hva er mer luksuriøst og overdådig enn en rullesoyce? vel, ingenting annet egentlig, bortsett fra kanskje gullbelagt porsche, men siden de ikke har en hel linje av disse ennå, har folk en tendens til å holde seg til ruller. Født ut av partnerskapet mellom charles stewart rolls og Frederick Henry Royce, startet selskapet i 1906 i Storbritannia.

helt fra starten satte de seg for å bygge “den beste bilen i verden” som sølvspøkelsen ble kåret til. oppmerksomhet på detaljer og enestående ytelse gjorde at sølvspøkelsen hadde suksess helt fra lanseringen i 1906.

Som med mange andre bilprodusenter, under den første verdenskrig, ble Rolls Royce omgjort til krigsproduksjon, men i stedet for å bygge biler bygger de flymotorer som ørnen som ble brukt av halvparten av de allierte krigerne.

etter krigen fortsatte selskapet forskning i motoravdelingen og kom opp med "r" -motoren som ble brukt i fly og biler for å sette nye verdensrekorder. etterkrigsutviklede biler inkluderer phantom i og phantom ii økende produksjon. fordi etterspørselen økte, måtte Rolls Royce åpne et annet anlegg i Amerika i Massachusetts.

et annet vellykket grep var oppkjøpet av bentley i 1931, som senere skulle vise seg å være gunstig for begge merkevarer. i lang tid ville royces og bentleys være mekanisk identiske.

r-motoren ble til slutt utviklet til den berømte Merlin-motoren. det var under andre verdenskrig at merlinen virkelig beviste seg, ettersom alle orkaner, lancaster og spitfires involvert i kampen om Storbritannia ville være utstyrt med slike motorer. Royce ville ikke leve for å se suksessen til motoren hans da han døde i 1933, 70 år gammel.

bilproduksjonen gjenopptok på Rolls Royce etter brannen, og da salget økte jevnt, åpnet selskapet nye fabrikker i crewe, chesire langs det i derby. førstnevnte ville bli selskapets formelle hjem fra og med 1946. Modeller fra denne perioden inkluderer sølvomslaget, den siste bilen som har fått sin kropp bygget av en uavhengig karosseribygger. etter dette ville alle royce-biler bli bygget helt internt.

40- og 50-årene var velstående tider for Rolls Royce-selskapet, og det var derfor produsenten i 1966 bestemte seg for å utvide sin innflytelse ytterligere og kjøpe ut Bristol Siddeley, den andre store flymotorprodusenten i Storbritannia. i 1950 ble Fantom IV, den mest eksklusive Rolls Royce noensinne introdusert. bare 18 biler ble produsert, og alle ble levert til kongelige og statsoverhoder. sølvskyen i og ii kommer også fra denne perioden, etterfulgt på 60-tallet av sølvskyen iii og fantom vi.

Fra og med 70-tallet kommer Rolls Royce til en periode med økonomisk tilbakegang, som delvis eies av en mislykket kontrakt om å fullføre en ny jetmotor, rb211. regjeringen måtte inn og i 1971 ble selskapet nasjonalisert, men det løste ikke problemet. i 1973 ble luft- og bilindustrien delt av regjeringen, og sistnevnte solgte for å holde flyindustrien rullende.

rolls royce motors ble kjøpt i 1980 av vickers plc. Silver Spirit Rolls Royce ble utviklet i 1981, den første bilen under det nye merket. den fulgte en helt ny linje, rettet mot et yngre marked, og det var mye tryggere og oppfylte utslippsregelverket.

Vickers-overtakelsen ville avsluttes på 90-tallet, da selskapet ble lagt ut for salg igjen. den mest sannsynlige kjøperen så ut til å være tyskerne på BMW, da de allerede hadde noen bånd med Rolls Royce, og ga deler til Bentley-biler. men i siste øyeblikk ble de overbydd av volkswagen, som førte ting til en vanskelig situasjon. vw hadde rettigheter til ånden til ecstasy-maskot og formen på radiatorgrillen, men bmw hadde rettighetene til den doble r-logoen og navnet på merket.

de to selskapene kom til en forståelse siden vw virkelig ønsket bentley og bestemte seg for å selge retten til maskoten til bmw for 40 millioner pund. stirrer med januar 2003, ville de to merkene, Rolls Royce og Bentley, som gikk langt tilbake, nå være atskilt, Bentleys ble produsert av Volkswagen og Rolls Royce av BMW.

det var også året rolls royce lanserte det nye fantomet, en bil som har klart å trekke ut den nye retningen til selskapet for det kommende århundre.