Pontiac-bilfirmaet trekker navnet sitt fra byen Pontiac, Michigan, hvor Edward M. murphy opprettet først Pontiac Buggy-selskapet i 1893, som spesialiserte seg på å lage hestevogner. flere år senere, i 1907, da Murphy innså at fremtiden var i motordrevne kjøretøyer, gjorde han vognfirmaet til eiklandselskapet.

dette selskapet ble kjøpt av generelle motorer i 1909 etter den grunnleggende død av grunnleggeren. den første pontiac-bilen var buss for fem passasjerer i 1926, introdusert for publikum på bilutstillingen i New York. det var en sekssylindret motor som var ment å være kraftig nok til å løpe ut av de 4-sylindrede bilene på veien på den tiden, men fortsatt være billigere enn de fleste modeller.

suksessen til denne første modellen som solgte i rekordmange år, skapte den neste seks-sylindrede bilen, Pontiac Big Six i 1929, så kalt på grunn av økt forskyvning og hestekrefter. i begynnelsen ble pontiac-biler markedsført av gm som en lavprisversjon av sine eiklandsmodeller, men fra og med 30-tallet prøvde selskapet å kaste avbildet for "pålitelige, men ellers kjedelige" biler.

de satte blikket mot et mer yngre marked, og prøvde å fange oppmerksomheten med raskere, bedre biler som torpedo deluxe 8 og høvdingen super deluxe som også kom i coupeversjoner. en ting som det også er verdt å nevne, er det faktum at pontiac var den første til å tilby motoralternativer for samme bil til kunden.

men den første definerende modellen for Pontiac var boneville fra 1957, den som introduserte finnedesignet som ville definere en hel epoke med amerikanske biler. blant amerikanske bilprodusenter ble Pontiac nå sett på som en bil som var prangende som en Chevrolet, men pålitelig og billig som en oldsmobile eller en buick.

i 1964 ble den første amerikanske muskelbilen født, og den var for øvrig en pontiac, gto (grand turismo omologato). fra da av skulle 60-tallet handle om å gå så fort du kan med størst mulig motor. det eneste er at du så bra ut mens du gjorde det i en pontiac. mens de andre produsentene var raske til å etterligne denne trenden, forblir gto den opprinnelige muskelbilen.

men gto var ikke den eneste kultbilen som kom ut på 60-tallet med pontiac-logoen. i 1967 så et annet amerikansk symbol dagens lys, Pontiac Firebird, en direkte konkurrent for Dodge Challenger og kvikksølvpuma. så kom firebird trans am i 1969. Begge disse bilene fortsatte å bli produsert av gm til 2002, et bevis på suksessen.

da oljekrisen fra 70-tallet rammet amerika, gikk gm sterkt med et langt utvalg av gassdrivende motorer som ikke var så miljøvennlige. med alle de nye utslippsbestemmelsene og drivstoffmangel, ville folk bare ikke ha store muskelbiler lenger, og GM ble tvunget til å redusere bare for å kunne holde seg på markedet.

det var derfor i løpet av 80-tallet, var Pontiac Fiero en bil som mange anså å være bygget av skrapdelene til andre GM-modeller. dette gjorde det ikke veldig populært blant publikum, men faktum var at senere versjoner av bilen faktisk var ganske gode sett fra ytelsessynspunkt.

det fulgte en lang periode for Pontiac der alle solgte biler ville være noen andre GM-modeller som bare hadde Pontiac-logoen. de eneste bemerkelsesverdige opptredene var pontiac transsport, en folkebærer og solbrann. pontiac affifionados husker kanskje også 90-tallsversjonen av firebird, en veldig torpedoformet bil, kvintessen til den amerikanske sportsbilen.

For å hjelpe selskapet med å komme ut av det dårlige passet, ble den berømte GTO opprettholdt, men resultatene var ikke til alles smak, akkurat som ildfuglen ikke gikk bra med tradisjonalister. basert på det australske monaro vauxhall-chassiset, ville den nye GTO ha samme utholdenhet som forgjengeren, men fra et visuelt synspunkt manglet den noe originalitet overhodet, et faktum som vendte mange fans bort fra den nye modellen.

i det siste er pontiac tilbake til sine røtter som en muskelbilleverandør for massene som den første modellen som har en v8-motor siden 1987 ble kunngjort i 2005, pontiac solstice