svenskene ved saab bygde fly lenge før de bygde biler, så du vet at standardene deres gikk ganske bra, for i luftfartsindustrien er det ikke rom for feil hvis du vil komme deg trygt tilbake på bakken.

i 1937 startet svenske aeroplan aktiebolaget eller det svenske flyselskapet sin virksomhet, men ved utgangen av andre verdenskrig hadde de gode menneskene der nede problemer med å markedsføre produktene sine. et nytt marked var nødvendig, men for et nytt marked trenger du et nytt produkt. og siden behovet for å få folk raskt og trygt fra ett sted til et annet økte, hvilket bedre marked enn bilene. i 1944 begynte prosjekt 92, eller produksjonen av den første saab-bilen.

saab 92 hadde en veldig interessant funksjon, men det var en forståelig hendelse når man tenker på mannen som tegnet bilen som ble brukt til å designe fly: den hadde en veldig lav motstandskoeffisient på 0,31, en som mange moderne biler fortsatt sliter med å oppnå.

etter saab 92 kom saab i 1955 med en forbedret motor, oppgradert til 3 sylindere og med trapesformet grill som skulle bli et varemerke for merket i senere år. en vognversjon av bilen, 95 kom i 1959.

på 60-tallet var den generelle retningen for saab større, noe 99-modellen beviste. det brakte også inn mer kraft ettersom 99 ble turboladet, en funksjon som også er vanlig på senere biler, en tradisjon for den svenske bilprodusenten fra da av. på slutten av tiåret nådde saab 1 million bilmerker.

på slutten av 70-tallet var det behov for en ny plattform for aldrende saab, så selskapet inngikk en avtale med fiat som senere skapte alfa romeo 164, fiat croma, lancia therma og saab 9000. alle disse bilene kjørte på type fire chassis, resultatet av joint venture.

ti år senere, i 1987, befant saab seg i økonomiske vanskeligheter og ble tvunget til å stenge anlegget i arlov for å redusere kostnadene. det faktum at gm kjøpte 50% av aksjene i 1990 bidro til å lindre problemene litt, men selskapet tapte fremdeles penger og dermed fabrikken i malmo for ytterligere å redusere kostnadene.

utvinning skulle komme i form av saab 900, utviklet ved hjelp av GM i 1993, en bil som ville gi selskapet sitt første lønnsomme år siden 80-tallet. GM kjøpte senere resten av Saabs aksjer som den opprinnelige avtalen, og fra da av ble Saab datterselskap til den amerikanske giganten.

dagens modeller, 9-3 og 9-5, er basert på opel chassis og er produsert i sverige og tyskland. SUV-modellen 9-7x bygges i Amerika, i delstaten Ohio. Nå har selskapet kunngjort at det vil gi ut en ny crossover-suv, 9-4x, etter at 9-2x er død, i utgangspunktet en rebadged subaru impreza.