som ble interessert i bilproduksjon var armand peugeot, og kort tid etter et møte med gottlieb daimler ble den første peugeotbilen født, en trehjulsdampdrevet modell som først kom ut i 1889. bare en år senere ble dampen droppet til fordel for bensin, og trehjulsmodellen ble til en firehjulsversjon ved hjelp av en motor under lisens fra daimler.

antall økte jevnlig takket være mange nyvinninger som trepunktsfjæring, skyvegiroverføring og de første gummihjulene. typen 12 som de ble kalt ble til og med deltatt i løp som startet med 1894.

i 1896 begynte peugeot å lage sine egne motorer, en horisontal tvilling med 8 hestekrefter. samme år brøt peugeot seg fra morselskapet som ble drevet av brødrene sine og satte opp societe anonyme des automobiles peugeot med en fabrikk i adincourt. innen 1899 kom bilene til peugeot opp til 300, noe som er ganske anstendig med tanke på at det bare ble solgt 1200 biler i Frankrike i løpet av det året. i 1903 la peugeot motorsykler til fabrikken.

etter en kort periode ute av racing klarte en peugeotbil å vinne Indianapolis 500 med jules goux ved rattet i 1913. Suksessen til bilen skyldtes innføringen av dohc 4 ventiler per sylindermotor. da krigen begynte i Europa, vendte peugeot seg selv til å lage våpen og militære kjøretøy.

det gode med å overleve krigen var at bilene nå ble mer av en nødvendighet og mindre av en luksus, noe som betydde større salg for peugeot. i 1929 ble den første 201-modellen introdusert, en måte å nummerere biler som ville bli varemerket av den franske bilprodusenten.

etter å ha overlevd depresjonen, forsøkte selskapet i 1933 å befordre kjøpere med et mer aerodynamisk utseende. modellen som kom ut det året hadde en uttrekkbar hard topp, en innovasjon som også ville bli plukket opp av Mercedes.

under andre verdenskrig tok peugeot skjebnen en verre omgang da fabrikkene ble tvunget til å bygge biler og våpen for den tyske krigsinnsatsen. ved slutten av krigen ble plantene sterkt bombet og trengte reparasjoner. det ville ta selskapet frem til 1948 å gjenoppta bilproduksjonen med 203-modellen.

dette var bare begynnelsen da en ny serie italiensk-designede modeller av pininfarina fullførte oppstillingen. suksessen til disse bilene bestemte at Peugeot skulle begynne å selge i USA også i 1958. På dette tidspunktet begynte Peugeot å samarbeide med andre produsenter som Renault (1966) og Volvo (1972).

i et forsøk på å skaffe seg en større andel av markedet, kjøpte peugeot 30% av citroen i 1974, og overtok helt på bare to år, noe som betydde en endring i selskapets navn, nå PSA (peugeot societe anonyme). dette partnerskapet betydde at de to merkene kunne benytte seg av hverandres tekniske prestasjoner, men holde deres uavhengighet designmessig.

videre utvidelse av PSA-gruppen så forbikjøringen av den europeiske divisjonen av Chrysler i 1978, en investering som viste seg å være feil da de fleste Chrysler-anlegg og maskiner var gamle og utslitte. disse modellene ble senere solgt under talbot-merket. da salget begynte å gå under, bestemte peugeot seg for å trekke støpselet på alle modeller unntatt arizona som ble 309 i 1986.

i løpet av 90-tallet fikk peugeot noe av sin gamle berømmelse tilbake etter en rekke feilberegninger angående selskapets generelle retning. den nåværende modelloppstillingen sikter mot et mer luksuriøst marked, med kostnadsreduksjoner som ikke lenger gjøres for å ofre bilens generelle utseende. noen seire i racingverdenen, inkludert rally og til og med formel 1, har hjulpet peugeot med salg.

nå har peugeot utviklet flere nye modellserier, utenfor den klassiske serien 200, 300, 400 og 600. 100 og 900 er det stikk motsatte, med 100 som ser på det superkompakte sortimentet mens 900 ikke er for budsjettkjøpere. den franske bilprodusenten har til og med et hybridbil i merket, en versjon av 307.