michio suzuki, grunnleggeren av suzuki-selskapet, startet omtrent som Toyota, i tekstilindustrien, og produserte automatiserte vevstoler i 1909 i en liten kystlandsby kalt hamamatsu. i mange år var selskapet hans vellykket, men etter hvert innså suzuki at han måtte diversifisere hvis han ønsket å fortsette i virksomheten.

han vendte seg til bilproduksjon og i 1937 begynte han å utvikle en prototype. i motsetning til Toyota, som valgte å kopiere en amerikansk sekssylindret motor, laget suzuki sin egen modell, en firesylindret versjon som satte ut 13 hestekrefter. men da andre verdenskrig begynte, ble produksjonen av personbiler en luksus, så Suzuki vendte seg tilbake til vevskap for å støtte Japans nye bomullsindustri. alt som stoppet da markedet krasjet i 1951.

allsidig og genial, vendte Suzuki seg nå til å lage motorer til sykler. i motsetning til andre motorer som kunne monteres på sykler, hadde motorene hans en unik funksjon som gjorde at rytteren kunne pedalassisteres av motoren eller helt koble fra pedalene. dette fanget oppmerksomheten til regjeringen som tildelte midler til suzuki for forskning.

i løpet av 50-tallet ga Suzuki ut flere modeller: i 1955 suzulight ss, a-2-dørs sedan, suzulight sd, en 2-dørs vogn, sl - en 3-dørs sedan og sp, en pick-up. ut av dem alle, viste SP seg å være den mest vellykkede, og ble masseprodusert og forbedret i løpet av 60-tallet. godt salg for SP som ble ansett som en kommersiell type kjøretøy, betydde at i 1960 ble SUZULIGHT-varebilen introdusert. andre modeller fra 60-tallet inkluderer den lille Suzuki Fronte 360 ​​og Suzuki Fronte 500.

den berømte off-road jimny kom i 1970, som hadde flere varianter av chassis og motor. de andre bilene fra 70-tallet er cervo, alto og fronte, også med en rekke varianter og forbedringer gjennom årene.

da 80-tallet rullet inn begynte suzuki å utvide seg over havet, takket være en forretningsavtale med gm (i 1981) som ga dem en viktig nisje i det vestlige markedet. også startet de et partnerskap med det indiske bilfirmaet maruti i 1983 for å produsere biler der. et år senere, i 1984, åpner suzuki motor gmbh deutchland dørene i heppenheim, Tyskland.

de raske og vitara-modellene ble introdusert på slutten av 80-tallet og suzuki nådde en produksjon på 10 millioner enheter. i løpet av 90-tallet fortsatte selskapet å utvide med fabrikker over hele verden, og flere andre 4x4-modeller ble introdusert. akkurat nå er suzuki oppført som den 12. største bilprodusenten i verden med 35 produksjonsanlegg over hele verden og er til stede i 192 land.