Toyota Jidosha Kabushiki-Gaisha eller kort sagt Toyota er faktisk den største bilprodusenten i hele verden, større enn Ford, GM og noen andre. deres historie, som mange andre bilprodusenter, starter med et annet produkt, i dette tilfellet automatiske vevstoler. på et tidspunkt, i 1933, bestemte kiichiro toyoda, sønn av Toyota-grunnleggeren, at han ville bygge biler, og så tok han en tur til Europa for å få en idé om gassdrevne motorer.
regjeringen oppmuntret til en så modig beslutning hovedsakelig fordi å lage sine egne biler ville være billigere, og de trengte også kjøretøy for krigen med Kina. bare et år etter grunnleggelsen i 1933 skapte Toyota-motorselskapet sin første motor, typen a, plassert i modellen a1 personbil og g1-lastebilen.

i løpet av andre verdenskrig var Toyota forpliktet til å lage lastebiler til hæren, og bare den for tidlige avslutningen av konflikten reddet selskapets fabrikker i aichi fra et planlagt alliert bombeangrep. etter krigen fortsatte Toyota å lage bil, men fant mer suksess med å bygge lastebiler og busser enn med biler. fremdeles ga den ikke opp bilene for godt, og i 1947 kom den opp med modellen sa, også kjent som toyopet, et navn som senere ble brukt på andre modeller også.

litt mer vellykket var modellen sf som også hadde en taxiversjon, men den samme 27 hestekrefter motoren som forgjengeren. en kraftigere modell, rh, som hadde 48 hk, kom ut kort tid etter. produksjonen gikk ganske raskt opp, og i 1955 var det på å slå ut 8400 biler i året i Toyota. det året diversifiserte Toyota sin produksjon, og la til den jeeplignende landcruiser og luksussedanen, kronen.

med antall økende og med flere modeller under beltet, hadde Toyota nå blikket rettet mot det internasjonale markedet. den første forhandleren utenfor japan var i Amerika i 1957, det første anlegget i brasil i 1959. En interessant strategi fra toyota sørget for at alle modellene på en eller annen måte var unike for regionen der de ble produsert (de ble tilpasset det respektive markedet).

det store bruddet for Toyota på det amerikanske markedet kom på 70-tallet da stigende bensinpriser tvang lokale produsenter til å lage mindre biler. disse ble sett på som inngangsnivå og som en konsekvens manglet på kvaliteten på etterbehandlingen. derimot hadde Toyota allerede flere drivstoffeffektive modeller som også hadde bedre kvalitet. Corolla er det beste eksemplet i denne forstand, og blir snart Amerikas favoritt kompakte bil.

men så langt luksusmarkedet gikk, hadde Toyota fortsatt problemer med å selge kronen og cressidaen. på begynnelsen av 80-tallet var hele luksusmarkedet i Amerika i en nedoverbakke, med alle de andre produsentene som hadde vanskelig for å fortsette salget, og det var da Toyota kom med lexus, et nytt selskap som skulle lage luksusbiler.

på begynnelsen av 90-tallet ble Toyota-kjøretøy synonymt med pålitelighet og rimelig vedlikehold, noe som gjorde dem veldig populære over hele verden. et bud på å vinne over det yngre publikum ble gjort med lanseringen av modeller som mr2 og celica.

For øyeblikket er Toyota i forkant av miljøkampen, med sin vellykkede hybridmodell, Toyota Prius og nå kunngjør en plug-in elektrisk bil som vil bli kalt Toyota Plug-in hv, som vil kjøre på standard elektrisitet drevet av et litium -ion ​​batteripakke.