hva er mindre enn en mini? hvorfor en smart, selvfølgelig. liten nok til å sveise inn og ut i sentrum i rushtiden, veldig drivstoffeffektiv, veldig enkel å parkere og fortsatt stilig nok til å være ønsket av de koselige menneskene. det var det sveitsiske urprodusenter swatch og daimler ag hadde i tankene da de designet smarten.

smartens historie begynner et sted i Sveits, hvor swatch-leder Nicolas Hayek bestemte seg for at han ville ha en bil som skulle bære selskapets navn, en "swatchmobile" (smart står faktisk for Swatch Mercedes-kunst), så de kontaktet Volkswagen, men det tyske selskapet slet med økonomiske problemer på den tiden og måtte gi tilbudet videre. det var daimler benz som til slutt bestemte seg for å lyse prosjektet.

For å lage bilen ble en ny fabrikk bygget i stedsnavnene smartville i Hambach, Frankrike i 1994. Alt virket lovende i begynnelsen, men snart gikk swatch og Mercedes inn i en konflikt om design og generelle ytelser for den fremtidige bilen. så før bilen var ferdig, ble fargeprøven trukket ut og etterlot Mercedes for å fullføre prosjektet.

salget startet i 1998 og viste seg lovende til å begynne med fordi smarten hadde vekket mye entusiasme fra folk i alle 9 land det ble solgt. trygg på modellen lanserte Mercedes to nye smarts, roadster og roadster coupe i 2003. i 2004 kom forfour, en litt større smart på markedet.

disse senere modellene ble ikke mottatt like godt som forgjengerne, og mange kunder var ikke imponert over designet og anså dem for dyre. daimler tapte massevis av penger på prosjektet (4 milliarder euro mellom 2003 og 2006 ifølge kilder) og bestemte seg derfor for å trekke støpselet på de fleste modellene.

forfour og roadster fant sin død under dette trekket, og fortwo (den gamle bykupéen) ble redesignet bare for å kunne holde seg på markedet. de gjorde det litt større og ga det et interiør, men de løste ikke problemet med den kontroversielle sekvensielle overføringen som hadde en beryktet forsinkelse.

når du tenker på det, er hele bilen ganske kontroversiell. enten du hater det eller elsker det, det er ingen måte du kan være likegyldig, det er den slags bil.