en virksomhet startet av 3 brødre i Frankrike i 1899, har forvandlet flere tiår senere til en meget lønnsom virksomhet, med tanke på at renault nå er den 4. største bilprodusenten i verden takket være partnerskapet med nissan.

utviklingen av en entusiastisk ingeniør ved navn louis renault, ble selskapet opprettet i samarbeid med sine to brødre som drev den økonomiske siden mens han tok seg av “mekanikken”. helt fra begynnelsen klarte louis å vise innovasjon da han oppfant og senere patenterte et direktedrevssystem på sin de dion-bouton trehjulssykkel som han allerede gjorde om til et firehjulstrekk.

Louis forsto også at det bare var gjennom racing at han ville gjøre navnet på renault kjent for verden, så han gikk inn i kjøretøyene sine i by-til-by-løp der brødrene hans fungerte som førere. en rekke seire ga dem beryktingen de lette etter. folk som så på løpene, bestilte til tross for at bilene var dyre for tiden.

selskapet utviklet seg raskt og opprettet butikk ved noten. modellutvalget hadde nå flere modeller, inkludert den første salongen i 1902. det var også året da Louis designet sin første motor, en firesylindret, som ga 24 hk.

I 1903 døde marcel, en av renaultbrødrene i Paris til Madrid i et krasj, et hardt slag både for selskapet og for Louis som nå ville tildele profesjonelle sjåfører til å kjøre om renault. i stedet fokuserte han på å bringe renault-vogner til flere europeiske markeder og til og med over til Amerika.

ettersom gapet mellom USA og Europa utvidet på grunn av krigen og den økonomiske krasjen, forsøkte renault å forbedre produksjonen og redusere kostnadene. etter den økonomiske krisen, ønsket han å bli mer autonom og begynte å kjøpe alle slags virksomheter som ga ham materialene og delene som trengs for å lage biler. han moderniserte også fabrikken, etterlignet ford og hans anlegg, og introduserte monteringsanlegg i 1922.

under den økonomiske krasjen på 30-tallet måtte alle bilprodusenter lide og renault var ikke noe unntak. selskapet ble tvunget til å kutte kostnader, redusere personalet og bli mer effektiv i produksjonen. Derfor begynte det å utvide seg til andre områder, og i utgangspunktet bygge noe med en motor festet til den. busser, vogner, elektriske vogner, traktorer og til og med flymotorer, alle kom nå ut av Renault-anlegget.

med arbeiderstreik som plaget hele landet, ble renault nasjonalisert av regjeringen i 1945 for å forhindre at det gikk konkurs slik citroen hadde gjort noen år før. det første prosjektet laget av det nye selskapet var den lille 4cv, men den ble utsatt til etter andre verdenskrig. for det europeiske markedet var småbiler fremtiden fordi de var billige å kjøpe og vedlikeholde.

4cv, introdusert i 1946, viste seg å være en stor suksess, mye større enn opprinnelig forventet. med pengene selskapet tjente på salg, kjøpte og utviklet det tunge maskiner for å hjelpe til med produksjonen. renault vendte seg igjen til tungvaresektoren, og ved å slå sammen to eksisterende selskaper, latil og somua, opprettet de et nytt selskap, helt dedikert til å lage lastebiler - saviem.

da 4cv ble eldre, var en ny modell klar til overflaten, dauphine, som dukket opp i 1956. også den hadde stor suksess, selv i USA. faktisk var det så vellykket over havet at renault måtte opprette et spesialtransportselskap, katt, for å imøtekomme den høye etterspørselen. neste, renault 4 og renault 8 overtok der dauphine slapp i 1961.

renault startet 70-tallet med nok en suksess, den sportyere og mer smidige renault 5, som skyldte sin gunstige velkomst til drivstoffeffektiviteten under oljekrisen. men dette betydde ikke at selskapet var trygt i disse turbulente tider. i et forsøk på å gjenerobre det amerikanske markedet, begynte renault å montere rambler komplette nedslagssett og markedsføre dem som renault ramblers.

også i løpet av 70-tallet begynte renault å utvide sin innflytelse og åpnet planter i Øst-Europa, Afrika og til og med Australia. partnerskapet med det amerikanske amc-selskapet kom i 1979. på begynnelsen av 80-tallet befant renault seg i økonomiske problemer igjen, og styrelederen på den tiden bestemte seg for å tømme selskapet helt, samt å selge alt ikke -vesentlige eiendeler og kutte kostnader til venstre og høyre.

den gode nyheten var at innen 1987 begynte selskapet å snu balansen til fordel for fortjeneste, slik at det på begynnelsen av 90-tallet ble lansert en helt ny serie på markedet og alle modeller viste seg å være vellykkede: den nye clio espace, twingo og laguna. 1995 Renault Megane var den første bilen noensinne som oppnådde en firestjerners rangering ved Euro ncap sikkerhetstester.

også i løpet av 90-tallet, vendte renault tilbake til formel 1-racing og med suksess likevel, etter å ha vunnet mesterskapet i 1992, 1993, 1995, 1996, 1997. i 1996 ble det bestemt at en statlig statlig status for selskapet ikke ville ha nytte av lang sikt så det ble privatisert igjen. renault gjorde ytterligere investeringer i Brasil, Argentina og Tyrkia.

etter 2000 lanserte den en serie mindre vellykkede biler som avantime og vel satis, men fortsatte også med suksess med eldre serier som clio, laguna og megane. nå eier regjeringen 15,7% av selskapet, som siden har kjøpt rumensk bilprodusent dacia og den sørkoreanske samsung for ikke å nevne 20% av volvo (de siste ryktene sier at renault er interessant i en total buy-out).