i løpet av 70-tallet begynte gm, det typiske amerikanske bilmerket, å ha problemer med salget ettersom oljekrisen økte i intensitet. deres store bensinmotorer var ingen kamp for europeisk og asiatisk import, og som et resultat led selskapets image. for å bekjempe dette lanserte gm et nytt merke av biler, saturnmotorer, 7. januar 1985. navnet ble hentet fra saturnraketten, den som bar astronautene til månen på 60-tallet.

et interessant faktum representeres av antallet som startet opp dette selskapet: 99 mennesker fra alle bakgrunner: design, produksjon, markedsføring osv. kjent fra den dagen som “99”. ok, de startet som 100, men en av dem falt tidlig derav 99.

produksjonen av saturnbiler begynte på begynnelsen av 90-tallet, og formålet fra begynnelsen var å etterligne utenlandske markedsføringsstrategier som de japanske for å slåss på det amerikanske markedet. slike strategier inkluderte bedre kvalitetskontroll som førte til bedre pålitelighet av det ferdige produktet og mer kontroll for arbeiderne i anlegget.

kort tid etter at de første bilene traff gatene i Amerika, begynte gunstige anmeldelser å strømme inn. Salget går bra når saturnbiler begynner å tjene den ene prisen etter den andre. i 1993 rapporterte saturn at det var det første lønnsomme året, og alt så ut til å gå bra for det lille gm-eide merkevaren. innen 1995 hadde de laget sine første millioner biler. et unikt trekk på saturnbiler i begynnelsen var dent-proof karosseripaneler (z-body), men etter 2000 ble de sakte satt ut av produksjon.

også etter 2000 gm begynte å ta en mer aktiv interesse for saturn som et selskap og forstyrret dets oppstilling og generelle retningslinjer. i dag kopieres de fleste modellene i saturn-serien etter opelbiler, akkurat som vauxhalls er i Storbritannia.

Fra og med 2003 begynte salget for saturns å avta, noe som tvang GM til å trekke seg flere modeller som l-serien og ionen. siste rapporter sier at gm nå er ute etter å selge eller til og med legge ned saturn for å lindre det økonomiske presset den er for øyeblikket.