det er trygt å si at bilprodusentens spionist har kommet langt fra den opprinnelige ideen til de to brødrene, karosseribyggerne i Amsterdam, som grunnla selskapet tilbake i 1898. men grunnideen forblir den samme: lage kvalitetsbiler som også er innovative.

men spyker-selskapet vi kjenner i dag har gått en stor transformasjon fra begynnelsen. ikke mange vet at selskapet som ble grunnlagt av jacobus og hendrik-jan spijker i 1898 gikk konkurs i 1922, til tross for forsøk på å gjøre det lønnsomt. til tross for dette var spyker kjent på den tiden for å lage pålitelige biler som ble ansett som "kontinentets royce".

1903 60/80 hk var en veldig innovativ bil for sin tid, med en 6-sylindret motor, firehjulsdrift og bremser på alle 4 hjulene. en annen veldig interessant oppfinnelse var et patentert støvskjold som ble montert under bilen for å hjelpe den fra å røre støv på grusveier.

spionbiler skapte historie da de fullførte den slitsomme pekin til Paris-maraton, og kom på andreplass. på dette tidspunktet hadde selskapet allerede etablert et navn for seg selv. i løpet av 2. verdenskrig begynte selskapet å produsere fly og flymotorer for å holde seg i virksomhet.

etter krigen gjenopptok bilproduksjonen, men spyker gikk konkurs i 1922 og ble kjøpt av en britisk distributør. til slutt, da alle pengene gikk tom, lukket fabrikken dørene for godt i 1929. men merkevaren og det den sto for forble dypt innebygd i bilindustrien. det var derfor ved århundreskiftet, i 2000, grunnla victor muller og maarten de brujin et nytt selskap med navnet spyker, fast bestemt på å videreføre arven til den nederlandske bilprodusenten.

den nye spionøren bygger prangende og eksklusive sportsbiler som c8 spyder og c8 laviolette. produksjonen fortsatte i 2005 med spyker c12 laturbie og i 2007 med d12 og c12 zagato. bilene deres ble kort omtalt på f1-kretsen i 207-sesongen, utstyrt med ferrari-motorer.